Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gizemli Yılanlar ve Tarih Dolu Duvarlar: Aksaray’ın Kayıp Hazinesi!

Aksaray Ihlara vadisi içerisinde

Aksaray Ihlara vadisi içerisinde yer alan Yılanlı Kilisesi, Aksaray’ın keşfedilmeyi bekleyen saklı mirasları arasında yer alıyor.
İki bölümden oluşan kilise keşiş tonozla örülmüştür. Kuzey duvarlarında buluna keşiş mezarları ziyaretçilerin ilgisini çekerken batı duvarında yılanların saldırasına uğrayan dört kadınla ilgili freskler yer alır. Kilise isimin de bu sebepten ötürü alarak Yılan Kilisesi olarak adlandırılıyor.
Kilise içerisinde yer alan freskolar dokuzuncu ya da on birinci yüzyılın birinci yarısı ile on ikincisi yüzyıl arasından tarihlendiği tahmin ediyor.
Kilisenin içerisindeki freskolar;
Narteks tonozunda ve batı duvarında Son Yargı; kuzey duvarında -bugün mevcut olmayan bir sahne- Lazarus’un Diriltilmesi, Kudüs’e Giriş; doğudaki kemerin iç yüzeyinde ortada İsa, yanlarda melekler, alttaki payelerde kuzeyde Yoakim, Anna, güneyde Zekeriya, Elizabet; doğu haç kolunun tonozunda kuzeyde (Meryem’e) Müjde, güneyde Ziyaret; altında Ioannes Prodromos, loannes Khrysostomos; zafer kemeri doğu yüzünde Stephanos ve Gamaliel; iç yüzünde Süleyman, İlyas, Davud, Enok; ap¬sis kubbesinde İsa’nın Göğe Yükselişi; alttaki şeritte ortada tahtta Meryem ve Çocuk İsa, yanlarda Flavariler-Simeon, Thomas, Yahya, Lukas, Paulus, Petrus, Matta, Markus, Bartolomeus, Yakub, Philippus; kuzey haç kolu tonozun¬da batıda Basileios, doğuda Gregorios; duvarda altta Son Akşam Yemeği, üstte Çarmıhta İsa; güney haç kolu tonozunda batıda Athenogenes, doğuda Nikolaos, ortada Mikail ve Cebrail; duvarda altta Koimesis (Meryem’in ölümü), üstte Konstantin ve Helena; güneydeki dehlizin güney duvarında Mısırlı Meryem’in Komminyonu (takdisi), Mısırlı Meryem’in Gömülmesi; batı duvarında Daniel Arslanlar Arasında; kuzeydeki mezar şapelindeki arkosoliumda Deesis sahneleri izliyor.
Tarihi olaylarıyla ilgi çeken Yılanlı Kilisesi, ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor. Aksaray’ın keşfedilmeyi bekleyen tarihi mekanlarından olan kilise günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Haber: Fatma Altınok