Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

GELECEK İNAVASYONDA ARANIYOR

kop bölgesinin markalaşması için

kop bölgesinin markalaşması için ‘kobİ mentör projesi’başladı

sanayi ve teknoloji bakanlığına bağlı konya ovası projesi(kop) bölge kalkınma İdaresi başkanlığı tarafından desteklenen uygulayıcı kuruluşunecmettin erbakan Üniversitesi ve innopark konya teknoloji geliştirme bölgesiyönetici a.Ş. olan “kobİ mentör projesi” hayata geçirildi.

kop bölgesindeki 54 kobİ’nin mentörlük sürecine alınarak,yeni türkiye markalarının oluşturulmasına yönelik projenin tanıtımı innopark mevlanaseminer salonunda gerçekleştirildi. tanıtım toplantısına kop İdaresi başkanıİhsan bostancı, konya sanayi odası başkanı memiş kütükcü,  sanayi ve teknoloji konya İl müdürü uğurÖzalır, innopark genel müdürü prof. dr. fatih botsalı ile yönetim kuruluüyeleri, akademisyenler, sanayici ve iş insanları katıldı.

“dünya ile rekabet edebilecek kobİ’ler için proje hayatgeçirildi”

toplantının açılış konuşmasını yapan kop İdaresi başkanıİhsan bostancı, kop İdaresi olarak bölgenin gelişen, değişen ekonomik yapısıitibariyle öne çıkan sulama ve hayvancılık projeleri ile tarım sektörünün yanısıra her geçen gün önemi artan sanayi, ticaret, enerji, ulaşım, bilişim veturizm gibi iktisadi sektörler ile kültür, sanat, gençlik ve toplumundezavantajlı kesimlerine yönelik sosyal içerme ve kalkınma projeleri ile desosyal sektörlerde faaliyetlerine devam ettiklerini vurgulayarak şunlarısöyledi:

“bölgemizde faaliyet gösteren kobİ’lerimizin inovatifyaklaşımlarla, iyi uygulamalar geliştirerek dünyanın gelişmiş ülkelerindekikobİ’lerle rekabet edebilir hale gelmeleri; hem ülkemizin kalkınmasına katkısunabilmemiz, hem de dünyanın gelişmiş ülkeleriyle olan rekabetimize sektörelolarak katkıda bulunabilmemiz açısından büyük önem arz etmektedir. türkiyeolarak üretmemiz, bunun içinde üretimimizin belkemiği durumundaki kobİ’lerimizigüçlendirmemiz ve desteklememiz gerekiyor. bugün kobİ’lerimizin atacağı heradımın yaşadığımız coğrafyanın biraz daha ilerlemesine katkı sunacağınainanıyoruz. bu inançla; özellikle katma değeri yüksek ürünlerin bölgemizüretimi içindeki oranının artırılması ve girişimcilik ortamının iyileştirilmesiiçin yapılması gereken çalışmaların belirlenmesi amacı ile başkanlığımızca2016-2017 yıllarında ‘girişimcilik ve yenilik İhtiyaç analizi araştırma projesi’gerçekleştirildi. pek çoğunuzun görüşlerinizle katkı sunduğunuz söz konusuproje ile bölgemizin daha rekabetçi, daha yenilikçi bir ekonomik yapıyakavuşmasına imkan sağlayacak bir yol haritasının oluşturulması için analiz vearaştırma faaliyetleri yürütüldü. yapılan değerlendirmeler sonucunda kopbölgesi’nde girişimcilik ve yenilikçilik alanındaki temel sorunlardan enönemlileri olarak; ‘bölgedeki firmaların ar-ge ve yenilikçilik kültürünü tamolarak benimsememiş olduğu’, ‘nitelikli personel ihtiyacının karşılanamadığı veözellikle ar-ge çalışmalarında ihtiyaç duyulan kalifiye personelin bölgedetutulamadığı’, ‘kop bölgesi’nde kurumsallaşma alanında sorunlar yaşandığı,işbirliği-güç birliği sorununun mevcut olduğu’, ‘Üniversite-sanayi işbirliğiistenilen seviyede olmadığı’ ve ‘kümelenme faaliyetlerinde değer zincirianlayışının güçlendirilmesi gerektiği’ tespitinin bulunduğu somut bir rapor veeksikliklerimizin neler olduğuna dair başlıklar var. bize düşen bu eksiklikleritamamlamak için yol haritamızı ortaya çıkarmaktı.”

“amaç proje yapmak değil, hayata geçirilen projelerinkatkı sağlaması”

kop İdaresinin, sanayi ve teknoloji bakanlığı çatısıaltına girdiği haziran ayından bu yana, bakanlığın da direktifleri ile ar-ge vegirişimciliğin geliştirilmesi programları kapsamında yürütülen projelerin öneminindaha da arttığını kaydeden başkan bostancı; “bu kapsamda, İdaremizin desteği ileselçuk Üniversitesi ve konya teknokent işbirliğinde kop bölgesinde girişimcilikkültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak, yenilikçi ürün ve fikirlerinticarileşmesine fırsat tanımak amacı ile ‘kop’ta girişim’ projesi ile yineİdaremizin desteklediği, necmettin erbakan Üniversitemiz ve innopark’ın diğerpaydaşlar ile birlikte yürütmekte olduğu kobİ’leri önceliğine alan ‘kobİ mentörprojesi’dir. biz, proje ortaklarımız ile birlikte bölgemizdeki ar-ge veİnovasyon faaliyetlerini istenen düzeye çıkarmak için kobİ’lerimize tecrübe veuzmanlık aktarımı yapabileceğimiz mentörlük mekanizmasının önemli bir katkısağlayabileceğini düşünüyoruz ve inanıyoruz ki, konusunda kendini ispatlamışmentörler sayesinde bölge firmalarımız, ar-ge ve İnovasyon konusunda hem dahadoğru planlama yapma imkanı bulacak hem de bu konuda ayırdıkları kaynaklarınıdaha verimli kullanacaklardır. bizim kobİ’lerimizin daha dinamik bir yapıyadönüşmesi için kendilerine çığır açan yaklaşımlar ortaya koymamız ve halihazırda bulundukları noktadan bir adım daha ileriye gitmelerini sağlamamızgerekiyor. sizlerin de takdir edeceği üzere mesele proje yapmak değil, meselehayata geçirilen projelerin faydalanıcılara katkı sunması. ben bu konuda projeekibimizin bölgemiz kobİ’lerine önemli faydalar sağlayacağına inanıyorum. Çalışmalarımızdakatkılarını esirgemeyen sanayi odası başkanımız memiş kütükcü’ye, proje fikriniortaya koyan ve geliştiren innopark genel müdürü prof. dr. fatih botsalı’ya teşekkürlerimisunuyorum” diye konuştu.

“türkiye’nin en İyileri arasındayız”

konya sanayi odası başkanı memiş kütükcü de, kobİ mentör projesiile aksaray, karaman, konya ve niğde’de toplam 54 işletmede kurumsallaşmadüzeylerinin iyileştirilmesi, inovatif yapıya kavuşturulması, ve daha yüksekkatma değer üretmelerinin hedeflendiğini belirterek; “Ülkemizin içinden geçtiğibu zorlu dönemde şirketlerimize yol gösterme potansiyeli taşıyan, rekabetgüçlerini artırmalarına katkı verecek bu projenin özellikle böyle bir dönemdehayata geçirilmesini çok kıymetli buluyoruz” şeklinde konuştu.

konya sanayi odasının öncülüğünde kurulan innopark’ın asligörevinin konya ve bölge illerindeki işletmelerde katma değeri yüksek üretimedestek vermek olduğunu kaydeden memiş kütükcü, konuşmasını şöyle sürdürdü; “innopark’ınkuruluş misyonu bu çerçevesinde oluşturuldu. bugün hedeflediğimiz öncülük etmeanlayışına ulaştığımızı düşünüyoruz. 2016 yılında faaliyete geçen innopark,sanayi ve teknoloji bakanlığımızın 2017 yılı performans verileri kullanılarakhesaplanan teknoloji geliştirme bölgeleri performans endeksine göre ülkemizdekibüyük sanayi bölgesindeki pek çok teknoloji geliştirme bölgesini geride bıraktığıgörülmektedir. en başarılı 50 bölge listesine 24’üncü sıradan giriş yaptı. ar-geve tasarım merkezi olmayan, inovasyon konusunda desteğe ihtiyacı olan herkesekapılarımız sonuna kadar açık. ar-ge merkezleri sıralamasında konya, türkiyegenelinde 8’nci sırada yer almaktadır. bugün tanıtımını yaptığımız kobİ mentörsistemi projesi ile bölgemizdeki firmalarımızın elde ettikleri fayda vefarkındalıkları en üst seviyelere çıkartılmış olacak. ben bugüne kadar buçalışmalarda emeği geçen başta kop İdaremiz olmak üzere necmettin erbakanÜniversitemize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. proje kapsamında 54sanayi işletmemize mentörlük hizmeti verilecek, ancak oluşacak bu sinerji ile gereklifarkındalığın oluşacağına ve benzer projelerle hizmet vermeye devam edeceğimizibelirtmek istiyorum.”

konuşmaların ardından innopark genel müdürü prof. dr.fatih botsalı, katılımcılara kobİ mentör projesi hakkında bilgiler verdi.projeden faydalanmak isteyen kobİ’ler, www.kobimentor.cominternet sitesinden online başvuru yapabilecek.

haber merkezi 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler
Sıradaki Haber ‘Ailemi Seviyorum ‘ projesi kapsamında Yenipınar Köyü sakinlerine eğitim verildi