Çukurova deltası’nda kış ortası su kuşu sayımınabaşlandı
adana’da lagünlerde su kuşlarının varlığını belirlemekamacıyla yapılan sayımlar başladı. 3 yıl önce yaklaşık 90 bin “allıturna” olarak bilinen flamingonun görüldüğü bölgede 90 flamingo tespitedildi. biyolog güler bozok, havaların ılıman gitmesi ve lagündeki suyüksekliği nedeniyle kuşların bölgeye henüz gelmediğini söyledi.
türkiye’de tarımve orman bakanlığı doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğünün desteğiylesivil toplum kuruluşları, akademik kuruluşlar ve kuş gözlemcileri tarafından sukuşlarının sayımına yönelik çalışma yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında akyatan,ağyatan ve yumurtalık lagünleri ile tuzla gölü’nde kış ortası su kuşu sayımlarıbaşladı. İnce bacaklı, uzun eğri bir boyuna ve renkli tüylere sahip yüzlerceflamingo tuz gölü’nü renklendirirken, popülasyon ise geçen yıllara göre oldukçadüşük.
2017 yılındaadana genelinde 96 bine yakın flamingo sayılırken, dünyada yaşayan 600 bincivarında flamingonun yüzde 15’inin adana’da kışladığı belirlenmişti. bu seneise iklim değişikliğinden dolayı İç anadolu’da kış mevsiminin sert geçmemesinedeniyle çoğu flamingo adana’daki lagünlere göç etmedi. tuz gölü’nde ise droneile havadan görüntülenen flamingolar, gökyüzünün mavisinin karıştığı doğaharikası göle ayrı bir güzellik katarak kartpostallık görüntüler oluşturdu.
İha

