Rapor kapsamında 142 ülke ve bölgeden yaklaşık 147 bin kişi görüşme yapılarak evsel atıkların nasıl değerlendirildiği ortaya koyuldu.
Bu kapsamda plastik atıklar yüzde 42, dünya genelinde haneler tarafından en sık bildiren birincil atık malzemesi olduğu kaydedildi. Plastik atıkları yüzde 38 ile gıda atıkları, yüzde 7 ile kağıt atıkları izle. Ayrıca yüzde 2 ile kutular ve metaller, yüzde 11 ile diğer atıklar listede yer aldı.
Plastik atıklarının bertaraf edilmesinde Slovenya yüzde 83 oranla ilk sırada karşımıza çıkıyor. Bu ülkeyi yüzde 81, Çekya, yüzde 79 ile Esvantini izledi. Ayrıca yüzde 78 ile El Salvador ve Hollanda da listede yer aldı.
Gıda atıklarını bertaraf eden ülkeler listesinde ise yüzde 79 ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti ilk sırada yer alırken bu ülkeyi yüzde 76 ile Fildişi Sahili, yüzde 75 ile Gabon izledi. Ayrıca yüzde ile Fas, yüzde 71 Lübnan’da listede yer aldı.
Karbon ve kağıt bertaraf eden ülkeler listesinde ise ilk sırada yüzde 36 ile İzlanda yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 26 ile İsveç, yüzde 23 ile ABD izledi. Ayrıca İngiltere ve İzlanda yüzde 22 ile dördüncü sırada yer aldılar.
Hanelerde ise yüzde 53 oranla atıklarını bertaraf etmeden önce ayrıştırdığı, yüzde 40’ın ise ayrıştırmadığı yüzde 6’sının ise bazen ayrıştırdığı ortaya çıktı.
Avustralya, Yeni İzlanda Kuzey ve Batı Avrupa’da 10 haneden 9’un atıkları ayrıştırma yöntemini tercih ettiği görülürken Doğu Asya’da yüzde 56, Güney Asya’da yüzde 51 şeklinde dağılım görüldü.
Güney Afrika yüzde 27, Orta- Batı Afrika yüzde 24 ile en düşük evsel atık ayrıştırma oranlarına tespit edildi. Evsel atıkları bertaraf etmeden önce ayrıştıran ülkeler ise yüzde 99 ile Güney Kore ilk sırada yer adı. Bu ülkeyi yüzde 98 ile İzlanda, Belçika, İtalya, Slovenya izledi. Evsel atıklarını bertaraf etmeden önce ayrıştırmayan ülkeler ise yüzde 88 ile Gabon ilk sırada yer alırken bu ülkeyi yüzde 85 ile Fildişi, yüzde 84 ile Kosova yüzde 83 ile Togo yüzde 80 ile Kamerun izledi.
Fatma Altınok