Eskil ilçesinde yaşayan kadınlar ev ekonomisine katkı sağlamak adına Millet Eğitim Bakanlığı hayat boyu öğrenmeye yönelik hizmetleri kapsamında verilen eğitimlerden yararlanıyor. Eskil ilçesinde yaşayan kadınların Dikiş nakış kursuna katılarak hem öğreniyor hem üretiyor hem de ek gelir elde ederek aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı hayat boyu öğrenme hizmetleri kapsamında Eskil Halk Eğitim Merkezinde verilen eğitimler özellikle ev hanımları tarafından yoğun ilgi görüyor. Eğitim kapsamında dikiş, nakış işinin inceliklerini öğrenen hanımlar hem kendi ve ailelerinin kıyafetlerini üretiyor hem de ürettikleri el emeği göz nuru ürünleri satışa sunarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Gün boyunca atölyede yoğun tempoda çalışan hanımlar hayallerini üretime dökerek kendi tasarımlarını giymenin mutluluğunu yaşıyor. Yediden yetmişe herkesin ilgisini çeken kursta kursiyerler sipariş de alarak hem pratik yapıyor hem de ek gelir elde ederek aile bütçesine katkı sağlıyor.
Halk Eğitim Merkezlerinde herkes istediğini dike bildiğini belirten kursiyer Merve Uzun; “ Burada olmaktan gayet mutluyum. Burada herkes istediğini dikip giyebiliyor. Çocuğumun istediği bir kıyafeti akşam dikip sabah giydirebiliyorum. İstediği renk istediği model. Mesela ben büyük bedenim bazen bulamıyorum kendi istediğimi dikip giyebiliyorum yani. Mesela bugün çocuğum doğum günü var onun için kostüm diktim” dedi.
Yediden yetmişe yoğun ilgi gören Halk Eğitim Kursunda kimileri çocuklarını kimileri ise torunlarını mutlu edebilmek amacıyla kimileri ise çeyiz hazırlığı için kolları sıvıyor. Çocuklarını okula gönderen kadınlar üretim için kursun yolunu tutuyor. Kursa fazla ilgi olduğunu ve gelir elde etmek için de bir fırsat olduğunu belirten kurs hocası Hatice Kuş; “Kıyafetler çok pahalandı o yüzden çok rağbet var kıyafet konusunda. Üretiyoruz, giydiriyoruz, ek gelir elde ediyoruz. Çocuklar da seviyor, ‘al demiyor bana şunu dik’ diyorlar yani onlar da mutlular. Okullara sıra örtüsü diktik, ferace diken oldu mesela, dış kıyafet diken oldu, minder yüzü sipariş alanlar var. Burada bütün gün bir şeyler üretiyoruz” şeklinde konuştu.
Evde oturmak yerine kursta bir şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşayan kursiyer Zeliha Mutlu; “Ben kanser hastasıyım buraya geldim evde sıkılıyorum mesela. Ben buraya aslında kızımın çeyizlerini yapmaya geldim. Araştırdık 25 bin tutuyordu sadece çeyizi. Ben de ben gidip yapayım hem öğreneyim dedim. Şimdi buraya nakış için geldim ama dikişi daha çok seviyorum” dedi.
Haber: Fatma Altınok