Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emek Bizim Gelecek Bizim

1 Mayıs İşçi ve

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı sebebiyle Aksaray Eğitim-Sen tarafından, 15 Temmuz Mili İrade Meydanında program düzenlendi. Program kapsamında Eğitim-Sen Aksaray Şube Başkanı Mustafa Kemal Derin basın açıklaması yaptı. Ardında da katılımcılar ile hep bir ağızdan şarkılar söylendi. Aksaray 15 Temmuz meydanında gerçekleştirilen programa Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) , Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Sol Parti temsilcileri katıldı.

Şube Başkanı Derin günün anlam ve önemine ilişkin olarak yaptığı basın açıklamasında, “Umut ile hüznün iç içe geçtiği bir 1 Mayıs yaşıyoruz. On binlerce kardeşimizin canını kaybettiği, milyonlarca kardeşimizin hayatını alt üst eden depremin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Kapitalizmin kar hırsı, iktidarın rant politikaları nedeniyle büyük bir yıkım yaratan depremde yaşamlarını yitirenleri saygı ile anıyoruz. Doğal bir olay olan depremi, büyük bir toplumsal felakete ve insanlık trajedisine dönüştüren sorumluları asla affetmeyeceğiz.” İfadesinde bulunarak 6 Şubat tarihinde yaşanan deprem felaketine sözlerinde yer verdi.
Sözlerinin devamında tüm işçilerin haklarının verilmesinin gerekli olduğundan bahseden Başkan Derin, “ Büyük bir yoksulluk içinde yaşıyoruz! Zamlar, alım gücündeki erime hayatı yaşanılmaz kılıyor. Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor.” diyerek işçilerin çalışma hayatında yaşadıkları zorluklara değindi.
Sözlerinde Türkiye’nin tarım gücüne de yer veren Derin, “Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi. Sanayiden sonra tarımda da bu iktidar döneminde dış sermayeye bağımlı hale getirildik. Ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıyayız.” Diyerek şu ifadelerle günümüzün işsizlik rakamlarına değindi; “ Sadece son 4 yılda 5,5 milyon işsize 3,5 milyon yeni işsiz daha eklendi. Ücretlilerin sayısı hızla artarken, emeğin milli gelirden aldığı pay yüzde 38’den yüzde 25’e düştü; sermayenin payı yüzde 44’ten yüzde 57’ye yükseldi.”
1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kapsamında yapılan konuşmada pek çok alanda hizmet veren kamu emekçilerine ve işçilerine yönelik ifadelerde bulunan Başkan Derin, “haklarını savunan kamu emekçileri, iyi hekimlikten vazgeçmeyen hekimler, bilimi ve tekniği halkın çıkarları için kullanan mühendisler susmadı. Kadınların eşitlik ve özgürlük taleplerini, şiddete karşı mücadelemizi bastıramadılar. Doğasına ve kentine sahip çıkanların önünü alamadılar.” dedi.
Günün anlam ve önemine dair yapılan basın açıklamasında işçi ve emekçiler adına söz alan Başkan Derin, katılımcı bir düzenin sağlanması, eşit ve adil bir iş ortamı yaratılabilmesi adına çalışma hayatında olmasını bekledikleri değişimlere değindi. Aksaray Eğitim-Sen Şube Başkanı Derin;

“Sendikal hak ve özgürlüklerin, örgütlenmenin, hak arama yollarının açık olduğu,
Grev hakkının engellenmediği, kullanıldığında yasaklanmadığı,
Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu,
Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının emekçilere kesilmediği,
Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği,
Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak görülmediği ve cezalandırılmadığı,
Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan,
Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.
Biliyoruz ki, böyle bir dünya ve ülke mümkündür.
Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten biz işçilerin, emekçilerin yöneten olduğu bir düzen kurma irademizle meydanlarda birlik olacağız. Emek bizim, gelecek bizim. Yaşasın 1 Mayıs” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Ağustos Gerçe