Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünyanın gözü Aksaray’dan kuraklığa baktı

Aksaray Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen UCLG-MEWA İlkbahar Toplantısı, “İklim Değişikliği ve Kuraklık” temasıyla gerçekleşti. 15 farklı ülkeden belediye başkanları ve yaklaşık 120 yerel yöneticinin katıldığı toplantıda Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman konuşma yaptı. Dr. Duman, toplantının açılış konuşmasını yaparken, konuşmasında iklim krizine karşı yerel iş birliklerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Aksaray Belediyesi’nin ev sahipliğinde

Toplantıya 15 farklı ülkeden belediye başkanları ile birlikte yaklaşık 120 yerel yönetici katılım sağladı. Etkinlikte, kentlerin iklim değişikliğine karşı nasıl daha dirençli hale getirilebileceği, sürdürülebilir su yönetimi ve çevre dostu politikalar gibi başlıklar değerlendirildi. Toplantıda; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de konuşma yaptı.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman da toplantıda önemli bir konuşma yaptı. Dr. Duman, konuşmasında iklim krizinin artık ertelenemeyecek bir sorun olduğunu belirterek, yerel yönetimlerin bu mücadelede kilit rol oynadığını ifade etti. Dr. Duman, “İklim değişikliğiyle mücadelede sınırlar yok. Bu nedenle uluslararası iş birliği ve yerel düzeyde alınacak somut kararlar büyük önem taşıyor,” dedi.

“Sürdürülebilir gelecek yerel demokrasiyi güçlendirmekle mümkün”

Genel Sekreter Duman, yaptığı açılış konuşmasında “Aksaray belediyesinin ev sahipliğinde bugün sizlerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Burada gerçekleştirileceğimiz UCLG-MEWA ilkbahar dönemi yönetim kurulu toplantısı Orta Doğu ve Batı Asya’daki yerel yönetimlerimizin rotasını belirleyecek kararları almamıza zemin hazırlayacaktır. Bugün yapacağımız istişareler yalnıza bölgemiz için değil aynı zamanda küresel belediyecilik hareketi için de büyük önem taşımaktadır. Sürdürülebilir bir gelecek ancak yerel demokrasi güçlendirmeyi esas alan bu metin çalışmalarımıza stratejik yön vermektedir. Yarın sabah Orta Doğu ve Batı Asya’da yaşam kalitesinin ölçülmesi başlıklı çalıştayımızı gerçekleştireceğiz. Birleşmiş Milletler TABİTAT ortaklığında düzenlenen bu oturumda yaşam kalitesine endeksi metodolojisini pilot şehirlerimizle birlikte MEWA bağlamına uyarlayacak ve yeni gösterge setimize son baremi vermiş olacağız. Bu çalıştay vatandaş odaklı politikaların bu verilerle işlenmesine önemli katkılar sunacaktır.  Çalıştay akabinde gerçekleştireceğimiz sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yerelleştirilmesi eğiticilerin eğitimi modül 2 programı ise 2024 ‘de güncellenen eğitim setine dayanmakta ve sürdürebilir kalkınma amaçların kent planlamasına nasıl entegre edilmesi için katılımcılara uygulamalı araçlar sunacaktır. Eğitim sonunda her katılımcımız kendi şehrinde bu hususta hızlı adımlar atabilecek bilgi birikimine sahip olacaktır. Kasım 2025’de toplanacak olan UCLG- MEWA yönetim kurlumuzda yeni programlarımız için seçimlere gideceğiz. Buradaki toplantıda sonra ilgili listeler için adaylık çağrımız resmi olarak yapacağız. Türk üyelerimizi demokratik temsiliyeti güçlendirecek şekilde adaylıklarını göstermeye ve bu sürece aktif olarak katılmaya ve sürecin gerektiği takvime uymaya davet edeceğiz. Montevideo’da yükselen barış çağrısını Aksaray’da tüm dünyaya bir kez daha haykırıyor Filistin’de barış diyoruz. Ukrayna’da barış diyoruz ve tüm dünya da barış hem de şimdi diyoruz” ifadelerini kullandı.

İki oturumda gerçekleşen toplantıda, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer de konuşmalar yaptı. Belediye Başkanı Dinçer, toplantının ikinci oturumunda Aksaray’daki kuraklık sorunu hakkında bir sunum gerçekleştirdi ve bu sunumda özellikle Tuz Gölü ve havzasında yaşanan kuraklık sorunu vurgulandı. Dinçer, Aksaray’ın çevresel sürdürülebilirlik konusundaki projelerini anlattı ve şehirlerin iklim dostu bir gelecek için birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

“İklim değişikliği teması Aksaray ve bölgemiz için önem arz ediyor”

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, toplantı yaptığı konuşmada, “Aksaray’ımızda yapılan en büyük uluslararası toplantılardan birine şahitlik ediyoruz. İCLG MEWA yönetim kurulumuz yılda 2 defa toplanıyor. Bunu Aksaray’da, iklim değişikliği temasıyla icra ediyoruz. Tabii bu tema Aksaray’ımız ve bölgemiz için çok büyük önem arz ediyor. Tuz Gölü havzamız ve ülkemiz, yoğun bir kuraklık ve yağışsızlıktan tüm vatandaşlarımız olumsuz şekilde etkileniyor. İnşallah burada yapacağımız sunumlarla da bölgemizin kuraklıktan nasıl etkilendiğini, istatistiksel olarak bilimsel verilerle sizlerle paylaşmış olacağız.

Aksaray’ımız son 30 yılda büyük bir kuraklık yaşıyor ve dünyada anlatılan küresel ısınma ile beraber iklim değişikliği konuları da hem ülkemizin hem Aksaray’ımızın büyük sorunlu olduğu alanlardan birini teşkil ediyor. Elbette Aksaray Belediyesi olarak da bununla mücadele etmek ya da bunun olumsuz etkilerini en aza indirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir hale getirilmesi bu çalışmaların en başında yer alıyor. Suyla ilgili çalışmalarımız, altyapıların güçlendirilmesi, su kayıplarının azaltılması, ağaçlandırma çalışmalarımız ve sulu tarımla ilgili yapmış olduğumuz yönlendirmeler ve kuraklıkla ilgili yapmış olduğumuz farkındalık çalışmaları bizim bu konudaki temel çalışmalarımızın başında yer alıyor.” Dedi.

“Tuz Gölümüz ve yeryüzü kaynaklarımız kuruyor”

Dinçer, sözlerinin devamında, “Aksaray Belediyesi olarak da 253 bin nüfusa hizmet ediyoruz. Aksaray’ımızın etrafı büyük şehirlerle çevrili ve özellikle İç Anadolu Bölgesi’nden göç alan nadir şehirlerden biri. Tabii ki göç alıp büyümemizdeki etken, tarım sektörü başta olmak üzere son yıllarda sanayi alanında yapılan alımlar. Bu vesileyle Aksaray’ımız sürekli göç alan, bu bağlamda da altyapıdan üstyapıya belediyecilik anlamında olan taleplerine cevap vermek zorunda olan bir belediyeyiz. Aksaray’da belediyecilik anlamında ağaçlandırma, sıfır atıkla ilişkili çalışmalarımız, düzenli depolama katı atık depolama merkezlerimiz, atık suların bertaraf edilmesi ve bununla ilgili süreçlerin tamamlanmasına yönelik çalışmalarımız en başta yer alıyor. Doğaya uyumlu şekilde enerji üretilmesi de belediyemizin en öncelikli çalışmaları arasında yer alıyor. Aksaray Belediyesi olarak kuraklık ve iklim değişikliği konulu bu toplantının Aksaray’da icra ediliyor olmasından dolayı da çok mutlu olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Aksaray’ın ve bölgemizin bu konudaki ihtiyaçlarını her platformda dile getiriyoruz. Bu vesileyle sizlerle birlikte de tüm dünyaya ve kamuoyuna bu konuyu tekrar deklare etmiş ve dikkat çekmiş olacağız. Bu konuda alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalarda da Belediyemiz başta olmak üzere Valiliğimiz ve devletimizin ilgili birimleriyle ortak çalışma yürüteceğimizi de tekrar belirtmek isterim. Tuz Gölümüzün kuruyor olması, yeryüzü kaynaklarımızın kuruyor olması, yeraltı sularındaki çekilmeler ilgili kurumlar tarafından bilinmekte olan ve takip edilen konulardandır. Sözlerim, sonlandırırken de İsrail Devleti’nin Filistin’de yapmış olduğu katliamı tekrardan kınıyorum.” İfadelerine yer verdi.

Toplantının ilk oturumunun kapanış konuşmasını gerçekleştiren Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Aksaray ilk defa böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.  Türkiye’nin farklı şehir ve bölgelerinde, Avrupa’da İspanya’dan Hollanda’dan Filistin’den dünyanın farlı kıtalarından gelen siz değerli misafirlerimiz. Aksaray’ımızda genç Osman otağı Yunus Emre diyarı Somuncu Baba dergâhı Şehr-i Süleha iyi insanların şehri Aksaray’ımızda ağırlamak bizleri büyük bir gurur vesilesidir. Hepimizin ortak gayesi insanlara hizmet etmek iyilikleri yaymak, çoğaltmak kötülükleri azaltmak, yok etmek, ahlak, adalet, vefa, erdem, eşitlik gibi insani ortak değerlerimizi yaşatmak ve bizden sonraki nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefimiz bu. Filistin’imiz, Lübnan’ımız doğuşumuzdan şu yaşımıza kadar Filistin ile birlikte yaşadık bu heyecan en ince duygularımıza kadar hissettik. İnşallah Filistin’imiz Lübnan’ımız barışa ve layık olduğu huzura en kısa zaman da ulaşacağına inanıyoruz.  İsrail’i buradan lanetliyoruz. Dünyada adalet ve huzur hepimiz için geçerli. Dünyanın her yerinde hangi huzursuzluk varsa yine bizi rahatsız ediyor. Dolasıyla tüm dünya ve insanlık adına huzuru yaymasını adaletin gelmesini hepimiz arzu ediyoruz.” İfadelerine yer vererek Filistin konusuna değindi.

“Bilinçli su tüketimi çok kıymetli”

Vali Kumbuzoğlu, sözlerinin devamında, “Ülkelerin kalkınmasında belediyecilik ruhu dinamizmi esastır.  Buradan alınacak kararların evrensel ve çok değerli olacağına yürekten inanıyorum. Aksaray Tuz Gölü Havzasında olan ve Türkiye’nin maalesef en az yağış alan şehir Aksaray. Kuraklık ve iklim değişikliği temalı bir toplantı burada yapılmasını ben çok anlamlı görüyorum. Bir farkındalık oluşturma noktasında bir fırsat olarak bu toplantımızı önemsiyoruz.  Kararlarımızın burada filizleniyor olsa da sadece Aksaray’da değil tabi ki Türkiye’nin her yerinde Orta Doğu, Avrupa’nın değişik kesimlerinde bu alacağınız kararlar kaderleri değiştirebilecek gidişatı değiştirebilecek önem taşıyacağına inanıyorum. En önemli sorunlardan biri kuraklık, kuralıkla mücadele için alınması gereken tüm tedbirleri almaya gayret ediyoruz. Bilinçli su tüketimi çok kıymetli. İsrafın önlenmesi alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesi, geliştirilmesi her fırsatta yeni orman alanlarının oluşturulması ki Aksaray da  belediye başkanımızla birlikte sivil topum kuruluşlarımızla  ve üniversitemizle  birlikte muazzam ağaçlandırma,  fidan dikme organizasyonunu devam ettiriyoruz.  Bir milyon civarında ağaç dikiyoruz. İnşallah yeşil Aksaray’ı tüm gençlerimizle birlikte, insanlarımızla birlikte yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.” Sözlerini kullandı.

Toplantıda konuşma yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “İklim değişikliği, göç, sosyal eşitsizlik, dijital dönüşüm ve krizler, artık küresel başlıklar olduğu kadar şehirlerin de gündemindedir. Çünkü bu sorunların etkilerini sokaklarımızda hissetmekteyiz. Dolayısıyla şehirler artık sadece kararların uygulayıcısı değil, aynı zamanda karar süreçlerinin de merkezidir. Bu bağlamda bölgemizi temsil eden İCLG MEWA, yerel yönetimlerin küreseldeki sesi olma vizyonlarını başarıyla sürdürmektedir. Bugün burada yaşam kalitesi gibi giderek daha önemli hale gelen bir kavramın ölçülmesinden, sürdürülebilir kalkınma amaçlarının yerelleştirilmesine, iklim değişikliğine uyumdan, yönetim reformlarına kadar birçok meseleyi birlikte değerlendireceğiz.” sözlerine yer verirken, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci ise, “Bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz toplantılarımızla bu çerçevede teşkilatımızı daha da sağlamlaştıracağımıza inanıyorum. Bu toplantının hepimizin için verimli geçmesini diliyor katkı sunacak tüm katılımcılara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda yayımlanan ortak bildiride, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimlerin daha etkin rol üstlenmesi ve uluslararası dayanışmanın artırılması çağrısında bulunuldu. İlk oturumun kapanışında çeşitli ülkelerden gelen belediye başkanları ve yerel yöneticiler, Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Vali Kumbuzoğlu’na hediye takdiminde bulundu.

Toplantıya; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Evren Dinçer, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Belediye Başkan Vekili Yakup kadri Perek başta olmak üzere çok sayıda STK temsilcisi katılım sağladı.

Ağustos Gerçe