Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünya Çapında 160 Milyon Çocuk İşçi: Krizin Boyutları Açıklandı!

Uluslararası Çalışma Örtüğü (ILO)

Uluslararası Çalışma Örtüğü (ILO) Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) dünya genelinde çocuk yaşta çalışan çocuk işçi rakamlarını açıkladı. Açıklanan raporla birlikte dünyada 60 milyon çocuk işçi olduğu belirlendi.

Çocukların olumsuz hayat şartlarında ve içinde bulundukları kötü durumun öne çıkarıldığı bir durum olarak hareket geçen ILO 2022 yılında ilk kez  dünya çocuk işçiliğiyle mücadele günü çalışmaları başlattı.

Dünya genelinde 160 milyondan fazla çocuk işçi olduğu belirlendi. Çocuk işçileri cinsiyetine göre dağılımına bakıldığında ise kız çocukları 63 milyon iken erek çocuklar ise 97 milyon olduğu kaydedildi.

Yaşa ve cinsiye göre çocuk işçiliği dağılımı ise şu şekilde; 5-11 yaş aralığındaki erkek çocuklarının çalışma oranı yüzde 10,9 iken kız çocuklarının yüzde 8,4 olduğu görüldü. 12- 14 yaş aralığında, erkek yüzde 11 iken kız çocuklarında yüzde 7,5 oldu.  15-17 yaş aralığında ise erkek çocuklarda yüzde 12,2 iken kız çocuklarında yüzde 6,6 olduğu hesaplandı.

Bölgelere göre çocuk işçi verilerine bakıldığında ise, Latin Amerika ve Karayipler de çocuk işçiliği 8,2 milyon iken tehlikeli işte çalışanlar ise 5,5 milyon olduğu, Sahra Altı Afrika  çocuk işçiliği 86 milyon iken tehlikeli işlerde çalışanlar ise 38,6 olduğu görüldü.

Arap ülkelerinden çocuk işçiliği 2,4 milyon iken tehlikeli işlerde çalışan 1,9 olduğu Asya ve Pasif’te çocuk işçiliği 48,7 milyon iken tehlikeli işlerde çalışanlar ise 22, 2 olduğu görüldü. Ayrıca Avrupa ve Orta Asya’da çocuk işçiliği 8,3 iken tehlikeli işlerde çalışan 7,9 milyon olduğu kaydedildi.

Fatma Altınok