Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dr. Ahmet Bakan’dan çarpıcı açıklama: “Mobbing kişiliğin saygınlığını zedeliyor!”

Yeni Sendika Başkanı Dr.

Yeni Sendika Başkanı Dr. Ahmet Bakan, özellikle iş hayatında karşılaşılan bir psikolojik şiddet türü olan mobbing hakkında açıklamada bulundu.

Mobbing sonucunda, kişiliğin saygınlığının zarar görmesi gibi ifadelerin yer aldığını belirten Sendika Başkanı Dr. Ahmet Bakan, “mobbing, çalışma yaşamında bireylerin iyi oluşlarını etkileyen ve oldukça yaygın görülen şiddet türlerinden biridir. Oldukça karmaşık ve stresli görevleri yerine getiren sağlık çalışanlarında özellikle çoğunluğu kadınlardan oluşan hemşirelerde mobbing daha sık görülmektedir. Mobbing, kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik taciz olarak tanımlanmaktadır. Mobbing uzun süreli, sistematik ve sık oluşuyla, rastlantısal iletişim bozukluklarına neden olan işyeri çatışmalarından ayrılmaktadır. Sık ve uzun süre mobbing davranışına maruz kalmak psikolojik, psikosomatik ve sosyal acıya neden olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Mobbing küçük ve anlamsız görünür fakat kişiyi izole eder”

Sözlerinin devamında, mobbing uygulanmasının kişiler üzerindeki, etkisinden söz eten Dr. Bakan,  “Mobbing çok küçük ve tek başına düşünüldüğünde önemsiz ve anlamsız olabilen çok sayıda sistematik olaydan oluşmaktadır. Mobbingi uygulayan (mobber) bir yandan kurumda iyi biri gibi davranırken, diğer taraftan hedef aldığı kişiyi dışlamak, izole etmek ve kurumdan göndermek için onu günah keçisi ilan etmekte, imalı söylemlerde bulunmakta ve alaycı söylentilerin yayılması gibi bir dizi bezdiri taktiğini birlikte kullanmaktadır. Mobber genellikle tek bir kişi değildir. Mobber, mobbingi zorbalık davranışına kazara katılan tanıkların iş birliğini sağlayarak gizlice organize etmektedir. Bu nedenle “mağdurun benliğini öldürme çabası” olarak ifade edilen mobbingin doğrulanması pratikte neredeyse olanaksız hale gelmekte, mağdurun baskı nedeniyle işini bırakması, büyük hatalar yapması ya da aşırı tepkiler vermesiyle açığa çıkmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Sağlık çalışanları diğer sektörlere kıyasla 16 kat fazla mobbing ile karşılaşıyor

Mobbing hakkında yapılan açıklamanın devamında sağlık kuruluşlarında da mobbing gerçekleştiğine yönelik vurgu yapılırken, “Sağlık kuruluşları, fedakârlık, dayanıklılık ve sabır gerektiren birçok mesleğin ekip olarak çalıştığı, iş stresinin yüksek ve iletişimin özellikle önemli olduğu, hizmetlerin sıfır hatayla verilmesi gereken karmaşık sosyal sistemlerdir. Sağlık çalışanları genellikle vardiya düzeninde, ağır iş yüküyle, yetersiz dinlenme olanaklarıyla, uzun süre ve düzensiz uyku saatleriyle ayakta çalışmaktadır. Sağlık çalışanlarının tüm bu zorluklar içerisinde insanlara yararlı olabilmeleri, fiziksel ve zihinsel olarak iyi olmalarına bağlıdır. Sağlık çalışanlarının diğer hizmet sektörü çalışanlarına göre 16 kat daha fazla mobbing yaşadığı belirtilmektedir” sözlerine yer verdi.

Kadın çalışanlar, erkeklerden daha fazla mobing ile karşı karşıya

Sözlerinin devamında sağlık kurumlarında kadınların erkeklerden daha fazla şiddet davranışı yaşadığını belirten Dr. Bakan, “ hemşirelerin çoğunun kadın olması nedeniyle hemşirelerin daha fazla mobbinge maruz kaldığı belirtilmektedir. Sağlık kurumlarında hasta sayısının fazla olması, yoğun çalışma temposu, olanakların kısıtlı, maaşların düşük olması, akademik kariyer ve yükselmelerde kayırmacılık, yoğun iş temposunun aile yaşamını olumsuz etkilemesi, özellikle hemşirelerin genç yaşlarda göreve başlamaları gibi nedenler hemşirelerde mobbing davranışlarını artırmaktadır. Özellikle yoğun iş temposuyla, fazla sayıda hastaya bakım vermek yüksek oranda mobbing deneyimlenmesine neden olmaktadır. Mobbing, sağlık çalışanlarının fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak olumsuz etkilenmesine ve hastalıklara, mutsuzluğa, çalışma performansının ve hizmet kalitesinin azalmasına, hasta memnuniyetinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Mobbinge maruz kalan mağdurda konsantrasyon güçlüğü, madde bağımlılığı, baş ağrısı, gastrointestinal sorunlar, depresyon, kaygı, bitkinlik, şüphe, korku, unutkanlık, yorgunluk, iletişimde bozulma, hayal kırıklığı, benlik saygısında ve özgüvende bozulma, öfke, ağlama, görünüş değişiklikleri, stres, uyku bozuklukları, tansiyon sorunları, üzüntü, travma sonrası stres bozukluğu ve intihar gibi pek çok olumsuz duygu ve durum görülebilmektedir” dedi.

“Kurumlarda etkili bir mobbin tanımlama ve müdahale sistemi oluşturulmalıdır”

İnsanların mobbing sonucunda hastalandıklarını dile getiren Yeni Sendika Başkanı Dr. Ahmet Bakan, “Mobbing nedeniyle hastalanan bireylerin sağlık harcamalarının da kurumlara ekonomik maliyeti olmaktadır. Mobbinge maruz kalan hemşirelerin yarısı mobbingi bildirmenin herhangi bir değişiklikle sonuçlanacağına inanmamakta ve sorunlu bir çalışan olarak algılanmaktan kaçınmak için mobbingi bildirmemeyi seçmektedir . Bu nedenle kurumda etkili bir mobbing tanımlama ve müdahale sistemi oluşturulmalıdır. Mobbingin belirlenmesine yarayacak soru formları ya da ölçeklerin periyodik olarak kullanılması sağlık çalışanların mobbingi ifade etmelerini kolaylaştıracaktır. Sonuç olarak; insan ve toplum sağlığına yönelik önemli görev ve sorumlulukları olan sağlık çalışanlarının mobbinge maruz kalması, memnuniyetsizlik, mutsuzluk, psikiyatrik sorunlar, psikosomatik sorunlar, intihar düşüncesi, iş performansında azalma, yanlış uygulama riskinde artma ve hasta bakım kalitesinde düşme gibi sonuçlara neden olması bakımından oldukça önemlidir. Dolayısıyla sağlık kurumlarında mobbing konusunun mutlaka çok yönlü ve ciddi bir biçimde ele alınması gerekmektedir” ifadelerine yer vererek açıklamasını sonlandırdı.

Haber: Ağustos Gerçe