Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ TOPLAMA KAMPLARI KAPATILSIN

aksaray İhh İnsani yardım

aksaray İhh İnsani yardım derneği tarafından doğutürkistan’da kampların kapatılması, yapılan hak ihlallerinin kamuoyu ilepaylaşılması ve taleplerle ilgili yazılı bir basın açıklaması yapıldı. İhh, vatandaşlarındaha detaylı bilgi edinmeleri amacıyla, bir İhh araştırma merkezi olan İnsameradlı sosyal medya hesabından, genel merkezin çalışmalarını takip etmek içinwww.ihh.org.tr ulaşabileceğini ifade etti

İhh İnsani yardım vakfı;

“doğu türkistanlı müslümanlar zulüm altında. doğutürkistan yaklaşık iki yüz yıldır işgal altında. 1949’da Çin tarafından ilhakedilen bölgede zulüm ve hak ihlalleri devam ediyor.

www.ihh.org.tr sitesinden ve aksaray olarak yapılançalışmaları İhh aksaray sosyal medya hesaplarından takip edilebilecekleribelirtildi.

aksaray İhh İnsani yardım derneği başkanı Önder Özkan,tüm illerde yapılan açıklamalar ve icra edilecek etkinliklerle hayırlara vesileolmayı temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

İhh başkanı Özkan yayınladığı açıklamada şunları söyledi:

doĞu tÜrkİstan’da polİtİk eĞİtİm kamplari drami sÜrÜyor!

doğu türkistan, (resmi adıyla sincan uygur Özerk bölgesi)Çin yönetimince işgal edildiği

 1949 senesinden buyana çeşitli insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmektedir.

Çin, doğu türkistan’ın müslüman halklarına karşıuyguladığı asimilasyon ve yıldırma politikalarını

 uzun seneler tümdünyanın gündeminden saklanmayı başarmış. ancak son senelerde, kendi ekonomikbüyümesine bağlı olarak içerideki problemleri(!) daha hızlı çözme isteği ve abdvb. muarızı ülkelerle olan ihtilaflarının artmasından sonra, batılı ülkelerindoğu

 türkistan’dakiinsan hakları ihlallerini bahane ederek Çin’i sıkıştırmaya çalışması sebebiyle,doğu türkistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri dünyanın daha fazla ilgisiniçeker olmuştur. buna bağlı olarak Çin’in doğu türkistan’daki insan haklarıihlallerini

 gizlemeçalışmaları da daha fazla görünür olmuştur.

doğu türkistan komünist parti sekreteri chen chuanguo’nun2017 nisan ayından itibaren uygurları,  hapishanelereveya zorunlu politik eğitim kampları’na göndermesi ve beyin yıkamaya yönelik uygulamaları, Çin için yüzkızartıcı yeni bir insan hakları ihlalidir. Çin’in “eğitim kampı” olarakadlandırdığı toplama kamplarında 1 ile 3 milyon arası insanın bulunduğu tahminedilmektedir. tahmin edilmektedir diyoruz çünkü Çin bu konuda hiçbir açıklamayapmamaktadır.

toplama kamplarına aldığı insanların ailelerininaçıklamalarından sonra, varlığı anlaşılan

 toplamakamplarıyla ilgili Çin, önce inkar politikasına sığınmış, inkarın mümkünolmadığı anlaşılınca bu kampların varlığını “aşırılıkla mücadele ve eğitimkampları” adıyla kabul etmiştir.

doğu türkistan’da inşa edilen bu büyük hapishaneler, nazialmanya’sı uygulamalarını andırmaktadır.

 evlerinden,yurtlarından, eş ve çocuklarından zorla ayrılan insanların sayıları her geçengün artarken, aynı zamanda uygulanan işkence ve zulümler neticesinde yüzlerceinsan hayatını kaybetmektedir. birçok aileye akrabalarının cesedi teslimedilmiş, ancak ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır.kamplardan çıkabilenlerin anlattığı kadarıyla, kamplardaki yaşam koşulları çokkötü olup, tutuklu bulunanların sayısı, kampların alabileceği insankapasitesinin kat kat üstündedir. İnsanlar, sırt üstü yatma imkanına bile sahipolmadıklarından ancak yanlarına dönerek yatmaktadırlar.

toplama kamplarinda İŞlenen hak İhlallerİ

Çin’in, doğu türkistan’da “eğitim” adı altında uyguladığıyol ve yöntemlere bakıldığında, hâlihazırda bütün uygurları suçlu olarak kabulettiği, din ve geleneklerine bağlı uygurları ise terörist (extrimist) olarakgördüğü anlaşılmaktadır. kamplardan çıkmayı başaranların ifadelerine göre“toplama  kamplarında mahkumları sutanklarına daldırma, kadın tutukluların yüzlerinde ve vücutlarında sigarasöndürme, bileklerinden asılan tutukluları copla dövme, elektrik verme, acıverici farklı nesnelerle dövülme, soğukta bekletme, yoğun ve parlak ışıklakörleştirme, uzun süre gergin pozisyonda tutma, uykusuz, aç ve susuz bırakma,günlerce “kaplan koltuğu” denen hareketsiz koltuklarda oturtma, ellerikelepçeli ve ayakları prangalı olarak dolaştırılma” gibi kötü muameleleryapılmaktadır.

bu türden işkenceler fiziksel veya zihinsel bozukluklarlaneden olmakta, çoğu zaman da ölümle sonuçlanmaktadır. bazı insan hakları örgütlerininbilgilerine göre doğu türkistan’da Çin yönetimi tarafından kurulan 16 toplamakampı bulunmaktadır. bu sayı, her uygur ailesinden en az bir kişinin söz konusukamplarda tutuklu olduğu anlamına gelmektedir. tutuklu olanlar genellikle 20 -40 yaş arasındaki uygur erkekleridir. bu kamplardaki uygurlar kendi inançlarınıdeğiştirmeye ve komünist parti ideolojisine boyun eğmeye zorlanmaktadırlar.

acİl cevap bekleyen sorular

Çin, insan haklarına tamamen aykırı bulunan bu kamplarıneden açma gereği duymuştur?

kamplar nerelere kurulmuştur ve kaç adettir?

buralarda ne kadar kişi tutulmaktadır?

bu insanlar hangi gerekçelerle tutuklanmışlardır?

kampların yaşam koşulları nasıldır?

kamplarda tutuklu bulunanlara günlük olarak neleryaptırılmaktadır?

kamplarda tutuklu bulunanların sağlık durumları nasıldır?

kamplarda hayatını kaybedenlerin sayıları ve ölümgerekçeleri nelerdir?

kamplardaki tutuklu kişilerin sahipsiz kalan çocukları,eş ve yakınlarının akıbetleri nedir?

kamplar uluslararası gözlemcilere neden kapalıtutulmaktadır?

doĞu tÜrkİstan’dakİ dİĞer hak İhlallerİnden bazilari

doğu türkistan’daki uygurlara yönelik dini baskılar güngittikçe artmaktadır. baskılar 1970’li yıllardaki ‘kültür devrimi’nden sonra enüst noktaya ulaşmıştır.

camiler ve mescitlerin birçoğu yıkılmış, bazıları eğlencemekânlarına dönüştürülmüştür. mevcutlara ise Çin bayrağı ve devlet başkanı xijinping’in fotoğrafları asılmıştır.

İslami kıyafetler, sakal ve bıyık dini aşırılık olarakkabul edilerek yasaklanmıştır.

memurların ve işçilerin ibadet yerlerine gitmeleri veibadet etmeleri yasaktır.

Öğrencilerin, dini kurs ve okullarda okumaları yasaktır.

ramazan ayında oruç tutmak ağır suçtur, alkol kullanmamakise dini aşırılık olarak görülmektedir.

uygur kızlar sincan’dan Çin’in iç kesimlerine ucuz işgücü olarak götürülmekte, Çinli yerleşimcilerin doğu türkistan’a taşınmasıyla

 da bölgenindemografik yapısı değiştirilmektedir. uygurlar ağır vergi yükleri ileezilmektedir.

Çin yönetimi, uygurlara yönelik asimilasyon adımlarınahız vererek “ikiz akraba” politikasını uygulamaya koymuştur. buna göreerkekleri “eğitim kamplarına!” gönderilen ailelere Çinli bireyler zorlayerleştirilerek mahremiyet zedelenmekte ve uygurlar sıkı takibe alınmaktadır.

uygur memurlar öldükten sonra cesetlerinin yakılmasınadair sözleşmeye imza atmaya zorlanmaktadır. İslami geleneğe uygun defin töreniyasa dışı ilan edilmiştir.

uygurlara verilen ana dilde eğitim hakkı Çinanayasasından kaldırmıştır. yasaklanan kitapları okuyan ya da bulundurankişiler 5 seneden 20 seneye kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır.

1949’dan bugüne uygurların kullandığı alfabenin üç defadeğiştirilmesi uygurların okuma yazma oranını iyice düşürmüştür.

Çin resmi medya organlarına göre 17, 5 milyon insanzorunlu olarak sağlık kontrolünden geçirilip, kan tahlilleri yapılmıştır, çoksayıda uygur’un organlarının çalınması ve donör olarak kullanılmış olmaihtimalleri oldukça yüksektir.

Çin, 2017 yılından itibaren doğu türkistan’da satılançeşitli gıda ürünleri üzerinde bulunan “helal” simgesini yasaklamış, helal olanet ürünleriyle domuz etini yan yana satma zorunluluğu getirmiştir.

uygurların İslami geleneğe uygun şekilde evlenmesiyasaklanmıştır. uygur kızlarına Çinlilerle zorunlu evlilikler yaptırılarakmilli ve dini kimlik asimile edilmeye çalışılmaktadır.

Çin hükümeti 2016 yılından itibaren yeni doğan uygurçocuklarına dini ve milli kimliği andıran 29 ismin verilmesini yasaklamıştır.

Çin rejimi uygurların tarihi eserlerini yok ederekkültürel bir kıyım gerçekleştirmiştir.

yurt dışındaki uygurların doğu türkistan’daki aileleriyleiletişim ve alakası kesilmiştir.

Çin hükümeti yurt dışında eğitim gören çok sayıda uyguröğrencinin ailesini rehin alarak onlara baskı yaparak doğu türkistan’a dönmeyemecbur etmiştir.

stk ve vİcdan sahİplerİnİn taleplerİ

son çeyrek asırdır siyasi, ekonomik ve askeri açılardanivme kaydeden Çin, özellikle ekonomik hamlelerle İslam dünyasını siyasikonularda baskılama politikasını uygulamaya koymuştur. fakat İslam dünyası, Çinve abd dışında üçüncü bir yolun olduğunu unutmamalı, doğu türkistanlıkardeşlerimiz reel politik kaygılara kurban edilmemelidir.

Çin, kendi yasalarına ve taraf olduğu uluslararasıantlaşmalara aykırı olan politik eğitim kamplarını hemen kapatmalı ve bukamplarda istekleri dışında tutulan insanların maddi-manevi zararlarıkarşılanmalı.

doğu türkistan’da yaşayan uygurların yurtdışına seyahatyasağı ve yurtdışındaki doğu türkistanlıların memleketlerine dönüş ve akrabaziyareti engeli kaldırılmalıdır.

yurt dışında akrabası olanlara yönelik denetim ve gözetimkaldırılmalı, para gönderme, posta, telefon ve haberleşme engeli kaldırılaraken temel haklardan olan iletişim ve haber alma özgürlüğü sağlanmalıdır.

yurt dışında yaşayan uygurlara yönelik uzaktan kontrol vegözetim kaldırılmalı, ailesini ve akrabalarını rehin tutma politikasından biran evvel vazgeçilmeli.

uygurların şahsi bilgisayar ve cep telefonlarınıgerekçesiz kontrol etme uygulaması kaldırılmalı.

uygurların evlerine yönelik zorunlu ziyareti, gerekçesizbaskın ve uygur-Çinli ‘zorunlu akraba’ uygulamasına son vermeli.

İnanç, ibadet, giyim, kuşam, örf ve adetlere yönelikyasaklar bir an evvel kaldırılmalı, camiler ve tüm ibadethaneler olması gerektiğigibi özgür olmalı. dil, kültür ve eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı,uygurlar ana dilde eğitim yapabilmeli, tarihi eserler, kitap ve  kütüphaneler korunmalı, okullar veüniversiteler erişilebilir olmalı.

ekonomik baskılar, gerekçesiz vergiler ve el koymalar,uygur kızların uzak bölgelere işçi olarak zorunlu gönderimleri son bulmalı,devlet dairelerinde ve iş bulma hususunda uygurlara, Çinlilerle eşit rekabetimkanı oluşturulmalı, bölgeye ait zenginlikler halkın refahı için kullanılmalı.seyahat özgürlüğü, evlilik, helal gıdaya erişim ve benzeri haklar iadeedilmeli” dedi.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu
Sıradaki Haber İş arayanlar dikkat; Aksaray’da İŞKUR desteği ile 22 kişi işe alınacak!