Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dış ticaret verileri açıklandı: İhracat azaldı, ithalat arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan 2025 yılı Şubat ayı geçici dış ticaret verileri, Türkiye’nin dış ticaret dengesinde belirgin değişimler yaşandığını gösterdi. Genel ticaret sistemine göre ihracat %1,6 azalarak 20 milyar 761 milyon dolar, ithalat ise %2,4 artarak 28 milyar 533 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Ocak-Şubat dönemine bakıldığında, ihracat %2,0 artışla 41 milyar 921 milyon dolar, ithalat ise %5,9 artarak 57 milyar 235 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Dış Ticaret Açığı Artış Gösterdi

Şubat ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre %14,8 artarak 7 milyar 771 milyon dolara çıktı. Ocak-Şubat döneminde ise dış ticaret açığındaki artış %18,2 olarak gerçekleşti ve 15 milyar 314 milyon dolara yükseldi.

Şubat ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı %72,8 olarak kaydedilirken, 2024 yılının aynı ayında bu oran %75,7 seviyesindeydi.

Enerji ve Altın Hariç Ticaret Dengesi

Şubat ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat %2,3 azalarak 19 milyar 127 milyon dolara, ithalat ise %3,1 azalarak 20 milyar 337 milyon dolara geriledi.

Bu dönemde dış ticaret açığı enerji ve altın hariç 1 milyar 209 milyon dolar olurken, dış ticaret hacmi %2,7 düşerek 39 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İhracatta Almanya, İthalatta Rusya İlk Sırada

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 689 milyon dolar olarak kaydedildi. Almanya’yı sırasıyla Birleşik Krallık (1,2 milyar dolar), ABD (1,19 milyar dolar), İtalya (1,08 milyar dolar) ve Irak (1,01 milyar dolar) takip etti. Bu beş ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %30’unu oluşturdu.

İthalatta ise ilk sırada Rusya Federasyonu yer aldı. Rusya’dan yapılan ithalat 3 milyar 863 milyon dolar olurken, onu Çin (3,54 milyar dolar), Almanya (2,14 milyar dolar), ABD (1,26 milyar dolar) ve İsviçre (1,23 milyar dolar) izledi.

İmalat Sanayi ve Yüksek Teknolojili Ürünler

Şubat ayında ihracatın %93,6’sını imalat sanayi oluşturdu. Tarım, ormancılık ve balıkçılığın payı %4,3, madencilik ve taş ocakçılığının payı ise %1,4 olarak gerçekleşti.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %2,7 olurken, bu oran ithalatta %10,4 seviyesinde oldu.

Haber Merkezi