Cumhurbaşkanı Erdoğan Dünya Gıda Gününe yönelik konuştu.
16 Ekim Dünya Gıda Günü olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip günün anlam ve önemine yönelik açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan; Bu yıl “Su Hayattır, Su Gıda Demektir; Kimseyi Geride Bırakma” temasıyla gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü Anma Etkinlikleri’nin hayat kaynağımız olan su ile ilgili farkındalığı artıracağına inanıyorum” dedi.
16 Ekim Dünya Gıda Günü olması sebebiyle açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Dünya Gıda Günü’nün ihtiyaç sahipleri ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Başta Afrika olmak üzere açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan coğrafyaların yükünü hafifletmeye yönelik çabalarımızı devam ettiriyoruz. Bu yıl “Su Hayattır, Su Gıda Demektir; Kimseyi Geride Bırakma” temasıyla gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü Anma Etkinlikleri’nin hayat kaynağımız olan su ile ilgili farkındalığı artıracağına inanıyorum” dedi.
“Son 21 Yılda Ülkemizin Su Ve Gıda Güvenliğini Garanti Altına Alacak Pek Çok Önemli Projeyi Hayata Geçirdik”
Suyun korunmasıyla ülkenin korunması arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark göremediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark görmüyoruz. Son 21 yılda ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Tarımsal sulama yanında sanayide ve bireysel tüketimde kullanılan su miktarının da azaltılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan insanlık, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin en önemli başlıkları arasında yer alan “2030’da sıfır açlık” yaklaşımından maalesef giderek uzaklaşıyor” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında ise; “Tarım ve Gıda Örgütü değerlendirmelerine göre dünyada her 9 kişiden 1’i açlıkla boğuşuyor. Halbuki dünya genelinde yıllık olarak 4 ila 5 milyar ton gıda üretilmektedir. Bu miktarın 2050 yılı için öngörülen dünya nüfusuna bile yeteceği hesaplanırken maalesef günümüz dünya nüfusuna kâfi gelmiyor çünkü dünya genelinde her saniye üretilen 127 ton gıdanın 21 tonu zayi oluyor. Bu rakam bizlere, şu an açlık çeken 735 milyon insanı tam 4 kez doyurabileceğimizi ifade ediyor” dedi.
“Türkiye Kalkınma Yardımları Konusunda Dünyanın En Cömert Ülkeleri Arasında Yer Alıyor”
33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesinin ardından küresel kriz tehlikesinin önüne geçilmesini sağlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Son dönemde bölgemizde yaşanan savaş ve çatışmaların da gıda krizini derinleştirdiğini görüyoruz. Birleşmiş Milletlerle birlikte başlattığımız Karadeniz Girişimi’yle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik. Kalkınma yardımları konusunda dünyanın en cömert ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin, her konuda olduğu gibi gıda ve su krizinin çözümünde de sorumluluk üstlenmekten çekinmeyeceğini ifade etmek istiyorum” şeklide konuşmasını tamamladı.
Haber: Fatma Altınok