Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Covid-19 Salgını Döneminde Kesilen Para Cezaları İade Ediliyor

  Geçtiğimiz yıllarda yaşanan

 

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan Covid-19 salgı nedeniyle hem Dünya hem de Türkiye birçok açıdan etkilenmişti. Covid salgını dönemi içerisinde kesilen cezalara yönelik, Anayasa Mahkemesi yapılan itirazlara kararı resmi gazetede yayınladı. Yayınlanana metne göre; pandemide maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara ilişkin para cezası yiyen vatandaşlar paralarını geri alabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tahsilat genel tebliğlerine göre,  COVID-19 salgını sebebiyle alınan önlemler kapsamında 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 arasında vatandaşa kesilen para cezalarının tahsil edilmemesine karar verilerek, tahsil edilen idari para cezalarının ise iade edilmeyeceği açıklanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Covid-19 salgı nedeniyle kesilen para cezalarına yönelik Resmi Gazete’de yayınladığı metne göre; Başvuru kararında kısaca; idari para cezası düzenlenmesine rağmen henüz tahsil edilmeyen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilirken aynı nedenle tahsil edilmiş olan idari para cezalarının ilgilisine iade edilmemesinin hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu, aynı nedenden dolayı haklarında idari yaptırım uygulanan kişilerin farklı muameleye tabi tutulması suretiyle eşitlik ilkesinin ihlal edildiği belirtilerek kuralın Anayasa’nın 2. ve 10. maddelerine aykırı olduğu ileri sürüldü. Metne göre, pandemide ödenen maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara ilişkin idari para cezalarını vatandaşlar tekrar alabilecekleri bilgisi verildi.

Haber: Fatma Altınok