Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇOCUKLAR İÇİN 37 YILDIR TOPAÇ YAPIYOR

topaç ustası ekrem demirbaş,

topaç ustası ekrem demirbaş, türkiye’de unutulmaya yüztutan geleneksel çocuk oyuncağını gelecek nesillerin de oynayabilmesi için 37yıldır topaç yapıyor. 

mesleğini icra ederken en büyük desteği eşi haticedemirbaş’tan alan ekrem usta, işi öğretecek çırak bulamasa da sanatını ömrü vesağlığı yetttikçe devam ettirmek istiyor.

osmaniye’deki atölyesinde ahşaba el işçiliği ile şekilveren demirbaş, türkiye genelinde el sanatlarına ilişkin gerçekleştirilenetkinliklere de katılarak mesleğini tanıtmaya çalışıyor.

aksaray belediyesinin, dünya etnospor konfederasyonu veokçular vakfı’nın desteğiyle düzenlediği 33. aksaray ihlara kültür sanat vespor festivali’nde açtığı stantta topaç yaparak sergileyen 56 yaşındakidemirbaş, aa muhabirine yaptığı açıklamada, türk kültüründe en çok dikkatiçeken oyuncaklardan birinin topaç olduğunu söyledi.

günümüzde eski oyuncaklara ilgi azalsa da atölyesindeeşinin desteği ile 37 yıldır topaç yaptığını belirten demirbaş, “1981yılından bu yana topaç yapıyorum. türkiye’nin her tarafına topaç gönderiyoruz.bunun yanında bu tür etkinliklere katılarak, tanıtımını yapmayaçalışıyoruz.” dedi.

mesleğe nasıl başladığını anlatan demirbaş, “18yaşında kendi dükkanımı açtım. atölyede mobilya ayağı yapıyordum. İşler kötügidince, araştırma yaparken kahramanmaraşlı bir arkadaşımın önerisi ile topaçyapmaya başladım. yaptığımız işler çok tutulunca, bize daha değişik topaçsiparişleri gelmeye başladı. ben de o günden beri bu işi devamettiriyorum.” diye konuştu.

– “hala daha iyisini yapmanın telaşındayım”

demirbaş, kültür ve turizm bakanlığınca geleneksel elsanatkarlarına verilen sanatçı kartına da sahip olduğunu dile getirerek, şöyledevam etti:

“kültür bakanlığından bir uzman, gelenekselsanatlarla uğraştığımız için bize bir kart verdi. onun sayesinde fuarlarda,çeşitli etkinliklerde sanatımızı tanıtıyoruz. edirne, tekirdağ, konya, ankara,hatta türkmenistan gibi birçok yerde topaç etkinliği yaptık. kültürümüzün birparçası olan bu oyunu devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz. İşimiseverek yapıyorum. hala ‘işimi daha iyi nasıl yaparım’ arayışı içindeyim. haladaha iyisini yapmanın telaşındayım. stantlara gelenlere ‘bir öneriniz ve fikrinizvarsa bana söyleyin’ diyorum. farklı bir şeyler çıkarmak adına sunulanönerileri mutlaka değerlendiriyorum.”

kendisinden sonra sanatını devam ettirecek kimseninolmamasına üzüldüğünü aktaran demirbaş, “Çocuklarım okumak istediler.onları topaç üretip satarak sorunsuz okuttum. bu işi devam ettirmek adınaarkadan yetişen bir çırak yok. ben de eşim hatice ile beraber bu işiomuzluyorum. Çırak yetişmese de ben inşallah sağlığım ve sıhhatim elverdiğisürece bu işi devam ettireceğim.” ifadelerini kullandı.

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde
Sıradaki Haber Anadolu’nun gücü bir araya geldi: AHİKA toplantısı Kırşehir’de gerçekleşti!