Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çobanların Can Yoldaşı

güçlü fiziki yapısı nedeniyle “anadolu aslanı” olarak daadlandırılan aksaray malaklısı

güçlü fiziki yapısı nedeniyle “anadolu aslanı” olarak daadlandırılan aksaray malaklısı cinsi köpekler, sahibi için ailenin parçası,çobanların can yoldaşı, hasan dağı’nın eteklerinde yayılan koyunlar için iseadeta hayat sigortası görevi üstleniyor.

“anadolu aslanı” olarak da bilinen, anadolu’nun iriyapılı köpek cinslerinden aksaray malaklısı, hem bekçilik yapması hem de sadıkolması nedeniyle çobanların meralarda en büyük yardımcısı.

köpek ırkları arasında fiziki görünümü ile dikkati çekençoban köpeği malaklılar, bozkırda koyunlarını otlatmak için yeşil alan bulmakzorunda kalan çobanların, doğadaki tehlikelere karşı güvenilir yol arkadaşlarıoluyor.

Çobanların yanından ayrılmayan, koyun sürülerini takipedip bir arada tutan malaklılar, hasan dağı eteklerinde her türlü tehlikeyekarşı sürüleri koruyor.

gövdesine bağlanan 1,5 tonluk otomobili çekebilen,görüntüsü nedeniyle sıklıkla sivas kangalı ile karıştırılan aksaray malaklısı,gittikçe artan popülaritesi sayesinde hırsızların da hedefi haline gelmişdurumda.

“en çok aksaray malaklılarına güveniyoruz”

aksaray’a bağlı gücünkaya köyünde hayvancılıkla uğraşanahmet ulu, aa muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinden kalma mesleğisürdürdüğünü ve 800 koyununun olduğunu söyledi.

koyunlarını meralara gönderirken en büyük güvencesininkendi yetiştirdiği malaklılar olduğunu belirten ulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“bizim buralar bozkır, arazi kurak. hayvanlarımız süreklibir bölgede kalmıyor. ot bulmak için bozkırın farklı yerlerine gidiyor.koyunlarımız sürekli yer değiştirdiği için kurt, domuz veya benzeri tehlikelihayvanlar çevrede olabiliyor. koyunlarımızı korumak için en çok aksaraymalaklılarına güveniyoruz. malaklılar olmasa çok büyük sıkıntı yaşarız. buköpekler geceleri çok tedbirli oluyor. ayrıca yabancı insanlara karşı da sağlamlar.güçlü ve sadık köpekler olduğundan malaklılardan vazgeçemiyoruz.”

ulu, malaklıların yaşamlarında önemli yer edindiğini dilegetirerek, “malaklı ailemizin vazgeçilmezi. araziye geldiğimizde tek yapmamızgereken malaklılarla irtibatta bulunmak, hareketlerini takip etmek. ailemizinbir çocuğu gibi severiz onları. 3 yaşındaki çocuğum malaklıları görmedenuyumaz. o şekilde alışmışız.” diye konuştu.

“gözünü kırpmadan koyunlara sahip çıkar”

Çobanlık yapan esad bozkurt ise koyunları otlatırken çoğuzaman geceyi arazide geçirmek zorunda kaldığını dile getirdi.

malaklıların böyle zamanlarda kendisine çok destekolduğuna işaret eden bozkurt, şunları söyledi:

“malaklılar bana bazı insanlardan daha fazla güvenveriyor. her anımda onlarla beraberim. 10 yıldır çobanlık yapıyorum ve ilkgünden beridir bu köpeklerle iç içeyim. malaklılar hiçbir zaman arkamdanayrılmaz. koyunlarla beraber meralara arkadaş gibi gidip geliriz. arazide benyatarken o uyanık durur, gözünü kırpmadan koyunlara sahip çıkar.”

aksaray malaklısı irkları geliştirme derneği (akmİd)başkanı muammer tıpırdamaz da malaklıların aksaray iline özgü bir köpek cinsiolduğunu, görünüşü ile aslanı andırdığını anlattı.

malaklıların çok iyi çoban ve bekçi köpekleri olduğunuvurgulayan tıpırdamaz, fiyatlarının 10 bin liradan başladığı malaklılara yurtiçinden ve birçok ülkeden talep olduğunu kaydetti.

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Ağaçören’de sağlık alanında görev yapan isimler, Kaymakam Metin Korkmaz’ı makamında
Sıradaki Haber Sağlık yöneticilerinden Kaymakam Korkmaz’a ziyaret