Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇİLEK, ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

nüfusununyüzde 80’inin tarım ve

nüfusununyüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı aksaray’da sebze vemeyveciliğin artırılması, üreticilerin alternatif ürün deseni oluşturmasıamacıyla çiftçilere yüzde 50 destekli çilek fidesi dağıtıldı.

fidelerialan çiftçiler hemen dikime geçerken, son yıllarda aksaray’da çilek üretimi 200dekara çıktı. Çilek üretiminden memnun olan üreticiler, yüzde 50 destekli çilekfideleri için teşekkür etti.  

Çilekfidelerinin dağıtımından sonra ziraat odası başkanı emin koçak, gıda, tarım vehayvancılık İl müdürü bestami zabun, ziraat mühendisleri ve teknik personel ilebirlikte çilek ekim alanlarında incelemelerde bulundu. Çilek üretimininarttığına dikkat çeken aksaray ziraat odası başkanı emin koçak, “aksaray’dayıllardır buradaki üreticilerimiz çilek ekimi yapıyor. yıl geçtikçe bu çilekeken çiftçi sayımız artıyor. bölgedeki çileklerimizin aroma değeri çok yüksek,kaliteli. yüksek olduğu için ciddi şekilde talep görüyor. bu nedenle aksarayvalimize, il özel idaresine, tarım müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.Üreticilerimize yüzde 50 desteği aksaray valiliği karşıladı. böylelikleüreticilerimiz alternatif ürüne yöneliyor. yani ürün deseni değişiyor. bubölgede ekin olarak buğday, arpa, patates gibi ekimi vardı. patateste de ciddisıkıntı olduğu için üreticilerimiz alternatif ürünlere geçiyor” dedi.

 “Çilek üretimi 200 dekara çıktı”

gıda,tarım ve hayvancılık İl müdürü bestami zabun, aksaray’da sebzecilik vemeyveciliği geliştirme projesi kapsamında il özel idaresi bütçesinden katkıalarak çiftçilere çilek fideleri verdiklerini söyledi. her geçen gün çileküretiminin arttığını belirten zabun, “aksaray ilimizde her geçen gün çilekbahçeleri artıyor. yaklaşık 5-6 sene önce sıfır dekar çilek bahçesi var iken,şu anda 200 dekara çıkmış bulunmakta. burada da şunu görüyoruz ki,çiftçilerimiz yeni alternatif bir ürünü benimsemiş ve ekim alanlarını artırmış,bundan da para kazandığını söylüyorlar. biz, il özel idaresi katkısıyla 357 binadet fide dağıtacağız. bu toplamda 45 dekara ve 6 çiftçimize vereceğiz ve buyüzde 50 çiftçi katkısı olarak ödenmekte. toplam bedeli ise 128 bin 520 tl’yemal olmuştur. bunun 64 bin 260 tl’sini çiftçilerimiz kendisi karşıladı” dedi.

ÜreticiÇetin yörük (40) ise,diğer çiftçilere alternatif ürün olarak çilek üretimiyapmayı önerdi. Çileğin fiyatının düşmediğini söyleyen yörük, bakımı iyi olursadekarda 3 ton çilek alındığını kaydetti. 

İha

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Baro Başkanı Avukat Ferit
Sıradaki Haber Baro Başkanı Köse; “Bayramlar dayanışmanın güçlendiği günlerdir”