Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çiftçinin yüreği yandı ürünler dondu: Destek var ama herkese değil!

Aksaray’da son günlerde etkisini gösteren zirai don, birçok üreticiyi mağdur etti. Tarım alanlarında ciddi hasara yol açan don olayının ardından Ziraat Odası’nda 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Aksaray’da meydana gelen zirai don bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, çiftçilerin yalnız bırakılmayacağı vurgulandı.

Aksaray’da son günlerde etkisini

Aksaray Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıya, Ak Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, İl Genel Meclis Başkanı Latif Ağır, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Bekir Kayan, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, üreticiler ve STK Başkanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Çiftçimizin yanındayız, sahadayız. İl Tarım Müdürlüğümüzle birlikte zarar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Çiftçi bizim baş tacımız, her zaman yanlarında olacağız” dedi.

“Zararlar Karşılanacak”

AK Parti İl Başkanı Hamza Aktürk ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasını hatırlatarak, “Zarar gören çiftçilerimizin tüm kayıpları karşılanacak. Dün olduğu gibi bugün de çiftçimizin yanındayız” diye konuştu.

Eksi 16 Dereceye Kadar Düştü

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir, don olayının teknik detaylarını paylaştı. İl genelinde 10 ayrı istasyondan alınan verilere göre sıcaklık bazı bölgelerde -16.18°C’ye kadar düştü. Demir, “Bu sıcaklıklar Nisan ayında ciddi zarara neden oldu. Ağaçlar, meyveler büyük ölçüde etkilendi. Ekiplerimiz arazi çalışmalarına devam ediyor” dedi.

ÇKS Uyarısı

Demir ayrıca, zarar tespitinin ve devlet desteğinin ancak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere sağlanabileceğini vurgulayarak, “Arazilerin üçte biri ÇKS’ye kayıtlı değil. Bu yüzden üreticilerimizden dilekçeyle başvuru yapmalarını istiyoruz. Dilekçeler muhtarlıklarda ve müdürlüklerimizde mevcut” şeklinde konuştu.

İl Müdürü Demir, sözlerinin devamında “Bir afet yaşadık. Bu afet olmadan önce elimizdeki tüm kanallarla vatandaşımızın bu konuda tedbir alması için uyardık. Bizim ilimizin tarım alanlarının yaklaşık yüzde 96’sı tarla ürünü olduğu için açık alanda don için çok fazla yapılabilecek bir şey yok. Bakanlığımızın cuma günü yayınlamış olduğu sıcaklık haritasında çok düşük sıcaklıkların olacağı konusunda uyarılar yapıldı. İl Müdürlüğümüz web sitesinde de yayınladık. İl genelinde 10 tane küçük birer meteoroloji istasyonumuz. Cumartesi sabaha karşı Koçpınar’daki istasyonumuzdan eksi 16.8’i gördük. Birçok bölgede eksi 10 derece ve aşağısında sıcaklıklar gördük. Don hadisesinin yaşanmasının ardından il ve ilçe müdürlüklerimizle araziye çıktık. Tespitlerimize başladık, şu anda da devam ediyor.” İfadelerine yer verdi.

Sözlerinin devamında yaşanan mağduriyetin giderileceğinden bahseden İl Müdürü Demir, “Ülke genelinde bir afet olması ve zamanlamasının kötü olmasından dolayı çiftçilerimizde de bir mağduriyet durumu söz konusuydu. Tabi burada da devletimizden bir açıklama bekliyorduk. O açıklama da geçen gün Cumhurbaşkanımız tarafından yapıldı. Dondan etkilenen ÇKS’ye kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerimizin şu ana kadar yapmış olduğu masrafların zarar oranına göre nakit yardım sağlayacak. Burada şunu özellikle belirtmek istiyorum. Burada en önemli husus o parselin ÇKS’ye kayıtlı olması. Vatandaşlarımızdan don zararı tespit için bir dilekçe istiyoruz. Bununla ilgili dilekçeyi zaten dağıttık. Biz de buna göre arazide teke tek tespit ediyoruz. Üreticilerimiz, havalar erken ısındı bundan sonra da artık soğumaz düşüncesiyle birtakım ürünlerini erken ektiler. Bu ürünler çok şiddetli soğuklar karşısında yüzde 80-100 oranında gitti. Bizler tespitimizi yaptıktan sonra vatandaşlarımız orayı tekrar ekebilir. Bu olay Mayıs’ın ortalarında olsaydı, biz o saatten sonra ektiğimiz üründen çok fazla bir verim alamazdık. Tespitlerimize hızla devam ediyoruz. Artık bu saatten sonra olandan geriye dönüş yok. Bu afetin zararı gün geçtikçe daha fazla belli oluyor. Hava ısındıkça zarar miktarında da bir nebze artış var.” İfadelerine yer verdi.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, konu hakkında yaptığı açıklama kapsamında, “Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde tüm Türkiye’de olduğu üzere Aksaray’da da ciddi bir afet oldu. Yaklaşık -12/-14 derece, üreticilerimizi ürünlerinde sıkıntı oluşturdu. Şeker pancarı ekilen arazilerde, çerezlik ayçiçeği ekilen arazilerin tamamı gitti. Arpada buğdayda da güneş vurdukça zarar daha fazla oluyor. Hepimiz görüyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Geçtiğimiz günlerde de zararların karşılanacağı açıklandı. Bizler bunu Aksaray’daki sivil toplum kuruluşları olarak önemsiyoruz. Tüm siyasi partilere de teşekkür ediyorum. El birliğiyle üreticilerimizin, çiftçimizin yanında olacaklarını belirttiler. Tüm STK’lar olarak sahadayız. İl ve ilçe tarım müdürlüklerimiz sahada zaten kayıtlarını tutuyor. Hepsinin de bilgilerini verecekler. Burada bulunan il başkanımıza ve il genel meclisi başkanımıza teşekkür ediyoruz. Böyle duyarlı davrandıkları için. Çiftçimiz yalnız değildir. Biz Ziraat Odası olarak da hep yanındayız çiftçimizin.” Sözlerine yer verdi.

Aksaray’da don olayının tarıma verdiği zarar büyük. Yetkililer, üreticilerin zararlarının karşılanması için gerekli çalışmaların sürdüğünü belirtirken, çiftçilere ÇKS uyarısı yaptı. Gözler şimdi, yapılacak ödemelere ve destek planlarına çevrildi.

Ağustos Gerçe