Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çiftçinin Parası Cebinde Kalacak

Çiftçinin enerji vesu maliyetini

Çiftçinin enerji vesu maliyetini hafifletecek projenin İkinci saha Çalıştayı niğde’de yapıldı. 

sanayi ve teknoloji bakanlığına bağlı konya ovası projesi(kop) bölge kalkınma İdaresi başkanlığı, konya kapalı havzasındaki çiftçilerinenerji ve su maliyetlerini azaltacak kop akıllı pompa projesi sahaçalıştaylarının ikincisini niğde’de gerçekleştirdi.

kop bölgesinde ‘yer altı suyu (yas) sahalarında su veenerji kullanımının araştırılması ve verimliliğinin artırılması projesi’kapsamında; aksaray, karaman, konya ve niğde’den oluşan konya kapalı havzasında(kkh) tarımsal üretim yapan çiftçilerin su ve enerji maliyetinin azaltılması vemevcut sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile yüzde 20’lere yakın kazanç sağlayabilecekakıllı pompa projesinin saha çalıştaylarının ikincisi niğde’nin bor İlçesindegerçekleştirildi.

yenimahalle düğün salonunda düzenlenen çalıştaya, niğdevalisi yılmaz Şimşek, kop İdaresi başkanı İhsan bostancı, niğde Ömer halisdemirÜniversitesi rektörü prof. dr. muhsin kar, bor kaymakamı bekir sıtkı dağ, borbelediye başkanı sıtkı erat, altunhisar belediye başkanı erdal sarı, niğdebölgesi sulama birlikleri kooperatif başkanı İsa Çiftçibaşı, konya bölgesisulama birlikleri kooperatif başkanı Şaban güven, konya alibeyhüyüğü sulamakooperatif başkanı abdullah küçükdağlı ile kop uzmanları, kurum amirleri veçiftçiler katıldı.

toplantının açılış konuşmasını yapan kop İdaresi başkanıİhsan bostancı, niğde sulama kooperatifleri birlik başkanlığı ve aliyer sulamakooperatif başkanlığı ile birlikte yürütülen kapsamlı kuyu revizyon sonuçlarınınpaylaşılacağı ve sulama teknolojisindeki son gelişmelerin değerlendirileceğiçalıştayın niğde ve bölge üreticisine yeni ufuklar açacağına inandığınıbelirterek; “yıllık ortalama yağış miktarı açısından kop bölgesinde yer alanaksaray, karaman, konya ve niğde illerinden oluşan konya kapalı havzasıtürkiye’nin en sıkıntılı bölgesi konumundadır. bölgede hektar başına düşen sumiktarı türkiye ortalamasının üçte birinden, bölge yıllık yağış miktarı datürkiye ortalamasının yarısından daha azdır.

bölge’nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun önemlibir kısmı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. yeraltı sularındaki düşüşlerindevam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktançıkacaktır” dedi.

“yüzde 20’lik tasarrufla 120 milyon tl Çiftçinin cebindekalacak”

yeraltı suları üzerinde baskıyı azaltmak amacı ilerandımanı düşük ve verimsiz eski sulama sistemlerinin rehabilite edilmesiamacıyla 2011 yılından bu güne kadar küçük Ölçekli sulama İşleri programı(kÖsİp) kapsamında bölge genelindeki 731 projeye 676 milyon tl ödenekaktarıldığını ve 117 bin hektar arazinin modern sulama sistemine kavuşturulduğununaltını çizen başkan bostancı; “sulanabilir alanlarımızı sürdürülebilir birşekilde koruyabilmek için elimizdeki suyu kuyumcu hassasiyeti ile kullanmakzorundayız. girdi maliyetlerinde yaşanan değişimler, dönümden kaç ton ürünaldığımızı değil, dönümden kaç lira kar ettiğimizi önemli hale getirmektedir. ayaktakalabilmek için maliyetlerimizi azaltmak bizim için de bir zorunluluk halinegelmiştir. su fakiri olan bölgemizde bu girdilerin en önemli bileşeni su vesuya ulaşmak için sarf ettiğimiz enerji giderleridir. niğde, aksaray, konya ve karamanilleri için 2017 yılında tarımsal sulamada kullanılan toplam 1 milyar 750 milyonkilovat saat enerji karşılığında abonelere yaklaşık 600 milyon tl tutarındaelektrik faturası tahakkuk etmiştir. bunun sulama kooperatiflerine düşen kısmıise yaklaşık 116 milyon tl. aliyer sulama kooperatifimize ait sistemyenilenmesi yaptığımız test kuyumuzun sonuçları incelendiğinde, yakın ve uzakmesafelerde yer alan arazilerde yenileme öncesi ile aynı debi, yükseklik vetabanca sayılarında yaptığımız ölçümlerde enerji giderlerinde yaklaşık yüzde 25ila 30 oranında tasarruf sağlandığı görülmüştür. bazı kuyularda ulaşılabilecekiyileştirme oranı bu rakam yüzde 50 mertebesinin üzerine dahi çıkmaktadır. buörnek ışığında bölgedeki yas kuyularında yapılacak iyileştirmeler ile emniyetliolarak yüzde 20 tasarruf sağlanması durumda yıllık 120 milyon tl tasarrufunmümkün olabileceği görülmektedir. cari açığımızın en önemli bileşenlerindenbirisi olan enerji giderlerinde sağlanacak bu denli bir tasarruf hem ülkemizhem bölgemiz ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.

haber merkezi 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksarayspor, Karadeniz fırtınasına karşı
Sıradaki Haber Aksaray Ege’de kaybetti; Karadeniz’de kazanmak istiyor!