aksaraylı Çiftçilere 20 bin 885 meyve fidanı dağıtıldı.
aksaray’da meyveciliğin geliştirilmesi, çiftçileringelirlerinin çeşitlendirilmesi ile birim alanda daha fazla verim alınmasıamacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında çeşitli türlerde 20 bin 885 meyvefidanı dağıtımı yapıldı.
meyve dağıtım törenine aksaray valisi ali mantı, ak partiaksaray milletvekili cengiz aydoğdu, aksaray İl Özel İdaresi genel sekreteriramazan altundağ, aksaray tarım ve orman İl müdürü bülent saklav, ak partiaksaray İl başkanı hüseyin altınsoy, ak parti aksaray merkez İlçe başkanı hamzaaktürk, aksaray ticaret borsası başkanı hamit Özkök, aksaray ziraat odasıbaşkanı emin koçak, aksaray koyun ve keçi yetiştiriciler birliği mahmut aktürk,aksaray veteriner hekim odası başkanı Önder yıldız, İş kadını hatice eroğlu, veçok sayıda çiftçi katıldı.
tarım ve orman İl müdürlüğü bahçesinde düzenlenen fidandağıtım töreninin açılış konuşmasını yapan aksaray tarım ve orman İl müdürübülent saklav yaptığı açılış konuşmasında: “İlimiz tarımsal üretimde ülkemizdeilk 10’un içerisindedir. t.r 71 bölgesine dâhil olan kırıkkale, kırşehir,nevşehir, niğde illeri arasında ilk sırada yar almaktadır. İlimizdeki tarımsalüretim kolunun bir tanesi de meyve üreticiliğidir. İlimizde 26 bin 200 dekaralanda meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. İl müdürlüğü olarak meyvealanlarına çoğaltmak ve çiftçilerimize gelir kaynakların artırmak ve alternatifgelir kaynağı oluşturmak için İl genel meclisi, İl Özel idaresi ile tarım veorman İl müdürü olarak meyve fidanı temin edip, çiftçilerimize yüzde 50-60hibeli ulaştırıyoruz. 2018 yılında 734 dekar alanda 15 bin 360 adet fidandağıtılmış ve 46 adet kapama meyve bahçesi kurduruldu. bu yatırımın bedeli de197 bin 800 lira. 2019 yılında ise 20 bin 885 adet meyve fidanı çiftçilerimizedağıttık. bu yıl bu fidanlarla 56 adat meyve bahçesi kuracağız. son 5 yıldagenel olarak 108 bin 815 adet meyve fidanı dağıtıldı. 3 bin 682 dekar alandaekilmiş ve toplam yatırımın bedeli de 1 milyon 18 bin liraya mal oldu.” dedi.
aksaray ziraat odası başkanı emin koçak, ”bu tarzdestekleri benimsiyor ve önemsiyoruz. aksaray çiftçimize ne kadar destekverirsek veriler ise o kadar çok üretilir. meyveciliğinde geçmiş yıllardaçocukluğumuzda aksaray’ın her tarafında meyve bahçeleri vardı. Özellikle tolbölgesinde ama şu anda ciddi şekilde düşüş var. bunun artırılması lazım. butarz desteklerle önümüzdeki dönemde de 20 bin civarında ağaç değil de 200 bincivarında ağacı desteklerlerse aksaray üreticilere de her tarafı yeşillendirirve meyve ağacında da ciddi şekilde gelir sağlar diye düşünüyorum. emeği geçenherkese teşekkür ediyorum. Üreticiye ne kadar destek verilerse ülke ekonomisiile aile ekonomisine o kadar katkı sağlar diye düşünüyorum.” dedi.
aksaray ak parti milletvekili cengiz aydoğdu; “en büyükanneye, toprak anaya meyve hediye ediyoruz. 1911’lerde bir mimar türkiye’yigezmiş hatıralarında diyor ki; ‘avrupa’nın pek çok şehri taş yığını türklerbahçe kurmuşlar’ diyor. Çocukluğumuzda her evin bahçesi vardı bu meyvelerde herbahçede yetişirdi. hızlı kentleşmede o bahçe şehirlerimizi kaybettik. Şimdigüzel bir faaliyet yapılıyor, yeniden meyve yetiştirmeyi yaygınlaştırıyoruz.aksaray’ın kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitleri var. erik ve üzüm çeşitlerivar, yetişebilecek alanlara tarım müdürlüğümüzün de katkılarıylabulabildiklerimizin neslini korumak için çalışma yapabiliriz” dedi.
dünya kadınlar gününde kalıcı bir hediye dağıttıklarıiçin tarım müdürlüğüne teşekkür eden aksaray valisi ali mantı; “buradanaldıkları fidanları toprakla buluşturup onlara gözü gibi bakacak çiftçilerimizesevgi ve saygılarımı sunuyorum. kaybolmaya yüz tutmuş ürünlerimiz konusunda birçalışma yapmamız gerekiyor bu hususu dikkate alacağız. İnsanlar eserleriyleanılır inşallah arkamızda bırakacağımız güzel eserlerle anılırız.” dedi.
haber vedat tunç

