Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 90. yıl dönümünde konuşan Gökkuş, bu hakkın Türkiye’de birçok ülkeden önce kazandırıldığını hatırlatarak, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm devrimcileri saygıyla andıklarını ifade etti. Kadınların siyasetteki yerinin hala istenilen seviyede olmadığını belirten Gökkuş, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 verilerine göre Türkiye’nin, kadınların siyasete katılımında 146 ülke arasında 114. sırada olduğunu vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın temsiliyetinin %20, yerel siyasette ise yüzde 5 seviyesinde olduğunu belirten Gökkuş, “Bu veriler, siyasette eşit temsil için acil ve somut adımlar atılması gerektiğini gösteriyor” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu konuda kararlı bir duruş sergilediğini ifade eden Gökkuş, CHP’nin eşit temsili sağlama hedefi doğrultusunda önemli adımlar attığını, 2024’te gerçekleşen Tüzük Kurultayı’nda kademeli olarak %50 eşit temsil iradesini ortaya koyduğunu belirtti.
Son yerel seçimlerde CHP’nin kadın temsil oranını artırdığını söyleyen Gökkuş, “1 Nisan 2024 itibarıyla 35 kadın belediye başkanımız görev aldı. Kadın belediye meclis üyelerinin sayısında da ciddi bir artış yaşandı” dedi. Ayrıca, geçmişte CHP’nin Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik önerisi sunduğunu ancak teklifin reddedildiğini hatırlattı.
Gökkuş, eşit temsilin sadece kadınlar için değil, Türkiye’nin demokrasisi için de hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Kadınların siyasete katılımını artırmak ve karar alma mekanizmalarındaki engelleri kaldırmak için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Son olarak, “Siyasette eşit temsil olmadan demokrasi eksik kalır” diyen Gökkuş, tüm kadınları her alanda eşitlik mücadelesine çağırdı. “Çare eşitlikte, çare eşit temsilde!” diyerek sözlerini tamamladı.
Ağustos Gerçe