Nisan ayında aylık bazda cari açık ise geçen yılın aynı ayına göre artarak 4,8 milyar dolardan 7,9 milyar dolara çıktı. Yetkililer, bu artışın geçici olduğunu vurgulayarak, Mayıs ayına ilişkin öncü verilerin cari açıkta yeniden bir düşüşe işaret ettiğini belirtti.
Hizmet sektörünün dış ticarete katkısı artarak devam etti. 2025 yılı Nisan ayı itibarıyla yıllıklandırılmış hizmet ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,6 oranında artışla 116,5 milyar dolar seviyesine ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Aynı dönemde seyahat gelirleri 57,1 milyar dolar, taşımacılık gelirleri ise 39,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Nisan ayında mal ihracatı %7,8 oranında artışla 20,8 milyar dolara yükselerek en yüksek ikinci Nisan ihracatı olarak kayıtlara geçti. Ancak ithalatta yaşanan %12,7’lik artış, 12,7 milyar dolara ulaşarak dış ticaret açığını %22,3 artırdı ve 12,1 milyar dolara taşıdı. Bu artışta altın ithalatındaki %54’lük yükseliş belirleyici oldu.
İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2,9 puan azalışla %63,2 seviyesinde gerçekleşti. Bakanlık, bu gelişmeleri fiyat etkileri ve geçici dalgalanmalara bağlı olarak değerlendirdi.
Yıllık bazda toplam mal ve hizmet ihracatı, %4,1 oranında artarak 381,4 milyar dolara ulaştı. Hükümetin öncülüğünde oluşturulan “inovasyon, üretim, yatırım, istihdam, ihracat ve adil bölüşüm” odaklı kalkınma stratejisi doğrultusunda ihracat desteklenmeye devam ediliyor. Türkiye’nin ihracat yapısı 5.144 ürün bazında analiz edilerek katma değerli üretim ve yüksek teknolojili ürünlere geçiş hızlandırıldı.
Ticaret Bakanlığı’nın öncü verilerine göre, 2025 yılı Mayıs ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,7, bir önceki aya göre ise %19,4 artarak 24,8 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracat seviyesine ulaştı. İthalat ise Mayıs ayında 31,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmeyle birlikte dış ticaret açığı Nisan ayına göre %46,5 oranında düşerek 6,47 milyar dolara indi.
2025 yılının ilk çeyreğinde cari açığın GSYH içindeki payı %0,9 gibi oldukça sınırlı bir düzeyde gerçekleşti. Bu oran, orta vadeli program hedefi olan %2,0’nin oldukça altında kaldı. Ticaret Bakanlığı, 2025 yılı genelinde de cari açığın GSYH’ya oranının tarihi ortalamanın (%3,5) altında kalmasını bekliyor.
Yetkililer, ihracatın hem ürün hem de ülke çeşitliliği açısından büyük bir gelişim gösterdiğine dikkat çekti. Halihazırda 12.846 farklı ürün 220’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.
Haber Merkezi