Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇALIŞKAN EMEKLİLİKTEKİ YAŞ SINIRLAMASINI DEĞERLENDİRDİ

yaş sınırlaması hakkında medyada

yaş sınırlaması hakkında medyada ve sosyal medyada sıkçadile getirilen sorunları ve gerekçeleri hakkında bilgi alabilmek için sosyalgüvenlik müşaviri saffet Çalışkan’a konuk olarak bilgiler aldık.

Çalışkan “sosyal medyada ve basında sıkça duyduğumuzemeklilikte yaşa takılanlar bir platform oluşturdular. bunlar bir mağduriyetolduğunu iddia ediyorlar. esasını sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle rahmetli Özal zamanında ilk kez kadınlar 50yaşında erkekler 55 yaşında emekli olma şartı getirildi. o zamana kadar 38yaşında bayanları 43 yaşında erkeleri emekli ediyor idik. 80’li yıllarınsonunda kadınlar 50 yaşında erkekler 55 yaşında zorunluluğu getirildi.

daha sonra 1992 yılında bir siyasi lider bu yaş şartınıkaldıracağı iddiasıyla iktidara geldi ve bu yaş şartını da kaldırdı. yinekadınlar 38 yaşında erkekler 43 yaşında emekli olmaya başladı. o zamanlardövizler ikiye katladı enflasyon arttı. peki, niye böyle oldu? sosyal güvenlikkurumunun bütçesi türkiye bütçesinin yarısına yakınını karşılıyor. bu bütçenin altıboşalırsa mecburen hazineden destek vermek zorunda kalacak. dolayısıyla bununolmayacağı anlaşılınca aynı iktidar 8 eylül 1999 yılında 4447 sayılı kanunuçıkarmak zorunda kaldı. burada kademeli bir artış getirildi. bu tarihten sonraişe girenlerin işe giriş tarihiyle orantılı olmak üzere ilk kez ciddi bir yaşkaidesi getirildi. daha sonra 1 mayıs 2008’de 5510 sayılı sosyal sigortalar vegenel sağlık kanunuyla daha önceki getirilen yaş sınırına dokunulmadan, basındaben takip ediyorum 1 mayıs 2008’de bu hükümet tarafından “biz göreve girdiktensonra yaş sınırlaması getirildi” deniliyor. hâlbuki 1 mayıs 2008’den sonra işegirenler için 2048 yılına kadar devam eden 40yıllık bir geçiş sürecindekademeli bir yaş şartı getirildi.

yani ifade edildiği gibi 1 mayıs 2008’den önce işegirenlere bir yaş sınırlaması getirilmiş değil, 8 eylül 1999 yılında getirilenyaş sınırlaması geçerlidir. bahsedildiği gibi bu tarihten sonra işe girenlerleilgilide 40 yıllık bir geçiş süresi getirildi. yani türkiye’de şu anda 2048’denitibaren kadın ve erkek 65’inden önce emekli olamayacak.  burada da yumuşak bir geçiş sergilendiğiniifade etmek istiyorum.  8eylül 1999’dayaş sınırlaması getirilmeden önce 10 sene hizmeti olan 60 yaşındaki bir erkekşu anda emekli olabilmekte, 58 yaşında bir kadın şu anda emekli olabilmekte.yine 1 mayıs 2008’den önce işe giren ssk’lı bir vatandaşımız 4500 gün primödeyerek 25 yıllık ssk’lı olma şartını tamamlamak kaydıyla erkeler 60 kadınlar58 yaşında emekli olabilmekte. az öncede ifade ettiğim gibi türkiye bütçesininyarısına yakın bir bütçeye sahip sosyal güvelik kurumunda kanun diyor ki“sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi istiyor yani aldığın primle emeklimaaşını ve emek sağlık giderlerini karşıla”

Şimdi bugün gelişmiş ülkelerde 67 yaşı konuşuyorlar. 65yaşında emekliliğin sistem bu yükü kaldırmıyor. biz şu anda 52 -53 yaşındaemekli yapabiliyoruz.  dolayısıyla bütünbunları bir araya getirdiğimiz zaman ortada ciddi bir mağduriyet ciddi birengelleme olduğu hususunda kararı sizlere bırakıyorum.  İstatistiklere göre türkiye de insanlarınömrü 70’lere yaklaşıldı. dolayısıyla bunları anlayışla karşılamak lazım. benortada çok fazla bir mağduriyet varmış gibi davranmayı doğru bulmuyorum. vergilerleemekli maaşı ödemek doğru değil, adaletli değil alınan primlerle emekli maaşödenmeli” dedi .

haber avni kuru

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray'ın geçmiş dönem milletvekillerinden Ayhan
Sıradaki Haber Önceki dönem Milletvekili Ayhan Erel’in Acı Kaybı!