Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bozkırın ortasındaki “kuş cenneti” Tuz Gölü

akdeniz havzasında en fazla

akdeniz havzasında en fazla flamingo kolonisine evsahipliği yapan bölge olarak dikkati çeken ve unesco dünya miras geçicilistesi’nde yer alan tuz gölü, el değmemiş doğal güzelliği, kuş çeşitliliği veendemik bitkileri ile türkiye’nin en önemli sulak alanlarının başında geliyor

– son yıllarda artan yerli ve yabancı turist sayısı ileturizm değeri yükselen gölde yürüyüş, koşu, kuş gözlemi ve foto safari gibifarklı turizm aktiviteleri yapılabiliyor

– aksaray kültür ve turizm müdürü mustafa doğan:

– “dünyadaki iklim değişikliğinden tuz gölü deetkilenmektedir. dünyada daha fazla bilinir hale gelmesi ve korunmasına yönelikçalışmalara katkı sağlaması amacıyla tuz gölü’nün geçici listeden unesco dünyamirası kalıcı listesi’ne alınması önem arz etmektedir”

el değmemiş doğal güzelliği, kuş çeşitliliği, endemikbitkileri ve canlı yaşamıyla unesco dünya miras geçici listesi’nde bulunan tuzgölü’nün, korunması için unesco kalıcı listesine alınması gerektiği bildirildi.

Özel çevre koruma alanı olarak 2013 yılında unesco dünyamiras geçici listesi’ne alınan tuz gölü, aksaray, konya ve ankara sınırlarıiçinde bulunuyor.

el değmemiş doğal güzelliği, kuş çeşitliliği, endemikbitkileri ve canlı yaşamıyla dikkati çeken göl, akdeniz havzasında en fazlaflamingo kolonisine ev sahipliği yapan bölge olarak gösteriliyor.

– bozkırınortasında bir “kuş cenneti”

aksaray kültür ve turizm müdürü mustafa doğan, aamuhabirine yaptığı açıklamada, tuz gölü’nün ülkenin en önemli doğalgüzelliklerinden biri olduğunu söyledi.

doğan, “anadolu’nun ortasında bozkırın içinde yeralan tuz gölü, özellikle flamingo ve baykuş kolonileriyle bir kuşcennetidir.” dedi.

gölün özellikle flamingolar için önemli bir kuluçkasahası olduğunu kaydeden doğan, şöyle devam etti:

“akdeniz’e kıyısı olan ülkeler içinde en büyükflamingo kolonisine ev sahipliği yapan tuz gölü’ne her yıl on binlerce flamingogelirken binlerce flamingo da kuluçkadan çıkarak gözlerini tuz gölü’nde dünyayaaçıyor. Özellikle aksaray ili eskil ilçesi sınırları içinde binlerce flamingokuluçkaya yatıyor. ayrıca, tuz gölü Özel doğa koruma alanı içinde baykuşkolonisi bulunuyor. göl, göçmen kuşlar için bir konaklama noktası.”

doğan, tuz gölü ve çevresinde farklı endemik bitkiler ilehayvan yaşamının da gözlendiğini söyledi.

gölün son dönemde önemli turizm değerlerinden biri halinegeldiğini belirten doğan, “kapadokya turlarının bir parçası haline gelentuz gölü’nde yürüyüş, koşu, kuş gözlemi ve foto safari gibi farklı turizmaktiviteleri yapılabiliyor.” diye konuştu.

yerli ve yabancı turistlerin tuz gölü’ne ilgisinin hergeçen yıl arttığını dile getiren doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“tuz gölü’ne turistik özelliklerinden dolayı sonyıllarda ciddi ilgi var. Özellikle kapadokya bölgesine gelen turistler, tuzgölü’ne uğrayıp su içinde ya da tuz üzerinde yürüyüş gerçekleştiriyorlar. tuzgölü, kışın buz mavisi, yazın ise harikulade beyaz görüntüsüyle yönetmen veyapımcıların da dikkatini çekiyor. son yıllarda tuz gölü çok sayıda film, dizive klip gibi çalışmalarda değerlendirildi.”

doğan, gölün dünyanın önemli tuz üretim alanlarından biriolduğuna işaret ederek, “tuz gölü, ülkemizin ve dünyanın en önemli tuzüretim alanlarından biri. tuz gölü’nde doğal ortamda oluşan tuzun kalitesininyüksek olması dolayısıyla dünyanın farklı ülkelerine ihracatyapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

– unesco’nunkalıcı listesine girmeli

tuz gölü’nün korunmasının büyük önem taşıdığınıvurgulayan doğan, “dünyadaki iklim değişikliğinden tuz gölü deetkilenmektedir. dünyada daha fazla bilinir hale gelmesi ve korunmasına yönelikçalışmalara katkı sağlaması amacıyla tuz gölü’nün geçici listeden unesco dünyamiras kalıcı listesi’ne alınması önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

aa

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Aksaray Ebulfeyz Elçibey caddesi Kafeler
Sıradaki Haber Aksaray’da Polise Silah Gösteren 17 Yaşındaki Sürücü Yakalandı!