Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bilim Festivaline “Çelik Kanatlar” damga vurdu

Aksaray Belediyesi tarafından bu

Aksaray Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Bilim Festivali’nin ilk günü büyük bir coşku ile gerçekleşti. Aksaray merkezinden ve ilçelerinden öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği 2.Bilim Festivali’ne “Çelik Kanatlar” gösteresi açılışı damga vurdu.

Aksaray Belediyesi’nin düzenlendiği 2. Bilim Festivali, öğrencilerin ve Aksaraylı vatandaşların yoğun ilgisini görürken, düzenlenen festivale; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Aksaray Üniversitesi Prof. Dr. Alpay Arıbaş, TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ak Parti İl Başkanı Hamza Aktürk, Kurum Müdürleri, STK Başkanları katılım gösterdi.
2. Bilim Festivali’nin açılışı, Jandarma Havacılığı tarafından yapılan “Çelik Kanatlar” gösterisi ile görkemli şekilde başlarken, festivalde yer alan tüm katılımcıların gözleri gökyüzü semalarına çevrildi. Festivale yoğun katılım gösteren çocuklar ve gençler, 2. Bilim Festivali hakkında,“ Buraya geldiğimiz için çok mutluyuz, uçaklarımız ve bizim ürettiğimiz savunma sanayimizin ürünleri tanıtılıyor. Burası çok güzel bir yer olmuş. Belediyemiz öyle bir şey yapmış ki herkesi beğeniyor. İnşallah her sene olur” sözlerini kullandılar.

Aksaray Belediyesi’nin düzenlediği, bilim ve teknolojinin sentezinin yaşandığı 2. Bilim Festivali, bu yıl da yoğun bir katılım ile açılışını yaptı. 15-16-17 Eylül tarihlerinde Tacin Festival Alanı içerisinde gerçekleşecek olan festivalde bilim meraklılarını çok sayıda etkinlik bekliyor. Eğlenirken öğrenmenin ve keşfetmenin mümkün olduğu 2. Bilim Festivali’nde çok sayıda uygulama atölyesi standı yer alıyor. 3 gün boyunca gerçekleşecek olan festivalde, katılımcıların farklı bir deneyim yaşaması hedeflenirken, festivalde; Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve TUBİTAK Başkanı Hasan Mandal konuşma yaptı.
2. Bilim Festivalinde konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu,”Aksaray Belediyesi’nin hazırladığı 2. Bilim Festivali’ni bugün burada geçekleştiriyoruz. Geçen yıl, yaklaşık iki yüz bin genç katılım sağlamıştı. Bu sene daha fazla olmasını ümit ediyoruz. Çevre illerden gelen misafirlerimiz de var. Gördüğünüz üzere burada yaklaşık 200 adet standımız var. Burada gençlerimizi, teknoloji ve savunma sistemleri ile bir araya getirerek onlarda heyecan oluşturmayı hedefliyoruz. TEKNOFEST uygulaması ile bütün Türkiye’de var olan heyecanı Aksaray’ımıza da getirerek var olan heyecanı yaşatmaya çalışıyoruz. Askerimizle, emniyetimizle, polisimizle, onların bütün teknolojik varlıklarıyla burada gençlerimizde büyük bir heyecan oluşturuyoruz. İnşallah bu böyle devam edecek. Buradan bir kez daha emeği geçen herkese, Kuvvet Komutanlarımıza, Milli Savunma Bakanımıza, Belediye Başkanımız Evren Dinçer’e, desteklerinden dolayı yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Gençlerin teknoloji ve bilim ile buluştuğu 2. Bilim Festivali hakkında açıklama yapan Aksaray Ak Parti Milletvekili Cengiz Aydoğdu, “Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ve tebrik ediyorum. Aksaray’a değer katmak böyle bir şey işte. Bunun adı bu, Aksaray’a değer katmak, gençlerimize istikamet vermek, şehrimize yön vermek. Allah razı olsun, tebrik ediyorum bütün çalışanlara, bütün emek verenlere başarılar diliyorum. TÜBİTAK Başkanımız Asal Hocam konuşurken düşündüm. Biz bu bilim devriminde 300 yıl geciktik. Bu festival 200-300 yıl öncesi yapılması gereken bir festivaldi. Millet olarak başlattığımız bilim harekâtını 200-300 yıl önce batıya verdik. Onlar devam ettirdi. Biz o kervandan biraz uzak durduk. Yeni yeni giriyoruz. Az önce stantları dolaşırken, TÜBİTAK Başkanımıza dedim ki; “Burada önemli olan şu hocam, biz çocukluğumuzda şöyle düşünüyorduk; biz yapamayız, biz motor, uçak yapamayız. Biz teknoloji yapamayız, imkânsız diye düşünüyorduk. Şimdi ki çocuklar yapabiliriz diyor” dedim. Hocam da; Hayır sayın vekilim, daha iyisini yapabiliriz diyorlar” dedi. Daha iyisini yapabiliriz diyen gençleri huzurlarınızda sevgi ve hürmetle selamlıyorum. Milletimizin ufku açılacak. Buraya nasıl gelindiğini, Ankara’daki görevlerim dolayısıyla biraz biliyorum. Bu yapamayız kanaati bizde resmi görüştü. Bu remi görüşü, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın cesareti, dirayeti, azmi ve kararlılığı değiştirdi. Bugün yapıyoruz, daha iyisini de yapıyoruz, daha iyisini de yapacağız. Buradaki faaliyetin gençlerimizin ufkunu açmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

Aksaray’da, gençlerin bilim ve teknoloji ile buluşmasının önemine değinerek sözlerine başlayan Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Aksaray Bilim Merkezimiz ev sahipliğinde, Valiliğimiz ve TUBİTAK Başkanlığımızın da koordinasyonunda Bilim Festivalimizin 2.’sini Bilim Merkezimizin arka tarafında Recep Tayyip Erdoğan parkında icra ediyoruz. 200’ün üzerinde çadırımız var. 100’ün üzerinde yerli ve milli teknolojilerimizi üreten, yerli firmalarımızın bulunduğu stantlarımız var. Burada gençlerimizi bilim ve teknolojiyle buluşturmak istiyoruz. Doğrudan bu stantları gezip, ürünler hakkında bilgi alabilecekler. Aynı zamanda deney atölyelerinde kendi deneylerini gerçekleştirebilecekler. Festivalimiz, 3 gün sürecek, Pazar günü akşam sona erecek. Geçen yıl 200 binin üzerinde vatandaşlarımız katılmıştı, bu yılda bu sayıya ulaşacağımızı hatta geçeceğimizi ümit ediyoruz. Ben tüm halkımıza, Aksaraylı vatandaşlarımıza çevre illerdeki vatandaşlarımıza, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Destek veren başta Sayın Valimiz, TÜBİTAK Başkanımız, kamu kurum yöneticilerimiz, Milletvekilimiz Cengiz Aydoğdu ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bölgemize ve şehrimize hayırlı olsun diyorum” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin en önemli bilim ve teknoloji kurumlarından birisi olan TUBİTAK, 2. Aksaray Bilim Festivali kapsamında stantlarda yerini alırken, festivale katılım sağlayan TUBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal konu hakkında açıklamada bulundu. Başkan Mandal sözlerine, “Biraz önce açılışını gerçekleştirdiğimiz Aksaray’ın ikinci bilim festivalindeyiz biz geleceği konuşuyoruz yani bu hep söylüyoruz ya gelecek burada, gelecek çünkü gençlerle ve gelecek ancak ister buna rekabet diye bakın, ister sorunların çözümü diye bakın, ister kalkınma diye bakın bunların tümü ancak bizim Aksaray’da gerçekleştirdiğimiz bilim festivalinde gerçekleşecek. Biraz önce hem valimiz hem belediye başkanımız ifade ettiler geçen yıl ilk kez yapılan bir etkinliğe 200 bin gibi bir katılım vardı. Bu sene bu sayı daha da artması bekleniyor. Çünkü gençlerimiz geçmişte bilimle olan mesafesini artık özellikle TEKNOFEST’le birlikte o kadar hızlı bir şekilde kapattılar ki bizim beklentimizin çok üzerinde bir gelecek oluşturuyorlar. Bu ne demek, sadece teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten bireyler olmaları ve aynı zamanda bunu yaparken de şu an aldıkları örnekler var işte İHA’larımız, SİHA’larımız yine TOGG’u geliştiriyoruz. İmece uydumuzu geliştiriyoruz ama onların söylediği bir şey var ben bunu tüm samimiyetimle inanarak söylüyorum bunu biz yapabiliyorsak, bizim büyüklerimiz yapabiliyorsa, biz ondan daha iyisini yapabileceğiz” diyerek sözlerine başladı.

TUBİTAK Başkanı Hasan Mandal sözlerinin devamında, “Bizim hep o söyleye geldiğimiz o gelişmişlik var ya kendimiz ne kadar gitmek istediğimize bağlı, illa ki birilerine referans almak noktasında A ülkesini B ülkesini, pandemide bunu gördük. Kendi kendilerine ülkelerin ne kadar yetmediğini gördük. Ve ülkemizin özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilkleri gerçekleştirdiğini yani solunum cihazına dünyanın en gelişmiş ülkeleri ulaşamazken bizim ilk günden itibaren hem dost müttefik ülkelerle hem de bu gelişmiş olarak ifade edilen ülkelere Türkiye tarafından ihraç edildiğini de gördük. Biz artık gelecekte taklit eden değil, aynısını yapan değil daha iyisini yapan ve yapabilecek olan bir ülkeyiz. Bunun geçmişte bizde kökeni var ara da bir boşluğumuz var o boşluğu işte biz bu festivallerle hızlı bir şekilde kapatacağız. Güvencemizde bu gençlerin inşallah üç gün boyunca devam edecek olan bu festivale Aksaray ilimizdeki kasabasıyla, köyleriyle vatandaşlarımızı çocuklarımızı ama bölgedeki tüm ilgi duyan gençlerimizi, çocukları davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bilim Festivali 15-16-17 Eylül tarihlerinde Tacin Festival Alanında, bilim meraklılarını bekliyor.

 

Haber: Ağustos Gerçe