Aksaray’da 8 Ekim Pazar günü gerçekleşecek olan Bağ Bozumu ve Pekmez Festivaline sayılı günler kala, festival heyecanı üreticileri ve Aksaray halkını sarmış durumda. Festivalde Aksaray’da üzüm üretimi ve pekmez yapımı gibi, üretime dair önemli süreçlerin yer alması beklenirken. Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, konu hakkında açıklamada bulundu.
8 Ekim Pazar günü, Aksaray’ın Karkın Köyünde gerçekleşecek olan Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali kapsamında gün boyu gerçekleşecek olan etkinliklere değinen Belediye Başkanı Dinçer,”Tarım ve hayvancılık önem verdiğimiz, potansiyeli yüksek alanların başında geliyor. Aksaray’da tarım faaliyetleri ciddi anlamda gerçekleşiyor. Bu üretilen ürünler arasında doğrudan ihraç olanlar var. Yine ara sanayi ürünleri olan ve doğrudan tüketime konu olan tarım ürünlerimiz mevcut. Bunlar içerisinde üzüm elbette çok geniş yer tutuyor. İşin içerisinde olan vatandaşlarımız yakinen bilirler. Aksaray’ımızda 14 bin alan üzüm üretiliyor, ekim yapılıyor. 11 bin tona yakın da ürün toplanıyor. Tabii üzümün olduğu yerde ne olur, pekmez olur. Pekmez bizim kış ayları başta olmak üzere 12 ay tükettiğimiz bir gıda ürünü. Bizim geleneksel bir ürünümüz. Dünya tanıtmaya çalıştığımız, tanıyanların da bırakmadan devam ettikleri bir ürünümüz” diyerek sözlerine başladı.
Başkan Dinçer, sözlerinin devamında pekmez tüketiminin sağlık açısından da önemine değinerek “Geldiğimiz süreçte de tabii ki sağlık durumları gibi birçok önemli etkenle bağdaştırdığımızda pekmezin ne kadar önemli bir ürün olduğu her geçen gün ortaya çıkıyor. Sağlık beslenme denildiğinde en önemli sırada yer alıyor. Şimdi hal böyle olunca, Aksaray’da bu kadar üzüm yetişiyor ve Aksaray’ın üzümleri meşhur. Hasandağı üzümlerimiz de özellikle coğrafi işaretli ürünlerimiz olarak tescillenmiş durumda. Özellikle o bölgemize has münhasır biz üzümümüz var. Hemşehrilerimiz bunu bilirler” ifadelerine yer verdi.
Başkan Dinçer sözlerinin devamında “Lakin üzümlerimiz ve pekmezlerimiz Aksaray’ın her tarafında üretiliyor. Eskil’de, Ortaköy’de yine bizim yukarıdaki Pekmez Festivali yaptığımız alan içerisinde, Güzelyurt ve Gülağaç alanı içerisinde, Hasandağı köylerinde, Aksaray’ın dört bir yanında pekmez üretimi gerçekleştiriliyor. Tabii biz hem bölgeyi tanıtmak, hem üzümü tanıtmak ve coğrafi özellikler de göz önünde bulundurulduğunda, ulaşım kolaylığı düşünüldüğünde Karkın Kasabamızda, festival alanında daha önce Bağ Bozumu Festivali icra etmiştik. Pekmezin üretim aşaması da orada safhalarıyla gerçekleştiriliyor. Vatandaşlarımız doğrudan üreticiye soru sorabiliyor. Bu da önemli bir konu. Ben kendim de orada gördüm işin esası. Kullanılan özel bir toprak var ve onun kıvamını vermek için içerisinde konuluyor. Vatandaşlarımızı orada üretime teşvik etmek adına, orada bir yarışma düzenliyoruz. En iyi pekmez hangisi yarışması. Orada ödül törenimiz oluyor” festival kapsamında vatandaşların keşfedeceklerine değindi.
8 Ekim Pazar günü Karkın Köyünde gerçekleşecek olan festival sonrasında Aksaray’da tarım konusunun gündeme geleceğini ifade eden Başkan Dinçer, “Karkın Kasabamızda gerçekleştiriyoruz ama o bölgedeki tüm köylerimize; Karaören, Karataş, Yuva, Koçpınar, Akhisar, Yenipınar, Helvadere, Gözlükuyu tarafından da gelinebilir. Herkesi kapsayan bir festival niyetinde. Her bölgeden yarışmacı arkadaşlarımız gelip pekmezlerini gösteriyor. Organizasyonumuzun içerisinde eğlenceler ve yarışma var. Sonunda da yine bir konser ile festivalimizi tamamlamayı düşünüyoruz. Türk Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz (TKDK) var, kurumumuz başkanı Ahmet Antalyalıyı da festivalimize davet ettik. Kendileri de geleceklerini söylediler. Misafir olarak kendisini ağırlayacağız, Aksarayımızı göstereceğiz. Yine aynı gün içerisinde de Aksaray’da tarım temsilcilerimiz ile valimiz ile milletvekillerimiz ile Aksaray tarımı konusunu görüşeceğiz. Fikir birliği ve istişare toplantımız gerçekleştireceğiz. . Bu vesileyle de tüm hemşehrilerimizi 8 Ekim Pazar günü başlayacak olan festivalimize davet edelim” sözlerine yer vererek açıklamasını sonlandırdı.
Haber: Ağustos Gerçe