Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BAL ALIRKEN DİKKAT

soğuk havalardan korunmak için

soğuk havalardan korunmak için güçlü bir kahvaltı çokönemlidir. bizde yenigün gazetesi olarak Özay gıda Şarküteri’nin sahibi yakupay ile görüşerek bilgiler aldık

ay; “18 yıldır aksaray’da şarküteri alanında hizmetveriyoruz. kış aylarında en çok bal, yumurta, helva, tahin, pekmez gibiinsanların içini sıcak tutan zengin kalorili gıdalar satılıyor.

ayrıca şarküteri ürünlerimizde çeşitli peynirtürlerimizde mevcut. doğudan getirdiğimiz tulum peynirleri. mesela erzincan,bitlis tulum peynirleri, ereğli’nin meşhur deri tulum peyniri. keçi peynirindenimal edilen, obruk peynir dediğimiz tulum peyniri, bunlar bizim şarküterimizinolmazsa olmazları.

aksaray’ımıza özgü köpük helvada satıyoruz ama yeni nesilçok fazla bilmiyor. daha çok 40 yaş üstü inşalar biliyor. bal köpük helvasınanazaran daha geniş kitle tarafından seviliyor.. ballarımızı doğu tarafındanalıyoruz. Çünkü balı kaliteli yapan en önemli özellik rakımdır. yüksek kesimlerdeelde edilen bal en iyi bal oluyor. İnsanlar ağırlıklı olarak kahvaltıdatükettikleri bal çiçek balı. Çam balı daha çok şifa olarak tercih ediliyor,soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlığı olan insanlar tercih ediyor. amaçiçek balı her mevsim yenebilecek tüketilecek bir üründür. bunlar haricindebirde karakovan balımız var. doğal petek ballardır bunlar. tamamen arının kendiişlediği, içinde glikoz şurubu bulunmayan ballar. İnsanların gönül rahatlığıylayiyebileceği bir bal. fiyatları çiçek balına nazaran biraz farklıdır. bununedeni normal bal üç ayda üretilirken karakovan altı- yedi ayda üretilir.

bal fiyatları biraz hassas bir konu. 20 liraya da balalabilirsiniz 50 liraya da, 100 liraya da. Şunun için söylüyorum, insanlarımızfiyat arttıkça balın daha kaliteli olduğu inanışında. ama ben bunakatılmıyorum. Çiçek balının reel bir fiyatı var ve bundan fazla verdiğinizdedaha kaliteli almış olmazsınız diye düşünüyorum. ben müşterilerimi de bu konudauyarıyorum. yani her pahalı bal iyi bal anlamına gelmez. mesela 50 liraya sattığımızbir bal var. İnsanlara gönül rahatlığıyla yiyebileceği garanti edereköneriyorum. Çünkü biz ballarımızı direk üreticiden alıyoruz bir aracı firmayok. kalitesini görerek balları seçiyoruz.

balın iyi olup olmadığımı anlamanın çeşitli yolları vardeniliyor. kimi mürekkep damlatılarak belli olur diyor, kimi kaşıkla balıyukarı kaldırdığınızda süner diyor, kimileri de ateş tuttuğunuzda yanmamasılazım diyor. ama ben bunlara çok ihtimal vermiyorum. Çünkü bal vücutta belliolacağını düşünüyorum. bir de satıcının vicdanına kalmış. o nerden aldığınıbilmesi lazım. yani bu yöntemler balın kalitesi anlamamıza çare değil.Özellikle süzme balda çok hileler olabiliyor. başımızın belası bir glikozşurubu denilen bir madde var. bu madde neyde kullanılırsa kullanılsın çoktehlikeli bir madde. bunula mücadelede devlet biraz daha üstüne düşmesi lazım”dedi.

haber avni kuru

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

  Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve
Sıradaki Haber Gençlik Kampı ikinci dönem başvuruları açıldı