Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Bayraktar, Aksaray’da Enerji Potansiyelini Ateşledi: Tuz Gölü’nde İncelemeler Başladı!

Bakan Bayraktar Aksaray Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisinde incelemelerde bulunarak işçilerle buluştu

Bakan Bayraktar Aksaray Tuz

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Aksaray’da konuştu:

Ülkenin doğalgaz ihtiyacının yarısını depolayacak kapasitemiz var

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Aksaray’a gelerek Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisinde bir dizi incelemelerde bulundu.

Bayraktar’ın Aksaray’da Sultanhanı ilçesindeki doğalgaz depolama tesislerindeki inleme ziyaretine Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Sultanhanı Kaymakamı Serkan Ala, Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak,  ilgili kurum personelleri ve işçiler katılım sağladı.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yeraltı Depolama Tesisindeki işçilerle bir araya gelen Bakan Bayraktar, işçilerin sorun ve taleplerini dinledi. İşçilerin 1 Mayıs Emekçiler ve Dayanışma gününü kutlayan Bakan Bayraktar, verdikleri emeklerin ne kadar değerli olduğuna değindi.

Bakan Bayraktar, tesiste bir dizi incelmelerde bulunarak yetkililerde tesis hakkında bilgiler aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sultanhanı ilçesinde doğalgaz depolama tesislerinde basın mensuplarına yaptığı açıklama, Türkiye’nin enerji kapasitesi ve çalışmalar hakkında konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bugün gelinen noktada Türkiye yaklaşık 5.8 milyar metreküp gazı depoluyor” dedi.

Bakan Bayraktar ziyareti sırasında  “Artan gaz kaynakları ve tedarik noktalarıyla Avrupa’nın da gaz sağlayıcı ülkesi durumuna geldik. Bugün gelinen noktada Türkiye yaklaşık 5.8 milyar metreküp gazı depoluyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

MİLYONLARCA METREKÜP GAZI SIVI OLARAK TAŞIYABİLİRİZ

Doğal gaz boru hatlarıyla Rusya’dan Azerbaycan ve İran’dan uzun yıllar uzun dönemli kontratlarla biz doğal gaz tedariki yapıyorduk. 2016 yılından sonra Milli Enerji ve Maden Politikamız kapsamında doğal gazı sıvılaştırılmış şekilde alabilecek alt yapıya da kavuşmak için alt yapımızı şekillendirmeye başladık.

Bu hedef doğrultusunda da yaklaşık 30 milyon metreküp günlük sıvılaştırılmış LNG alabilecek Türkiye, bugün itibarıyla 160 milyon metreküp doğal gazı sıvı halde alabilecek hale geldi. Bu bir anlamda Türkiye’de hane halkının kışın en soğuk zamanda ihtiyacı olan gazı sıvı olarak gemilerle tedarik edebilen alt yapıya sahip olmamız anlamına geliyor.

EN YÜKSEK TÜKETİM DÖNEMİNDE BİLE SIKINTI OLMAYACAK

Hem boru hatları, sıvı LNG alabilecek alt yapılarımızı gerçekleştirdik. Bunun ötesinde depolama yatırımları çünkü yine özellikle kış mevsiminde Türkiye’nin tüketiminin en yüksek olduğu dönemde olabilecek herhangi arıza, kesinti, tedarik sağlayan ülkelerde yaşanabilecek sıkıntılardan dolayı mutlaka gazın bir kısmını depolamayla sağlamayı hedefledik.

ARZ GÜVENLİĞİ GÜÇLÜ HALE GELECEK

Başta Silivri, yılbaşında oradaydık. Ama önemli projelerimizden bir tanesi şu anda içinde olduğumuz Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Projesi, burada da hem kapasite artışı, ikinci faz, üçüncü fazda da Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesini artırmayı ve doğal gazdaki arz güvenliğimizi daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz.

ÜRETİM 4,6 MİLYON METREKÜP

Doğal gazda bir başka önemli hamlemiz, yani boru hatları, depolama tesislerimiz, sıvı olarak doğal gazı almanın ötesinde bir de şimdi kendi doğal gazımızı üretir hale geldik. Bugün itibarıyla üretimimiz yaklaşık 4,6 milyon metreküp günü buldu. 1,8 milyon hanenin doğal gazını biz kendi doğal gazımızdan karşılar hale geldik. Bunu da artırmayı hedefliyoruz. İlk etapta önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe ulaşmış olacağız.

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Dolayısıyla son 8 yılda yaklaşık 4,3 milyar dolar bu alt yapı yatırımlarına kaynak ayırdık ve yatırım yaptık. Depolamada bizim gazlaştırma tesislerimizin kapasitesinin artırılmasında bu yatırımlar yaklaşık 4,3 milyar doları buldu. Bugün gelinen noktada da Türkiye yaklaşık 5,8 milyar metreküp gazını depoluyor.

Önümüzdeki 5 yıl içinde 2028 yılına geldiğimizde Türkiye kullandığı yıllık doğal gazın yüzde 20’sini depolar hale gelecek. Özellikle Tuz Gölü’nde çok büyük bir depolama potansiyeli daha var. Türkiye’nin tüm ihtiyacının yüzde 50’sini depolayabilecek alt yapıya sahip olabiliriz bu yatırımları hedefliyoruz.

Hem bu bölgede hem de diğer bölgelerde hızlı bir şekilde bu yatırımlarla Türkiye’nin arz güvenliğini tamamen artık sağlamış olacağız.

Onun ötesinde bütün bunlar kendi üretimimiz, farklı kaynaklardan doğal gazı almamızla beraber Türkiye’yi bir doğal gaz merkezi haline getirmiş olacağız. Bu proje bizim için çok önem arz ediyor. Onun için ara ara buraya geliyoruz. Bugün 1 Mayıs işçi bayramı hem onu burada kutlayalım istedik. Hem de çalışmaları yerinde takip için buradayız.

Anadolu Ajansı