Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Altınsoy: “Enflasyon 2024’te Düşüşe Geçecek!

Milletvekili Altınsoy, TBMM’de Türkiye’deki enflasyona yönelik konuştu

Milletvekili Altınsoy, TBMM’de Türkiye’deki

Aksaray AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünde Türkiye’de yaşanan enflasyona yönelik açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de son yıllarda yaşanan enflasyonla birlikte yaşanan değişiklikler ve alınan önlemlere konuşmasında yer veren Milletvekili Altınsoy TBMM kürsüsündeki konuşmasında, “Bilindiği üzere küresel ekonomi son yıllarda tarihi boyunca eşine az rastlanır bir dönemden geçmektedir. Covid -19 salgını, Ukrayna savaşı ve yaşadığımız ağır deprem felaketinin yanı sıra  Orta Doğu’da beliren gelişmeler küresel ekonomiyi olumsuz etkilemiş ve yavaşlamasına neden olmuştur. Türkiye ekonomisi yaşanan zorlu küresel finansal koşullar ve  jeopolitik gerginliklere rağmen büyüme eğilimini sürdürmektedir” dedi.

Ülkede güçle seyreden taleplerin enflasyona baskı oluşturduğunu ifade eden Milletvekili Altınsoy; “ Ülkemizde güçle seyreden yurt içi talep , emtia fiyatlarındaki artış ve  enflasyon beklentilerinin seyri enflasyonda  yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır.  Merkez bankası,  makro finansal istikrarı sağlamak amacıyla  politika faiz artışı  seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma tedbirleri ile  parasal duruşu sıkılaştırmıştır.  Para ve maliye politikalarının eş güdümlü yürütülmesi ve  fiyat artışlarını beraberinde getiren tüm unsurlar mücadele edilmesiyle  2024 yılının ortasında itibaren dezenflasyon süreci  başlayacak ve  fiyat istikrarı yeniden  teşhis edilecektir. Bilindiği gibi ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için 2022 yılında önlem amaçlı olarak düzenlemelere gidilmiş ve 01 temmuz 2023 tarihine kadar  kira zammı sınırlaması  devam etmiştir.  Bu süre daha sora 2024 yılı Temmuz ayına kadar da  uzatılmıştır.  Bu ilan-i nihai sürdürülmesi planlanmış bir çalışma asla değildir. İçinde bulunduğumuz ekonomi şartlara göre alınmış bir tedbir kararı idi.  Enflasyondan korunma  artan talep ve  depremin yol açtığı  arz talep dengesizlikleri konut fiyatlarındaki yüksek oranla artışlara sebep olmuş.  Söz konuş gelişmelerin etkileri konut kiralarına belirgin bir şekilde yansımıştır” şeklinde konuştu.

Milletvekili Altınsoy konuşmasının devamında ise; “Parasal sıkılaşma sonrasında ise konut  fiyatlarındaki artış hızı önemli ölçüde başlamıştır.. orta vadeli programda özü de dezenflasyondur. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikalarındaki sıkı tutuşun sürdürüleceği  ve  ekonomik politikalardaki eş güdümü  korunacağı  bir görümü altında  enflasyonun  2024 yılı ortalarında  itibaren  düşme eğilimi göstereceğini,  2025 – 2026 yıllarında sonunda ise enflasyon sırasıyla  yüzde 14, yüzde 9 olarak  gerçekleşeceğini tahmin  ediyoruz.” Dedi.

Milletvekili Altınsoy enflasyonun düşme eğitimi ile konut fiyatlarındaki yavaşlamanın kira artış oranlarını sınırlandıracağını dile getirerek; “ 2023 yılında ihracat miktar olarak artarken  ithalat miktar olarak azalmış, dış ticaret  dengesi iyileşmiş, söz konusu  dengeleşme ile  2024 yılının ilk çeyreğinde  devam etmiş, cari açığı mili gerili oranı  yüzde 2. 7  seviyesine gerilemiştir.  2024 yılı ikinci yarısında parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkisiyle de iş taleplerinde zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmesinin devam edeceğini ön görüyüz.  Konut fiyatları değişmenin kira enflasyonunda aynı yönde etkilediğini de görmekteyiz. Dolayısıyla enflasyondaki düşme eğilimi konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemlerdeki kira artış oranlarına sınırlayabileceğini ön görüyoruz.” Şeklinde konuşmasını tamamladı.

Fatma Altınok