Aksaray AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünde Türkiye’de yaşanan enflasyona yönelik açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de son yıllarda yaşanan enflasyonla birlikte yaşanan değişiklikler ve alınan önlemlere konuşmasında yer veren Milletvekili Altınsoy TBMM kürsüsündeki konuşmasında, “Bilindiği üzere küresel ekonomi son yıllarda tarihi boyunca eşine az rastlanır bir dönemden geçmektedir. Covid -19 salgını, Ukrayna savaşı ve yaşadığımız ağır deprem felaketinin yanı sıra Orta Doğu’da beliren gelişmeler küresel ekonomiyi olumsuz etkilemiş ve yavaşlamasına neden olmuştur. Türkiye ekonomisi yaşanan zorlu küresel finansal koşullar ve jeopolitik gerginliklere rağmen büyüme eğilimini sürdürmektedir” dedi.
Ülkede güçle seyreden taleplerin enflasyona baskı oluşturduğunu ifade eden Milletvekili Altınsoy; “ Ülkemizde güçle seyreden yurt içi talep , emtia fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinin seyri enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Merkez bankası, makro finansal istikrarı sağlamak amacıyla politika faiz artışı seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma tedbirleri ile parasal duruşu sıkılaştırmıştır. Para ve maliye politikalarının eş güdümlü yürütülmesi ve fiyat artışlarını beraberinde getiren tüm unsurlar mücadele edilmesiyle 2024 yılının ortasında itibaren dezenflasyon süreci başlayacak ve fiyat istikrarı yeniden teşhis edilecektir. Bilindiği gibi ev sahipleri tarafından yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için 2022 yılında önlem amaçlı olarak düzenlemelere gidilmiş ve 01 temmuz 2023 tarihine kadar kira zammı sınırlaması devam etmiştir. Bu süre daha sora 2024 yılı Temmuz ayına kadar da uzatılmıştır. Bu ilan-i nihai sürdürülmesi planlanmış bir çalışma asla değildir. İçinde bulunduğumuz ekonomi şartlara göre alınmış bir tedbir kararı idi. Enflasyondan korunma artan talep ve depremin yol açtığı arz talep dengesizlikleri konut fiyatlarındaki yüksek oranla artışlara sebep olmuş. Söz konuş gelişmelerin etkileri konut kiralarına belirgin bir şekilde yansımıştır” şeklinde konuştu.
Milletvekili Altınsoy konuşmasının devamında ise; “Parasal sıkılaşma sonrasında ise konut fiyatlarındaki artış hızı önemli ölçüde başlamıştır.. orta vadeli programda özü de dezenflasyondur. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikalarındaki sıkı tutuşun sürdürüleceği ve ekonomik politikalardaki eş güdümü korunacağı bir görümü altında enflasyonun 2024 yılı ortalarında itibaren düşme eğilimi göstereceğini, 2025 – 2026 yıllarında sonunda ise enflasyon sırasıyla yüzde 14, yüzde 9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.” Dedi.
Milletvekili Altınsoy enflasyonun düşme eğitimi ile konut fiyatlarındaki yavaşlamanın kira artış oranlarını sınırlandıracağını dile getirerek; “ 2023 yılında ihracat miktar olarak artarken ithalat miktar olarak azalmış, dış ticaret dengesi iyileşmiş, söz konusu dengeleşme ile 2024 yılının ilk çeyreğinde devam etmiş, cari açığı mili gerili oranı yüzde 2. 7 seviyesine gerilemiştir. 2024 yılı ikinci yarısında parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkisiyle de iş taleplerinde zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmesinin devam edeceğini ön görüyüz. Konut fiyatları değişmenin kira enflasyonunda aynı yönde etkilediğini de görmekteyiz. Dolayısıyla enflasyondaki düşme eğilimi konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemlerdeki kira artış oranlarına sınırlayabileceğini ön görüyoruz.” Şeklinde konuşmasını tamamladı.
Fatma Altınok