Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaraylı çiftçiler destek bekliyor

Aksaray Ziraat Odası Başkanı

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından son günlerde açıklanan desteklemelere yönelik 2024 yılı tarımsal desteklemelere karşı açıklama bekliyor olduklarını belirtti.
“Çiftçilerimiz Tarımsal Desteklerin Açıklanmasını Bekliyor”
Ziraat Odası Başkanı Koçak, desteklemelere yönelik yaptığı konuşmada; “Kafalarımız karıştı destek veriliyor ama hangi destek, neye destek, ne kadar destek, ne zaman destek, neyin desteğini alıyoruz, nakdi mi alacağız aynı mı bilmiyoruz. Ürünü kaldırıyoruz destekler açıklanıyor. Çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 2024 Yılı Tarımsal desteklerinin açıklanmasını bekliyor” dedi.
“Tarımsal Desteklerin Temel Hedefi Üretim Planlaması Yapmaktır”
Çiftçilere verilen tarımsal desteklemelerin hedefi üretim planlaması olduğunu vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Koçak; “Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar kurulu sonrası yaptığı açıklamada hububat üreticilerimizin kışlık ekimler için hazırlık dönemi başında ihtiyaç duyduğu mazot ve gübre desteğini, bu yılın Ekim ayından itibaren ayni olarak kullanılmak üzere Ziraat Bankası kartlarına tanımlayarak ödemelerin yapılacağını ifade etmiştir. Çiftçiye verilen tarımsal desteklerin temel hedefi üretim planlaması yapmaktır” şeklinde konuştu.
Devletin hangi ürünü üretmesini istiyorsa o ürüne destek verdiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Koçak; “Devletimiz hangi ürünün daha çok üretilmesini istiyorsa, o ürüne çok destek verir. Arz fazlası olan ve üretimini artırmak istemediği ürüne ise daha az destek verir veya hiç vermez. Böylece üretimde bir planlama sağlanır. 2023 yılının 8. ayı geride kalmış olmasına rağmen tarımsal destekler henüz açıklanmamıştır. Birçok üründe ekim yapılmış, hasat büyük oranda tamamlanmış, fakat çiftçimiz 2023 yılında alacağı destek halen açıklanmamıştır” dedi.
“Tarımsal Destekleme Bütçesi Bir An Evvel Açıklanması Üreticilerimizin Yararına Olacak”
Verilecek olan desteğin bir an önce açıklanması gerektiğini vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Koçak; “Tarım ve Orman Bakanlığımızın hazırladığı tarımsal destekleme bütçesinin bir an evvel açıklaması üreticilerimizin yararına olacağı kanaatindeyiz. Halen açıklanmayan tarımsal destekler ile üretim planlaması yapması zor bir durum oluşturmaktadır. Çiftçi ne kadar mazot, gübre desteği alacağını, hayvancılıkta hangi desteklerin artacağını hangilerinin azalacağını, alan bazlı ve prim(fark ödemesi) desteklerinde ki artış oranlarını bilerek nasıl bir üretim planlaması yapacağı hakkında bilgisi olması çiftçilerimizin faydasına olacaktır” dedi.
Haber: Fatma Altınok