Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AKSARAY’IN YENİ CAZİBE ALANI

aksaray belediye başkanı haluk

aksaray belediye başkanı haluk Şahin yazgı’nın en önemli projeleriarasında yer alan ve eski tmo alanına inşaa edilecek  olan selçuklu parkprojesi’nin yapımına başlandı.

İhaleyi alan müteahhit firma, selçuklu park projesi alanındaçalışmalarına başladı.

alanda kanalizasyon hatları, sulama ana hatları ve havuz dolum boşaltımhatları tamamlandı. kâba tesviye işlemi tamamlanıp alan kodlaması yapıldı. İncetesviye işlemi tamamlanıp bitkisel toprak serim işine başlandı. projede yeralan  görsel havuzun kazısı yapılıptemeli atıldı.

aksaray selçuklu parkı projesi, kent merkezi içinde ereğlikapımahallesinde, migros avm-efor avm ve eski terminal alanı-yeni ticaret merkezibölgesinde  ve eski tmo siloları’nın kaldırıldığı  yerde 24.000 m2lik bir alanı kapsıyor.

park alanı, güney batısında yapımı planlanan ve yaklaşık 4.000 m2oturum alanına sahip “aksaray zembilli ali cemali kütüphanesi ve kültürmerkezi” ile bir bütün şekilde ele alındı.

alanda bulunan mevcut ağaç dokusu tamamen korunmuş, proje tasarımı budoğrultuda yapıldı. selçuklu parkı kimliği, aksaray’ın selçuklu tarihinintemasını yansıtacak şekilde ele alındı. aksaray’ın en önemli tarihi ögelerindenolan “ulucami” kapısı ve selçuklu motiflerinin günümüz modernizmine uyarlanmasıve simgesel bir kapı ile taçlandırıldı. parkın girişi “selçuklu meydanı” iletanımlandı. simgesel kapı, gündüz ve gece görünümüyle aksaray’ın yeni ve önemlicazibe alanı olacak.

selçuklu meydanı, tarihi selçuklu eserlerinden esinlenilen motiflerininyer aldığı, özel ışıklandırmalı zeminden hareketli fıskıye ve süsleme efektleriile çevresinde oturma-seyir alanlarının konumlandırıldığı, çeşitliorganizasyonlara olanak sağlayan bir ön meydan konumunda.

Ön meydanın devamında selçuklu hükümdarlarının betimlendiği ve herhükümdarın özet bilgilerinin yer aldığı “divan yolu” tasarlandı. divan yolu,her iki tarafında 18 adet kaidenin bulunduğu, her kaide üzerinde selçukluhükümdarlarının kronolojik bilgilerinin yer aldığı, kaide üzerlerinde hareketliled neon ışıkların olduğu bir yaya promenadıdır. kaide tasarımında aksaray’ın önemlisimgelerinden olan “eğri minare” referans alınmış ve yeniden yorumlanarak parktasarımına entegre edildi.

kütüphane ve kültür merkezine doğru parkın devamında 850 m2büyüklüğünde fıskıyeli bir süs havuzu ve çevresinde oturma-dinlenme alanları,kafe-büfe ve mini amfi yer alacak. bu alan kütüphane ve kültür merkezi ile birbütün şekilde ele alındı.

park genelinde çocuk oyun alanı, fitness alanı, çeşitli bitki gösterimalanları, gezinti yolları, oturma ve dinlenme alanlarına da yer verildi.

selçuklu parkı genelinde, bulunduğu çevreye uyumlu ve iklim koşullarınadayanıklı malzemeler kullanılarak, ağırlıkta doğal taş çeşitlerine yerverilecek, çağdaş ve özgün kent mobilyaları ile park alanı desteklenecek.

 selçuklu parkı’ında çeşitli açık alan aktiviteleri organizeedilebilecek, bu park ile aksaray’da sıkışık kent dokusu içerisinde çok önemlibir “temalı park” alanı ortaya çıkartılabilecek ve yeşil dokusuyla kamukullanımına sunulmuş olacak.

aksaray’ı daha modern ve marka şehir haline getirmeyi hedeflediklerinive projelerini de bu yönde hazırladıklarını belirten başkan yazgı, konuyailişkin yaptığı açıklamada, “3 senelik bir çalışmamız ve gayretimiz sonucutoprak mahsulleri ofisinin yeri tamamen aksaray belediyemizin oldu. bu süreçtetapularını aldık. siloları tamamen kaldırdık buraya selçuklu park adınıverdiğimiz, halkımızın nefes alabileceği, bambaşka bir park projesini yapıyoruz.bu bizim seçim sürecinde vermiş olduğumuz bir sözdü allaha hamd olsun bu dönemiçerisinde bunu da gerçekleştirmiş olacağız. aksaray’ımıza hayırlı uğurluolmasını diliyorum” dedi.

selçuklu parkı’ında çeşitli açık alan aktiviteleri organizeedilebilecek, bu park ile aksaray’da sıkışık kent dokusu içerisinde çok önemlibir “temalı park” alanı ortaya çıkartılabilecek ve yeşil dokusuyla kamukullanımına sunulmuş olacaktır.

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

Biletbayisi.com, Kurban Bayramı dönemi 14-23
Sıradaki Haber Bayram tatili için uçak ve otobüs biletlerinde doluluk oranı rekor seviyede