Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın Turizm potansiyeli masada; Yatırım bekliyor!

Aksaray İYİ Parti Milletvekili

Aksaray İYİ Parti Milletvekili Turan Yaldır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Aksaray’ın kültür ve turizm şehri olması gerektiğini ifade ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığından ve yetkililerinden Hasandağı, Ihlara Vadisi gibi birçok tarihi mirasın değer kazandırılması için harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Aksaray bir kültür ve turizm şehri olmayı çoktan hak ediyor diyen Milletvekili Yaldır, TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanı’ndan Aksaray’ın bu tarihi, kültürel ve doğal değerlerine sahip çıkılmasını ve devlet yatırımlarının yapılması için konuştu.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır sözlerine; “Seçim bölgem Aksaray Milattan önce 7 binli yıllara dayanan geçmişiyle Anadolu’nun kadim ve önemli yerleşim yerlerinden biridir. Tarih boyunca önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Aksaray geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Aksaray tarih boyunca Anadolu’nun doğusunu batısına, güneyini kuzeyine bağlayan şehir konumunda olmuştur. Bu durum yalnızca coğrafya ve ulaşım ile sınırlı kalmamış, tarih boyunca dinlerin, kültürlerin, medeniyetlerin de bir kesim noktası olmuştur” dedi.

Aksaray’ın turizm potansiyeli yüksek olan bir şehir olduğunu ifade eden Milletvekili Yaldır; “Bu tarihsel, kültürel birikim, Aksaray’ımızın önemi bir turizm potansiyeline sahip olmasını sağlamıştır. Aksaray doğal, tarihsel kültürel ve coğrafyasındaki özgünlükten dolayı dünyanın hemen hemen her yerinde ziyaretçi alabilen, turizm potansiyeli çok yüksek bir şehirdir.  Ancak bu potansiyelden yeteri kadar faydalanmamaktadır. Bu durumun temel sebeplerinden bir tanesi Aksaray’ımızın turizm alnında yeterince devlet yatırımı almamasıdır” şeklinde konuştu.

Aksaray’ın Kapadokya sınırları içerisinde yer verilmediğine dikkat çeken Milletvekili Yaldır; “Sayın Hazirun her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca turisti misafir eden Kapadokya Aksaray ‘sız düşünülemez.  Ama hükümet ve bakanlık yetkileri olağanüstü bir çaba sarf edip bunu düşünmeyi başarmış ve 2019 yılında Kapadokya Alan Başkanlığı sınırlarında Aksaray’a yer vermemiştir. Kapadokya’nın Aksaray sınırları kapsıyor olduğunu tarih ve coğrafya bilimi kabul etse de maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı kabul etmemiştir. Örneğin Kapadokya’nın inci olarak bilinen tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulundurma ile adeta açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi Kapadokya bölgesinde ve Aksaray’ımızın Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunmakta olup, her yıl yarım milyona yakın yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Yine Ihlara Vadisinin girişinde bulunan Selime Katedrali Kapadokya’nı en yük katedralidir” dedi.

Kapadokya sınırları içinde yer alan tarihi değerlerin koruma ve kullanma dengesinin gözetilmesini dile getiren Milletvekili Yaldır; “Ayrıca Selime’de Kapadokya denince herkesin ilk aklına gelen peribacaları vardır. Yine Aksaray’ımızın Gülağaç ilçe sınırları içerisinde bulunan Aşıklı Höyük Kapadokya’nın ilk köy yerleşim yerdir. Bu örneklerin Aksaray’ın Kapadokya’nın bir parçası olduğunu anlatmaya yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kapsamını Aksaray’ı içine alacak şekilde genişletilmesi ve birlikte bütçenin Aksaray’a yapılacak turizm tanıtım ve yatırım faaliyetleri için arttırılmasını Sayın Kültür ve Turizm Bakanı’mızdan Aksaraylı hemşehrilerimiz adına talep ediyorum. Böylelikle Kapadokya bölgesinin sınırları içine yer alan Ihlara, Saraçlı Yeraltı Şehirleri, Selime Katedrali, peribacaları gibi alanındaki benzersiz tarihini kültürel ve doğal değerleri koruma ve kullanma dengesi gözeterek gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması sağlanacaktır” şeklinde ifadesine yer verdi.

Milletvekili Yaldır sözlerinin devamında ise; “Ekonominin, dış ticaret açığı verdiği ve döviz kurularını dizginleyemediği bu zor günlerde bacasız sanayimiz olan turizmi desteklemek ülke ekonomisine kısa vadede ciddi faydalar sağlayacaktır. Aksaray dağlarıyla vadi ve kanyonları ile gölleriyle ham ve kervansaraylarıyla tarihi cami ve kiliseleriyle termal turizmiyle yeraltı şehirleriyle peribacalarıyla oyma evleriyle kültürel değerleriyle doğa sporlarıyla, başlı başına bir kültür ve turizm şehir olmayı çoktan hak ediyor. Saydığım bu doğal tarihi ve kültürel değerler ilgi bekliyor. Destek bekliyor, yatırım bekliyor, tesisleşme bekliyor, restorasyon bekliyor, gün güzüne çıkmayı bekliyor, tanıtım bekliyor, Ihlara Vadisi Aksaray’ımız ve ülkemiz turizm için çok önemlidir. Başta teleferik ve konaklama yatırımları olmak üzere uygulanacak projelerle Aksaray turizmin gelişmesi hızlanacaktır” dedi.

Hasandağı turizmine verilen yatırım ve değerle getirisi olacak şeyleri dile getiren Milletvekili Yaldır; “Bir başka değerimiz olan Hasandağı’nda Dünya Yamaç paraşütü şampiyonası ve of-road yarışmaları gibi organizasyonlar düzenleniyor. Yamaç paraşütü treking, kayak, of-road, gibi doğa sporlarında Hasandağı’nı dünya çapında bir marka yapmak için gereken altyapı çalışmaları ve tanıtım faaliyetleri hızla yapılmalıdır. Ayrıca bu faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için başta konaklama olmak üzere ihtiyaçları karşılayacak tesislerin bakanlık tarafında yapılması Hasandağı Aksaray turizmine ve tanıtımına en büyük katkıyı sağlayacak noktalardan girdi olacaktı. Gülağaç ve Güzelyurt ilçelerimizde bulunan termal su kaynaklarının tarla turizme ve seracılığa kazandırılması gerek istihdamın artmasına ve tarımsal üretime gerekse Aksaray’ımızın turizmine büyük katkı sağlayacaktır” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Haber: Fatma Altınok