Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın tarihini temsil eden yapılardan biri; Zinciriye Medresesi

Aksaray’ın önemli simgelerinden birisi

Aksaray’ın önemli simgelerinden birisi olan Zinciriye Medresesi, 700 yıla yaklaşan köklü tarihi ile faaliyetini sürdürmeye devam ediyor.

Aksaray Merkez’de bulunan Zinciriye Medresesi, 1336 yılında Karamanoğullarından Yahşi Bey tarafından yaptırılıyor. Şehrin merkezinde bulunan bu tarihi yapı yerel kesme taş ve tuğla malzemelerinden yapılıyor. Medresenin içerisinde dört eyvanlı ve açık avlu bulunuyor. Avlu içerisine girildiğinde eski tarihi dönemlere keşfe çıkma isteği uyandıran bu yapı, Selçuklu motiflerini barındırıyor.

Zinciriye Medresesine dışarıdan bakıldığında bir kale görünümü vermekle birlikte bu kale görünümüne sebep olan durum ise medresenin dış duvarları üzerinde dendanelerin yer alması oluyor. Medreseye girişin, doğuda bulunan Taç kapıdan sağlandığı ve istalaktit ve mihrapçıklarla süslü, basık kemerli bir yapısı olduğu görülüyor.

Geçmişten bu yana tarihi bir eğitim kurumu olan Zinciriye Medresesi Anadolu’nun önemli isimlerine ışık tutulmuş yerlerden birisi olması nedeniyle ilgi görüyor. Aksaray’da ve Türkiye’de edebiyat ve tıp dalları konusunda akla ilk gelen isimlerden birisi olan Cemaleddin Aksaray-i’nin de geçmişte bu medresenin Müdderrislerinden birisi oolması, şehir merkezinde bulunan bu yapının tarihi değerini koruyor.

Osmanlı Devleti’nin son zamanı ile birlikte hapishane olarak kullanılan Zinciriye Medresesi, 1985 yılında Aksaray Müzesi olarak işlev görüyor. Şu anda Aksaray Belediyesi tarafından faaliyeti sürdürülen Zinciriye Medresesi, sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmanın yanı sıra öğrenciler için eğitim yuvası olmaya devam ediyor.

Haber: Ağustos Gerçe