Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın Saratlı beldesinde bulunan tarihi mekân; Aziz Mercurius Yeraltı Şehri

Aksaray’ın en sevilen ve

Aksaray’ın en sevilen ve ziyaretçiler tarafından uğrak nokta haline gelen Saratlı Beledesi, Aziz Mercurius Yeraltı Şehrine ev sahipliği yapıyor. Özellikle Selçuklu ve Roma dönemini yansıtan bu mekan, şehrin tarihi ışıltısına ortak oluyor.

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri adını nereden alıyor?

Aksaray’ın Saratlı beldesinde bulunan Aziz Mercurius Yeraltı Şehri adını MS 225-250 yılları arasında yaşamış bir komutandan alıyor. Roma İmparatorluğu sırasında Kapadokya bölgesinde doğduğu bilinen Aziz Mercurius, kral tarafından Kapadokya bölgesine sürgüne gönderiliyor. Bu bölgede yaşamaya başlayan Mercurius’un adından oluşan yeraltı şehrinin özellikle Doğu Roma Döneminde kullanıldığı düşünülüyor.

Yeraltı şehrinin yapısı

Saratlı bulunan bu tarihi lokasyon şehrin kültür ve turizm açısından çeşitli olanaklar sunuyor. 7 katlı ola Aziz Mercurius Yeraltı Şehri’nin yalnızca 3 katı temizlenerek turizm için kullanıma sunuluyor. Aksaray’ın Saratlı beldesinde bulunan bu tarihi yapının görülebilmesi için “Develik” olarak anılan Selçuklu Dönemi’ne ait bir handan giriş sağlanabiliyor. Yeraltı şehrinin 3 katını da görmek için ise koridorlardan ve odalardan, katlara giriş yapmak mümkün oluyor.

Özellikle bu yapının adından söz ettirmesi ile birlikte, bölgede kazı çalışmaları başlıyor. Kazı çalışmaları sırasında ise halkın adak adadığı düşünüldüğü “Develi Dam” olarak adlandırılan bir türbeye rastlanıyor.

Kapadokya bölgesi ve Aksaray sınırları içerisinde yer alan Aziz Mercurius Yerlatı Şehri Aksaray’a gelen turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir mekân ve bu mekân yalnızca tarihi yapısı ile değil mimarisi ile de göz dolduruyor.

Haber: Ağustos Gerçe