Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın on bin yıllık sırrı: İlk köy yerleşimi Aşıklı Höyük’te tarih canlanıyor!

Aksaray’ın tarihi, kültürel mirasları

Aksaray’ın tarihi, kültürel mirasları ve ören yerleri arasında yer alan Aşıklı Höyük Anadolu Akeramik Neolitik döneme ait en eski ilk köy yerleşimleri arasında yerini koruyor.

Aksaray’ın 25 kilometre güneydoğusundaki Kızılkaya köyünde  bir kışı Melendiz Nehrine diğer kısmı ise tarıma açık tarlara bakan höyük tarıma elverişli su kenarına yakın bir yere kurulması ile dikkat çekiyor.

Aksaray’ın tarihi ve kültürel miraslarını merak edenler için kaçırılmayacak ve görülmeye değer bir yer olarak karşımıza çıkan Aşıklı höyük,  1989 yılından beri arkeolojik kazılar yapılarak günümüzden on bin yıl öncesine ait en eski ilk köy yerleşimlerini sergileyen önemli ören yerlinden bir tanesi olarak biliniyor.

Aşıklı Höyük ören yeri görülmeye değer olmasının yanı sırada tarihi bulgularla dikkat çekiyor. Arkeolojik kazıların devam ettiği Aşıklı höyükte binlerce yıl önce insanların yaşadıkları bir alan olarak biliniyor. Aksaray’a ilk kez gelen ya da gezilecek yerlerini merak edenler için yaşamdan izlerin bulunduğu ören yerini ziyaret ederek tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Fatma Altınok