Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın o beldesi yer altı şehirleri ile ziyaretçi akınına uğruyor !

Aksaray’ın tarihi mirasları arasında

Aksaray’ın tarihi mirasları arasında keşfedilen Saratlı Kırkgöz Yeraltı şehri Kapadokya bölgesine gelen yabancı turistler ilgi odağı olmaya başladı.
Yabancı turistlerin son yıllarda en çok ziyaret ettikleri yer aline gelen Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri Nevşehir iline 50 Aksaray’a ise 22 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Aksaray’ın tarihi miraslarından olan Saratlı Kırıkgöz Yeraltı Şehrinin 3 katının temizlenerek 2001 yılında turizme kazandırıldı. Toplam kırk odası olduğu bilenen Saratlı Kırıkgöz Yeraltı Şehrinde Kapadokya Bölgesinde diğer yeraltı şehirlerinden farkı olarak havalandırma sistemi dikkat çekiyor.
Saratlı Kırkgöz Yeraltı şehrinin 7 katlı olduğu tahmin edilerek Yeraltı şehir bunlarla sınırlı kalmayıp içten sürgülü, dışarıdan gelenlerin anlayamayacakları şekilde yontulmuş değirmen taşlarından emniyet kapılarıyla yapılması görenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, çevre düzenlemesi ve ışıklandırmasıyla birlikte İpek Yolu üzerinde ve Kapadokya’nın girişinde bulunması dikkatlerden kaçmayıp, bununla birlikte kolay gezinebilir alanlarının bir bütün olarak olması ve yıllar içinde iyi korunmasıyla yerli ve yabacı turistlerin ilgi odağı haline dönüştü.
2001 yılında hizmete açılan yeraltı şehri son yılların en çok ziyaret edildiği yerler haline dönüştü. Yıllar içerisinde kendisinden ödün vermeyen yeraltı şehri günümüze adar hayatta kalarak görünümü ve keşfedilmesi bekleyen özellikleriyle yabacın turistlerin keşif noktası oluyor.
Peki, Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri içinde sizleri neler bekliyor?
“Saratlı, Roma döneminden kalma önemli bir yaşam alanı. İlk Hıristiyanlar, Roma zulmünden kurtulmak için Kapadokya bölgesine sığınmışlar, savaşlardan korunmak için de yeraltı şehrini inşa etmişlerdir. Saratlı’da tehlike uzaklaşıncaya kadar bazen bir hafta, bazen bir ay topluca yaşamışlardır. Saratlı’da içten sürgülü, dışarıdan gelenlerin anlayamayacakları şekilde yontulmuş değirmen taşlarından yapılmış emniyet kapıları bulunuyor. Su, gizli şehir içindeki kuyu ve sarnıçlardan sağlanırken, ekmek içeride topluca yapılmış, aydınlanma zeytinyağı ya da kuyruk yağı ile çalışan lambalarla sağlanmıştır. Havalandırma bacaları ile de gerekli oksijen sağlanmıştır. Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri’nin girişinde ahır olarak kullanılan ve 14 adet hayvan yemliğinin bulunduğu bir mekân vardır. Buradan geçilen ikinci mekanda ise 7 adet hayvan yemliği ortaya çıkarılmıştır. Tünellerle 2. kata çıkıldığında, burada 10 metre derinliğe ulaşan bir su kuyusu bulunuyor. Su kuyusu üzerinde havalandırma bacası açılırken, kuyunun yanında ise, zemine oyulmuş tandır yer alıyor. Bu mekanın devamındaki bir başka mekanda ise 3 oda yer alırken, buradan farklı yönlere giden tüneller ise tamamlanmadan bırakılmıştır. 2. kattan 3. kata geçildiğinde ise meyilli bir tünelden inilerek Kuyulu dam adı verilen su kuyusunun bulunduğu mekana girilir. Kuyunun sağında bir oda, solunda ise 2 oda yer alıyor.”
Haber: Fatma Altınok