Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın keşfedilmeyi bekleyen tarihi eseri; Bahattin Samanlığı Kilisesi

Aksaray Belisırma köyü içerisinde

Aksaray Belisırma köyü içerisinde yer alan Bahattin Samanlığı Kilisesi keşfedilmeyi bekleyen tarihi yerler arasında bulunuyor. Kilise tek nefli ve tek apsitli yapıda olmakla birlikte içindeki fresklerle dikkatleri çekiyor.

Bahattin Samanlığı Kilisesinin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekte olup X-XI. yüzyılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Günümüze kadar gelmeyi başaran kilisesi içerisinde bulunan fresklerle görülmeye değer hale geliyor.

Bahattin Samanlığı Kilisesinin Keşfedilmesi Bekleyen Yapısı”

Tek nefli, tek apsisli beşik tonozla örtülmüştür. Kilisenin kuzey ve güney duvarlarında bulunan nişler, İsa’nın yaşamını konu alan İncil kaynaklı geniş bir siklusla bezenmiştir. Freskolar 10’uncu yüzyılın ortası ile sonu arasına veya 11’inci yüzyılın birinci yarısına tarihlenmektedir. Apsis kubbesinde tahtta İsa, Mikail, Cebrail ve madalyonlarda Petrus ve Paulus; zafer kemerinde İsa ve iki melek, kemer içinde peygamberler, güney tonoz yarısı üst şeritte (Meryem’e) Müjde, Ziyaret, Su Deneyi, Beytüllâhim’e Yolculuk; batı tonoz alınlığında (İsa’nın) Doğum; kuzey tonoz yarısı üst şeridinde Üç Müneccimin Tapınması, Yusuf’un Rüyası, Mısır’a Kaçış; güney tonozun yarısı alt şeridinde Masum Çocukların Öldürülmesi, Zekeriya’nın Öldürülmesi, Elizabeth’in Takip Edilmesi; kuzey tonozdaki alt şeritte İsa’nın Tapınağa Takdimi, Vaftizci Yahya’nın Görevlendirilmesi; güney duvarın doğusundaki nişte Lazarus’un Diriltilmesi; batısındaki nişte Kudüs’e Giriş; batı duvarın güneyindeki nişte Son Akşam Yemeği; kuzey duvarın batısındaki nişte İhanet sahnesi, İsa Çarmıhta, İsa’nın Gömülmesi; doğusundaki Mezar Başında Kadınlar, Anastasis (İsa’nın cehenneme inmesi), İsa’nın iki Meryem’e Görünmesi konuları işlenmiştir.

“Peki Neden Kilisenin Adı Bahattin Samanlığı?”                                     

1950 yıllarına kadar yerleşim alanı olarak kullanın bölgede Bahattin isminde bir kişinin kiliseyi samanlık olarak kullanmış olması ve bundan ötür kilisenin adına Bahattin Samanlığı Kilisesi olarak nitelendiriliyor.

Aksaray’ı keşfetmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunan Bahattin Samanlığı Kilisesi, yerli ve yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor.

Haber: Fatma Altınok