Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın İsmi Nereden Geliyor? 11 Bin Yıllık Tarih ve Kültürel Miras

Anadolu’nun kalbinde yer alan Aksaray, 11 bin yıl öncesine uzanan tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Peki, Aksaray ismi nereden geliyor? İşte merak edilen o detaylar…

Anadolu’nun kalbinde yer alan

Aksaray, günümüzden 11 bin yıl önce insanların yerleşik hayata geçtiği Aşıklı Höyük ile tarih sahnesine çıktı. Neolitik Çağ’dan itibaren kesintisiz bir yaşam merkezi olan bu bölge, tarım ve hayvancılığın gelişimine öncülük etti. İnsanların obsidyen taşından aletler yapmayı öğrenerek hayatlarını kolaylaştırdığı bu topraklar, ilerleyen zamanlarda Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerinden biri haline geldi.

M.Ö. 3000-2000 yıllarında Hattiler, ardından Hititler, Persler, Roma ve Bizans gibi büyük medeniyetlerin egemenliği altına giren Aksaray, 1. yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın Anadolu’ya yayılmasıyla birlikte, dini hayatın da merkezi oldu. Bölgedeki Ihlara Vadisi ve Manastır Vadisi, Hristiyan din adamları tarafından yer altı şehirleri ve kaya kiliseleriyle donatıldı.

Selçuklu Dönemiyle Yükseliş

1142 yılında Selçukluların Aksaray’ı ele geçirmesiyle bölge, önemli bir Türk İslam merkezi haline geldi. II. Kılıçarslan döneminde inşa edilen medreseler ve kervansaraylar Aksaray’ın gelişimine büyük katkı sağladı. İpek Yolu üzerindeki Sultan Hanı, bu dönemde bölgenin ticari gücünü artırdı.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Aksaray

Aksaray’ın Osmanlı dönemi ise 1470’te Fatih Sultan Mehmet’in emriyle İstanbul’a göç ettirilen Aksaraylılar ile farklı bir boyut kazandı. Bugün İstanbul’un Aksaray semti de bu dönemin bir hatırası olarak şehrin izlerini taşımaktadır. 1920’de vilayet statüsü kazanan Aksaray, 1989 yılında yeniden il olarak hızlı bir gelişim sürecine girdi.

Aksaray İsmi Nereden Geliyor?

Tarihte antik dönemde ‘Kurşaura’ ve ‘Garsaura’ olarak bilinen Aksaray, zamanla çeşitli isim değişikliklerine uğradı. 1. yüzyılda Kapadokya hükümdarı Archelais’in ismini taşıyan bölge, Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan döneminde inşa edilen eserlerle ‘Aksara’ adını aldı. Bu ad, zamanla ‘Aksaray’ biçimini aldı ve tarihçilerin de kabul ettiği üzere bugünkü adını kazandı.

Tarihi ve kültürel mirasıyla göz kamaştıran Aksaray, sadece geçmişte değil, bugün de hem yerli hem yabancı ziyaretçilerini kucaklayan bir şehir olarak dikkat çekiyor.

Haber Merkezi

MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Tamer
Sıradaki Haber MÜSAİD Aksaray heyetinden Jandarma Komutanlığına ziyaret