Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın Hazine Dolu İlçesi: Ağaçören’in Sırları!

Aksaray’ın sevilen ilçeleri arasında

Aksaray’ın sevilen ilçeleri arasında yer alan Ağaçören İlçesi milattan önce 5 binlere dayandığı biliniyor. Ağaçören ilçesi Katolik Çağa kadar giden geçmişi çok sayıda yerleşim yeri ve höyük olduğu görülüyor.

Yapılan kazı ve araştırımlar sonucunda ilçede Kalkolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bölgede yaşam olduğu belirtiliyor.

Ağaçören İlçesinde çok sayıda Frig, Helenistik ve Roma dönemlerine ait Tümülüsler eski yaşamın belge niteliğindedir. Bizanslar zamanında Kapadokya sınırları içerinde kalana bazı belgele ilçe sınırları içinde kalan Taşkale ve Kilise mevkilerinde kalıntılardan anlaşılıyor.

Osmanlı devleti 15. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmet Döneminde Panlı ismi olarak bilinen Ağaçören ilçesi Osmanlı devletini yıkılmasının ardından 1961 yılına kadar bu isimle anılmış. Ağaçören olarak Şereflikoçhisar’a bağlı iken 1989 yılında Aksaray’ın vilayet olmasıyla birlikte Aksaray’a bağlandı.

Ağaçören İlçesini tek akarsuyu olan Peçenek Özü Çayı’dır. Tuz gölüne yakın olan gölün buharlı ve tuzlu havasından etkileniyor. İlçe halkı genel olarak tarımla uğraşmakta olup buğday, arpa, nohut, fasulye, şeker pancarı yetiştiriyor.

İlçeye bağlı köyler ise; Abalı, Abdiuşağı, Ahırlı, Avşar, Camili, Çatalçeşme, Dadılar, Demirci, Göllü, Göynük, Güzelöz, Hacıahmetlidavutlu, Hacıahmetlitepeköy, Hacıismailli, Hüsrevköy, , Kaşıçalıklar, Kederli, Kılıçlı, Kırımini, Kurtini, Kütüklü, Oymaağaç, Sarıağıl, Sarıhasanlı, Sofular, Yağmurhüyüğüve Yenice olmak üzere toplamda 27 köy vardır.

Fatma Altınok