Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın dikkat çeken mimarisi; Ağzıkarahan Kervansarayı

Aksaray- Nevşehir arasında bulunan Ağzıkarahan Kervansarayı  Aksaray’ın saklı mirasları arasında yer alıyor. 

Aksaray- Nevşehir arasında bulunan

Kervansarayının açık ve kapalı kısımları bulunuyor. Açık kısmının ortasına bulunan köşk mescidi Sultanhanı Kervansarayını andırıyor.

Ağzıkarahan kervansarayı adını yanındaki köyden almasıyla biliniyor fakat eski kaynaklarda Hoca Mes’ud Ribatı olarak geçiyor. Özel bir yapıya sahip olan kervansarayı içinde iki kitabesi bulunuyor.  Ağzıkarahan Kervansarayının I.Alaaddin Keykubat ile oğlu II.Gıyaseddin Keyhüsrev’in hükümdarlık günlerinde inşa edildiği tarihleniyor.

Kervansarayının giriş kapısı ekseni ve kapalı kısmı girişi ile aynı doğrultuda olmaması yapının köşelerinde ve taç kapının olduğu güney ve batı duvarları, diğer kenarları 14 adet ağırlıklı kulesi şeklinde payandalardan oluşuyor. Görünümü itibariyle oldukça dikkat çeken kervansaray  ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

Peki; Ağzıkarahan Kervansarayının mimarisi nasıl?

“Taç kapının eyvanı kuzey-doğu duvarında bulunan eyvanın karşısına isabet etmektedir. Avlunun güney-batı duvarının taç kapıdan sonraki kısmında ise avlu yönleri açık tonoz ile örtülü üç küçük mekan ve bunların arkasına rastlayan yine tonoz ile örtülü bir diğer mekan bulunmaktadır. Kapıdan hanın yolcularının konaklayacakları ve eşyasını muhafaza edeceği odaların ve revakların bulunduğu yere girilmektedir. Yolcuların abdest alacakları abdestlik sağ kısmın sonundadır.

Kapalı kısımda giriş istikametinde tonoz ile örtülü orta sahın, yanlarda ise buna dik beşik tonoz ile örtülü enine 6 sahın bulunmaktadır. Ortasında aydınlık açıklığı yer almaktadır. Birbirine kemerlerle bağlı dört ayak üzerine oturan köşk mescit, avlunun ortasındadır. Mescidin kapısı kuzey-batı yönünde olup, buraya iki yandan merdivenlerle çıkılmaktadır. Merdivenlerin altı mukarnaslıdır.”

Dış portalde 4 çerçevesi olan kervansarayında en geniş çerçevede 9-10-12 kollu yıldızlar bulunuyor. Yarım kubbecik 9 sırada mukarnaslı olmasıyla oldukça dikkatleri çekiyor.  İç portalde ise 3 sıra bordür görülerek esas bordürde 10 kollu yıldıza yer alıyor.  Ortalarında ise oldukça dikkat çeken rozetler bulunuyor.

Aksaray’ın turizm ve tarihi mekanları merak edenler için mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında bulunan Ağzıkarahan Kervansarayı geçmiş tarihi  ve mimarisiyle  oldukça dikkat çekiyor.

Fatma Altınok