Oda Başkanı Aydın, karbondioksit gazları hakkında bilgi vererek; “Karbondioksit gazları zehirli değildir. Yanıcı da değildir. Aksine yangın söndürme elemanı olarak kullanılmaktadır” dedi.
Aksaray Jeoloji Mühendisler Odası Başkanı Tayfun Aydın şu açıklamalarda bulundu; Bu parti güller hasan dağı volkanizmasına bağlı olarak oluşan karbondioksit gazıdır. Hasan Dağımız milattan önce 7000 yılında en son patlamış bir volkanik bir dağdır. Bunun çevresinde bulunan volkanik arazilerde 200 metre derinliklerinden sonra bunlar karbondioksit gazları hapsedilmiş şekilde bulunur. Burada görüldüğü gibi bir sondaj sonucunda bir çatlak ve bir boşluk bulduğu vakit yüzeye çıkar karbondioksit gazları. Karbondioksit gazları zehirli değildir. Yanıcıda değildir. Aksine yangın söndürme elemanı olarak kullanılmaktadır. Tıp alanında kullanılmaktadır. Gıda sektöründe gıdaların korunması amacıyla kullanılan faydalı ekonomik değeri yüksek bir karbondioksit gazıdır. Jeotermal kökenlidir ana sebebi de Hasan Dağı’nın volkanizmasıdır” şeklinde konuştu.
“Karbondioksit gazının bulduğu bölgelerde tarıma elverişli değildir”
Gaz çıkışlarının tarıma elverişli olmadığını ifade eden Başkan Aydın; Karbondioksit gazının bulduğu bölgelerde tarıma elverişli değildir. Bu da zaten çok fazla geniş bir bölge değildir. Dar bir bölgedir. Gaz çıkışlarının olduğu yerler tarıma elverişli değildir. Bu gazların 200 metre derinliğinden geldiğini düşünüyoruz. Bu 2- 3 gün içerisinde kendini zamanla yer altında hapsedildiği için zamanla kendisini 2- 3 içerisinde sönümleneceğini düşünüyoruz. Bunun yüksekliği konusunda bir şey diyemeyiz niye yer altındaki sıkıştığı alan göre 20-30 metreye de çıkabilir şekilde görüldüğü gibi 5 -6 metreye de çıkabilir” dedi.
Fatma Altınok

