Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’ın Almanya ile olan ticaretini geliştirmeliyiz

Aksaray Ticaret ve Sanayi

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası, Aksaray Ticaret Borsası ve Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ATSO M. Rıfat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

   

Almanya’da ticaret ve sanayi yatırım fırsatları ile ilgili yapılan toplantıya, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Darmstad Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Mehmet Kocagöl, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Sevgi Kalaycı ve Aksaraylı iş insanları katıldı.
Heyet, toplantı öncesinde Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’i makamlarında ziyaret ederek istişarelerde bulundular.
Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Koçaş; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Arasında imzalanan protokol kapsamında Almanya’da kurulan ve Türk Alman iş birliğine katkı sunan Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli temsilcilerini odamızda ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduğumuzu İfade etmek istiyorum. 2003 yılından bu yana Almanya’da Ülkemizi temsil eden Türk Alman Ticaret ve Odası o günden bu yana Türkiye ve Almanya Arasında gelişen her türlü ticari konuda şirketler, resmî kurumlar ve sivil toplum örgütleri için bir temas noktası ve arabulucu olarak rol oynamaktadır. Avrupa Birliğinin en büyük gücü olan Almanya’da iş dünyasını yakından ilgilendiren böylesine bir sivil toplum kuruluşunun yer alması iş dünyamız açısından bulunmaz bir nimettir. Bizler Aksaray İş Dünyası olarak bu nimeti en iyi şekilde kullanmalı ve Almanya ile aramızda ki köprüyü Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odamızla kurmalıyız. ATSO ve Aksaray İş Dünyası olarak Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odamızla ortak hareket ediyor ve istişarelerde bulunuyoruz. Zaten hemşerimiz Sayın Mehmet Kocagöl’de Darmstad Ticaret ve Sanayi Odasında Meclis Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyon Üyesi olup bizimle sürekli temas halindedir. Kendisine de burada bir kez daha teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı.
Başkan Koçaş sözlerinin devamında “Aksaray’ın Almanya ile ticaretine biraz baktığımızda çok detaya inmeden 2022 yılında Almanya’ya 5 Milyon 230 bin dolarlık bir ihracatımız söz konusu iken 2023 yılı ağustos ayı itibariyle bu rakam 2 milyon 219 bin dolar seviyesindedir. 2022 yılında en çok Aksaray’dan ihracat yapılan ülkeler sıralamasında Almanya 10. Sırada İken 2023 Ağustos ayı itibariyle 15. sıradadır. İnşallah 2022 yılı rakamlarına kalan çeyrekte yetişip geçtiğimiz yılın üzerine çıkmayı istiyoruz. Tabi ki kıyaslamamız geçtiğimiz yıl itibariyle olduğu için inşallah diyoruz fakat bizim hedefimiz bu rakamların çok çok üzerindedir. Bunu birlikte başaracak ve 5 milyon dolarlar değil 20 milyon 30 milyon dolarları konuşur hale gelmeliyiz. Almanya ile hangi sektörlerde fazla ihracat yapmışız onlara bakacak olursak en fazla makina ve aksamları, demir çelik, çimento cam seramik ve toprak ürünleri, tekstil, kimyevi maddeler, mobilya ve otomotiv sektörleri ön plandadır. Burada hedefimiz Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte bu sektörleri çoğaltmak ve ihracatımızı artırarak Almanya ile iş birliğini güçlendirmektir. Bugün açılışını gerçekleştirmiş olduğumuz Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası irtibat ofisimizde bu nokta da çalışmalar yürütecektir” ifadelerine yer verdi.
Toplantı öncesinde ATSO Binasında yeni açılan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası irtibat ofisinin açılışı yapıldı.
Almanya’da Ticaret ve Yatırım Fırsatları konulu toplantıda konuşan, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök “Buradaki arkadaşlar, Aksaray’da üretim ve yatırım gerçekleştirerek bu memlekete hizmet edebilmenin, katma değer üretebilmenin heyecanıyla yaşarlar. Bu zamana kadar yaptıklarıyla Aksaray’ımız kazanmıştır. Dolayısıyla bugün yapılan toplantı iş dünyasının önünü açmasıyla rol oynaması, gelecekte Aksaraylı iş insanlarının Avrupa’da ticaret gerçekleştirmeleri Aksaray ve ülkemiz için çok önemlidir. Bu manada katkılarınızdan dolayı yürekten teşekkür ederim. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” sözlerini kullandı.
Toplantı kapsamında konuşma yapan Darmstad Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Mehmet Kocagöl,”Bugün Türk Ticaret Sanayi Odası, Aksaray Ticaret Sanayi odası ve Aksaray Ticaret Borsası arasında bir iş birliği anlaşması, aynı zamanda da her iki odamızda da Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının irtibat ofisi açılışını gerçekleştirdik. Kadim bir Aksaraylı hemşeriniz olarak bu işe katkı sunabildiğim için memnuniyeti söylemek isterim. Bu işin de elimizden geldiğince takipçisi olup, sizleri yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek için çaba sarf edeceğiz. İnşallah bu birlikteliğin daha iyi noktalara taşınabileceğini ve taşınması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Sizlerin huzurunda başkanlarımızdan, genel sekreterlerimizden ve genel sekreter yardımcılarımızdan bir söz almak istiyorum. Yurt dışında bizim Aksaraylılar olarak muazzam bir iş insanı potansiyelimiz var. Bunu mutlaka şehrimize kazandırmamız lazım. Yani bu vesile ile iş insanları çalıştayı yapmak üzere sizden söz işitiyorum. Gerçekten çok samimi iki tane başkanımız var. Yaptığımız iş, konuşmalarımız, davranışlarımız, samimi ise hiç tereddüt etmeyelim. Böyle samimi başkanlarımız var. Gerçekten her istediğimizi şehrimize yaptılar, her aradığımızda telefonumuza çıktılar, ne istediysek her şeye evet dediler. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.
Toplantı sırasında konuşma yapan Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu; “Aksaray’da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğumun altını çizmek isterim. Çünkü ben buraya ilk defa geldim. Burada büyük bir sanayi gücünün oluşmakta olduğunu, oluşmuş olduğunu ve bundan sonraki sürecin verimli olacağını gözlerimle gördüm. Biz Türkiye adına, Türkiye ve Almanya arasındaki ticaretin gelişmesine katkıda bulunmak, destek sağlamak amacıyla kurulmuş bir odayız. Bizim odamızın kurulma süreci, 1993-1994 yıllarında hükümetler arasında yapılan görüşmeler sonucunda karara bağlanıp, protokol anlaşmasına varılıyor. 2003 yılında 33 kurucu üye ile açılıyoruz ve 2004 yılında Recep Tayyip Erdoğan ve o dönemin Almanya Şansölyesi’nin de katılımıyla resmi olarak açılıyor. Altını çizmek istiyorum, iki ülke tarafından da tanınmış, Türkiye’de Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Almanya’daki resmi kuruluşuyuz. Bizim misyonumuz Türkiye ve Almanya arasındaki ticareti geliştirmekti dedim, esasında biz bu misyonu gerçekleştirmenin de ötesinde kurumumuz ve benim de vizyonum, bu alanda bilinecek en etkin aktör olmak. Odamızın amaçları, Türkiye ve Almanya arasındaki tüm ekonomik ilişkilerin desteklenmesi, kökleşen ekonomik ilişkileri derinleştirmek ve güçlendirmektir. Bugün OSB’yi ziyaret ettik. Orada fevkalade şirketler var. Çok hoşuma gitti, gelecekte buranın çok daha büyük bir potansiyeli olduğunu gördüm” sözlerine yer vererek Aksaray’ın sanayi gücüne vurgu yaptı.

Haber: Ağustos Gerçe