Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesi töreni; Ödüller sahiplerini buldu

Aksaray Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesi Sertifika töreni düzenlendi.  Çok sayıda kurum müdürü, siyasi parti temsilcisi ve STK başkanlarının katılım gösterdiği törende ödüller sahiplerini buldu.

Aksaray Tarım İl Müdürlüğü

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programda açılış konuşmasını Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin gerçekleştirdi.

“Biz Kollarımızı Sıvadık”

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, sertifika töreni kapsamında yaptığı açıklamada, “2024’ün birinci ayında Tarım Bakanlığımız bütün il müdürlüklerine bir genelge gönderdi. 2025 yılı için birinci derecede örgüt bölgesi almaya mecbur kılınan bir belge. Eğer bu belgeyi almazsanız üretici desteklerinizin tamamını almayacaksınız. Biz kollarımızı sıvadık, müracaatlarımızı yaptık, belgelerimizi hazırlıyoruz. Belgelerimizi almak için girdikleri işlere çalışma katacak bir program. Defterdarımız burada, bir örgütün maliyeye borcu olmayacak. SSK’ya personel borcu olmayacak. Üretim kurulu kararları her ay düzenli alınmış olacak. Diğer taraftan, çalışanların sorumluluk düzeyinde çalışmasını sağlayacak. Yönetiminde ve denetiminde lisans mezunu olacak. Üreticilerine verdikleri hizmetler belgelerle sabit kılınmış olacak. Bunları biz hemen yerine getireceğiz. Genel Merkez adına katılan ben oldum bizi çağırdıklarında. Tüm örgütler, 24 kriterin çok olduğunu söyleyerek itirazda bulundular. Ben söz aldım ve itiraz edenlere ben aksini söyledim. Kriterlerin çoğalması lazım dedim. Kooperatifler tarımsal amaçlı, tarımsal girdiyi sağlıyorsa ve pazarlıyorsa onları50 puandan üstün tutmalıyız. Hayvan birlikleri dışarıdan hayvan getirmiyorsa bunları da 50 puandan üstün tutulmalıyız. Örgütlenmedeki asıl amaç, eksiklerin giderilmesidir. Bakanlık, üretici belgesini alabilen tüm üreticiler desteklerini alır ve devam eder dedi. Bu belgenin 2026 yılında alamayanlara hiç destek ödenmeyecek. Böyle bir kriter var. Mesleki yeterlilik belgesini alamayan süt toplayıcıları süt toplama işlemine devam edemeyecek denildi. Bizler de tüm üreticilerimizi sınava tabi tuttuk ve tedarikçilerimize sertifikalarını verdik. Diğer devam eden yerlerde de başarılı olanlara yine sertifikalarını vereceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Başarı Hiçbir Zaman Tesadüf Değildir”

Aksaray Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Burhanettin Karataş, “Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir. Kıymetli başkanım gönlü genç, sürekli teknolojiye ayak uyduran süt üreticilerin yanında olan yaklaşık 600 ton kadar yanılmıyorsam 1200 tonmuş, sütün idare edilmesi yerinde soğuk sütü toplattırıp daha kaliteli nasıl Aksaray’ımıza Türkiye’mize sunmanın peşinde olduğunun yıllardır takipçisiyiz. Bu tabi ki Aksaray ilimizde ekonomik anlamda çok büyük katkılar sağıyor.  Çevre illerdeki sekmentlere baktığımızda Aksaray ili, büyük olmayan illerimizin içerisinde birinci sırada. Bunun karşılığında da Türkiye genelinde 12. 500 örgütün içinde 50. olan Aksaray’da birinci olan süt birliğini ve yöntemini tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki dönemde de fazlasıyla elinden geleni yaptığına inanıyorum başarıların daim olmasının diliyorum.” Dedi.

“İlk Beşlere İlk Üçere Gireceğiz”

AK Parti Aksaray Merkez ilçe Başkanı Muammer Gür konuşmasında “Öyle bir kriterleri yedi başlıkta 24 kriter ve 24 kriterlerin hepsini Aksaray süt birliğimiz Esat başkanımızın başkanlığında yönetiminde hepsini idame ettirmiş. Birinci derecen ödül almaya hak etmiş. Tabi yine biz Aksaray olarak Türkiye genelinde süt üretiminde ilk ondayız. Bu başarı nereden geliyor. Bu başarı kurumlarımızdan, süt üreticilerimizden fedakarca çalışmaya siyasi idarecilerin kendilerine verdiği desteklerle ilk ona bu şekilde üretimle giriyoruz. Bizim gönlümüz inşallah bizlerinde, sizlerin bu üreticilere bu kurumlarımıza da desteğimizi de arttırarak inşallah ilk beşlere ilk üçere gireceğiz” şeklinde konuştu.

“Onların Hakkını Hiçbir Zaman İnkar Edemeyiz, Onlar Varsa Biz Varız”

Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Nejdet Demir program kapsamında yaptığı konuşmasında, “İlimiz; sahip olduğu geniş ovalarıyla, cefakar ve fedakar çiftçisiyle, arpa, buğday, yonca, mısır ve patates gibi ürünler bol miktarda yetiştiği, bunun yanında gerek büyükbaş, gerek küçükbaş hayvansal üretimde oldukça önemli üretim miktarlarıyla, ülkemizin önde gelen illerinden birisidir. Az önce başkanımız bizi onurlandırdılar ama en büyük onuru hak eden, övgüye layık olan değerli üreticilerimiz ve çiftçilerimizdir. Onların hakkını hiçbir zaman inkar edemeyiz, onlar varsa biz varız. Bugünkü  sertifika törenimizin amacı şu; ülkemizde 12 bin 500 civarında tarımsal örgüt var. Tarımsal örgüt, kooperatifler, ıslah birlikleri ve üretici birlikleridir. Tabii bu kadar çok üretici örgütün olduğu bir yerde, ister istemez iyisi de oluyor kötüsü de oluyor. Çok iyi yerlere gelenler de var tabeladan ibaret örgütlerimiz de var. Bakanlığımız artık iyiyle kötüyü ayıralım diye örgütlere derecelendirme sistemi getirdi. 24 adet maddeye belli bir puan verdiler, bu puanlarda 60’ı üzerine geçtiğinizde 1. Derece Üretici Örgütü oluyorsunuz. Tabii şu anda kimse bunun farkında değil. Aksaray Süt Üreticileri Birliği 1. Derece Üretici Örgüt oldu da ne oldu? Bunun ne olduğunun cevabını önümüzdeki dönemde herkes alacak. Burada iyiyle kötü ayrılacak. 1. Derece örgüt üyeleri tarımsal desteklemelerden daha fazla yararlanacak, gerektiğinde banka kredilerinde daha düşük miktarda kredi kullanabilecek, kırsal kalkınma projelerinde de ekstra puanlar alacak. İlimizde 140’ın üzerinde üretici örgütü var. Bizim tek temennimiz ilimizde bulunan bütün üretici örgütlerinin 1. Sınıf Üretici Örgütü seviyesine gelmesi. Türkiye’de 12 bin 500 örgüt içerisinde ilk 50’ye girerek ve Aksaray’da tek olarak 1. Derece Üretici Örgütü belgesini almaya hak kazanan Aksaray Süt Üreticileri Birliği’ne başkanım nezdinde tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah bu sayıların önümüzdeki dönemde artarak devam etmesini temenni ediyorum” şeklinde ifadelerine yer verdi.

Programa, MHP İl Başkanı Burhanettin Karataş, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Av. Muammer Gür, STK Başkanları, daire müdürleri ve süt toplayıcıları katıldı.

Fatma Altınok