Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da tarımın geleceği şekilleniyor; üreticiler için yeni bir dönem başlıyor!

Aksaray Valisi Mehmet Ali

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun himayesinde, İPARD projeleri destekleme ve proje yapma toplantısı, Aksaray Ticaret Borsasında yapıldı.

Aksaray Ticaret Borsasında bulunan Türk Otağında gerçekleştirilen toplantıya üreticiler yoğun katılım sağlarken, üreticiler akıllarındaki sorulara cevaplarını buldular. Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ve TKDK yetkililerinin katıldığı toplantıda TKDK’nın destekleri bir bir açıklandı.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök; “Bugün Sayın Valimizin himayelerinde, TKDK dediğimiz İPARD programını Aksaray’a özel bir yatırım gerçekleştirme adına borsamız bünyesinde, Aksaray Ticaret Borsasının yapmış olduğu organize hayvancılık bölgesindeki 104 adet besi çiftliğinin, sütçülükle uğraşanlar, etçilik ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşan insanlarımıza %80-85’e varan oranlarda destek kararı çıktı. Bu manada üreticilerimiz projelendirerek, borsamızın önderliğinde İPARD’a sunulacak ve tahminimce İPARD’dan önümüzdeki yılda Aksaray’a toplamda 1 milyarlık yatırım gerçekleşecek. Bu da Aksaray adına çok önemli bir proje. Ben Sayın Valimize ve Koordinatörümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Tarım ve hayvancılık şehri olan Aksaray’da verilecek desteklerin açıklandığı toplantıda, süt çiftlikleri, kırmızı et üretimi besi çiftlikleri, et ve yumurta tavukçuluğu, süt işleme fabrikaları, kanatlı eti işleme tesislerine, meyve sebze işleme ve paketleme (soğuk hava depoları) tesislerine 3 milyon avroya kadar destek verileceği açıklandı. Destek oranı ise, şirketler başvurursa %50, birlikler başvurursa %70 oluyor. KDV ve ÖTV de TKDK tarafından karşılanıyor.

TKDK artık yem bitkisi üretimine de destek veriyor. Yonca ve silaj üretimi yapan üreticiler artık TKDK’ya başvurabilecekler. Balya makinası, silaj makinası, silaj makinası, çayır biçme makinası ve bütün ekipmanları TKDK destekliyor. Daha önce %55 olan destek oranı ise artık 40 yaş altına %70, 40 yaş üstüne %60 oldu. TKDK bunun çağrısına da en kısa zamanda çıkmayı planlıyor.

Bunların haricinde TKDK, mantar yetiştiriciliği, fide-fidan yetiştiriciliği, solucan gübresi üretimine ve sera kurulumuna da destek verirken, seralarda 40 yaş altına verilen destek %70 olarak belirtildi.

Aynı zamanda TKDK, katma değerli ürün ve zanaatkarlığa da destek veriyor. Yani, et işleme fabrikaları, süt fabrikaları, meyve ve sebze kurutma tesisleri, yerel yiyecek üretimleri, yağ üretimine, tekstil fabrikaları, ceviz işleme tesisleri, bakliyat işleme ve paketleme tesisleri, dondurulmuş gıda fabrikalarına da destek veriyor. Bu kalemlerin hepsine %60, 40 yaş altına da %70 destek veriliyor.

Haber: Hakan Hidayet Deniz