Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da tarihin saklı mirası; Karagedik Kilisesi freskolarla dikkat çekiyor

Aksaray’ın tarihi ve kültürel

Aksaray’ın tarihi ve kültürel miraslarından olan Karagedik Kilisesi, yapı ve görümüyle ziyaretçilerini bekliyor. Ihlara Vadisi içerisinde yer alan dik bir kaya üzerine yaslanmış bir tepe üzerine kurulan kilise yapısı Çanlı Kiliseyi andırıyor.

Kilise Saint Ermolaos simiyle anılmasıyla dikkat çekiyor. Karagedik Kilisesi içerisinde yer ala freskolar 10. veya 11. yüzyıllara tarihleniyor. Kilisedeki freskolar zamanla harp olmuş olsa da hala görülmeye değer hale geliyor.

Karagedik Kilisesinin Yapısı

Yapı dört serbest destekli, gelişmiş kapalı Yunan Haçı tipinde inşa edilmiştir. Kilise, kuzey duvarı hariç tamamen yıkılmıştır. Orijinalde merkez mekân dört paye üzerinde yükselen pandantifli bir kubbe, diğer mekânlar ise beşik tonozlarla örtülmekteydi. Apsis, içten at nalı, dıştan yedi cepheli, yan apsisler ise iç ve dıştan yuvarlaktı. Kademeli kör kemerlerle bölünen kuzey cephede duvar örgüsünde kullanılan kesme taşın yanı sıra, pencere ve nişlerdeki tuğlalar, süsleme amacıyla yerleştirilen sekiz kollu ışın motifini içeren madalyonlar ve derz üzerindeki pembe sıvaya uygulanan çizgiler, çok renkliliği ve dekoratif görüntüyü amaçlayan bir anlayışı yansıtmaktaydı.

Karagedik Kilisesinde Dikkat Çeken Freskolar

Bema duvarındaki İsa’nın Tapınağa Takdimi, Mısır’dan Dönüş, Musa’nın Denenmesi; kuzey apsisteki Meryem ve Çocuk İsa; güney duvardaki İsa Golgota Yolunda; Prothesis’teki Zekeriya’ya Müjde, Vaftizci Yahya’ya İsim Verilmesi ve bazı azizler malesef kaybolanlar arasındadır. Mevcut olanlar: Prothesis’te Zekeriya’nın Öldürülmesi, Elizabeth’in Takip Edilmesi, Salome’nin Vaftizci Yahya’nın Başını Yıkaması; güneydoğudaki köşe odasının kuzey duvarındaki Aziz Georgios’un Şehit Edilmesini gibi sahneler yer alıyor.

Zaman içerisinde hasar alan kilise hala görülmeye değer kılınıyor. Karagedik Kilisesi ziyaretçilerine tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

Haber: Fatma Altınok