Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da tarihi dokusu; Aziz Gregorius Kilisesi görenleri etkiliyor

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan ve tarihi dokusuyla oldukça dikkat çeken Aziz Gregorius Kilisesi, Kilise cami olarak da biliniyor.

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan

Erken Hristiyanlık dönemine ait güzel eserler arasında yer alan ve Aksaray’ın turizmine değer katan kilise cami, ziyaretçileri etkiliyor. Tarihi ve mimari yapısıyla Ortodoks dünyası içinde büyük önem taşıyor.

Thedosius tarafından Nenzili din bilgini Aziz Gregorius Theologos adın 383 yılında inşa edilen Kilise Camii, haç planlı yapıda önemli değişiklikler yapılmıştır. 1834 yılında restorasyon sırasında yapı, üç nefli, bazilikal plana dönüştürülerek yeni bir görüm kazandırıldı.

Aksaray’a sadece 38 kilometre uzaklıkta olan Kilise Camii, yapı içerisindeki freskler ve bezemeler koruma amaçlı badana ile kapatılarak avlu içinde bulunan çan kulesi restorasyon sırasında minareye çevrildi. Ahşap oymacılığının en güzel örneklerini taşıyan Kilise Camii, Rus Çarı II. Nikola tarafından gönderilen ahşap anbon ikonastasisi tamamlar özelliklerle dikkat çekiyor.

Kilise camii demir taş kubbesi ile örtülü yapış, 12 pencereden ışık alıyor. Kilisede bulunana 8 yığma sütün oldukça etkililer bir halde iken mihrap tarafından ağaç işi süsler görenleri etkiliyor.
Mihrabın sağ besmele ile Kur’an ancak ilim ile faydalı olur yazılı Hadis-i şerif bulunuyor. Kilise Cami’de şapel, misafirhane, depo, fırın şifalı olduğu inanalı ve 35 basamak merdivenle inilen ayazması barındırıyor.

Fatma Altınok