Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da o ilçenin kaya oyma evlerinden manastıra kadar uzanan tarihiyle büyülü dünyası!

Aksaray’ın sevilen turistik ilçelerinden

Aksaray’ın sevilen turistik ilçelerinden birisi olan Güzelyurt, Türkiye’de ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Aksaraylı vatandaşlar tarafından Gelveri olarak da anılan bu ilçe, yüzlerce yıldır tarihin farklı medeniyetlerine ev sahipliği yapması nedeniyle oldukça merak edilen lokasyonlar arasında yer alıyor.

Roma ve Bizans döneminde en eski adı ile Karballa olan Güzelyurt’un, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Selçuklular Dönemine girilmesiyle birlikte ismi Gelveri olan bu ilçe, 1965 yılı itibariyle şu anki adı olan Güzelyurt ismini alıyor. Aksaray’ın 1989 yılı itibariyle il unvanını almasının ardından Güzelyurt da ilçe olma unvanını alıyor. Aksaray’a 35 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelyurt, gerek arkeolojik gerekse tarihi yapısıyla ilgi çekmeye ve turistleri ağırlamaya devam ediyor.

Çeşitli kültür ve dinlerin geçişlerine şahit olan Güzelyurt, M.Ö. 17. yy’da Roma İmparatorluğu topraklarına katılmış ve topraklarının Roma İmparatorluğu adı altında M.S. 2 yy’a kadar azalarak devam ettiği ifade ediliyor. 8-9.yy. larda Müslüman Araplar Bizans üzerine yaptıkları akınlar sırasında Torosları, Kilikya Geçiti’nden aşarak Melendiz Ovası’na indiği ifade edileirken 12.. yy.’da Anadolu’ya hakim olan Selçuklular’ın, toprağı işlemeyi bilen Rumların göçünü önlemek için bazı imtiyazlar tanıdığı belirtiliyor. Böylece Hristiyan ve Müslüman halk bir arada yaşamaya başladılar. Belisırma’da bulunan St. Georges (Kırk Damaltı) Kilisesi ise bu duruma iyi bir örnek olarak nitelendiriliyor.

Yörenin yapısı gereği yerleşim yerlerinde bulunan konutların pek çoğu kayadan oluşuyor. Yörenin manastırları ve yerleşim şekli, ziyaretçilere görsel bir sunarken Güzelyurt’un Paleolitik Çağ’dan bu yana ev sahipliği yaptığı medeniyetler ise; Eti, Hitit, Pers, Kapadokya Krallığı, Eski Yunan, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı Medeniyetlerine beşiklik yapmıştır.

Güzelyurt’ta bulunan tarihi yapıların zamanları ile ilgili net bir bilgi bulunmazken, konu hakkında açıklama yapan Güzelyurt Belediyesi, kaya oymalarının kabartma süslemelerinin anıtsallık niteliği taşıdığı ve yapılan gözlemler sonucunda bu yapıların ikona yasağının kalkmasının ardından Selçuklular zamanında yapıldığı düşünülüyor.

Tüm bu tarihi yapısı ve bölgenin sunduğu görsel şölen nedeniyle güncelliğini halen koruyan Güzelyurt, yıl içerisinde her sezon ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Haber: Ağustos Gerçe