Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da İŞKUR’dan kararlı mücadele; Çocuk işçiliğine son!

20 Kasım 1959 yılında

20 Kasım 1959 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Çocuk Hakları Bildirgesini bununla birlikte 20 Kasım 1989 yılında Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi kabul etmesiyle birlikte günümüze kadar gelen 20 Kasım Çocuk Hakları Günü” 1990 yılından bu yana  kutlanılıyor.

20 Kasım Çocuk Hakları Gününe yönelik Aksaray İŞKUR İl Müdürü Mahmut Akkuş, çocuk işçiliğine yönelik Aksaray ilinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Çocuk işçiliği konusu üzerine Aksaray’da titizlikle çalışmalar gerçekleştiren İŞKUR Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumları çocuk işçiliğine karşı çalışmaları şu şekilde olmuştur.

Aksaray’da Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak üzerine düşen sorumluluğu ile farkındalık çalışmalarına değinen İl Müdürü  Mahmut Akkuş “İlimizde de Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak üzerimize düşen ödevin sorumluluğu ile Çocuk Haklarına yönelik sadece 20 Kasımda bir gün olarak değil bütün bir yıla yayılarak farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Ayrıca görev alanımıza giren her konuda çocukların haklarının gözetilerek oluşabilecek olumsuz durumların önlenmesi hedeflenmektedir. Çocukların fiziksel, duygusal, sosyal gelişimini olumsuz yönde etkileyen, onların eğitim, sağlık, oyun ve hatta yaşam haklarını ellerinden alan çocuk işçiliğine karşı mücadele edilmesi; çalıştırılan çocukların istismara ve sömürüye uğramasını önleyecek, ayrıca iş kazasından kaynaklanan yaralanma ve ölümlerin önüne geçecektir. Yetişkinler için insan onuruna yakışır işlerin teşvik edilmesi, böylece ailelerin hane gelirine katkı yapmaları için çocuklara başvurmak zorunda kalmamasının sağlanması kalıcı çözüm olacaktır” dedi.

İŞKUR Müdürlüğü tarafından 12 Haziran 29023 tarihinde çocuk işçiliğine maruz kalma potansiyeli olan Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı riskli bölgelerde bulunan okullardaki öğrenciler ile göçmen statüsünde yer alan çocuklarında bulunan yaklaşık 50 çocuğa yönelik kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında, çocuklar Bilim merkezine götürüldü. Ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün Dağılgan’daki tesislerine götürülerek ok atma etkinliğine katıldı. Daha sonra çocuklar, Selime, Ihlara ve Güzelyurt beldelerinde tarihi miras yerlerini ziyaret eden çocuklar burada gönüllerince eğlendiler.

İŞKUR Müdürlüğü, 09 Haziran 2023 tarihinde ise  Cuma namazı hutbesinde 12 Haziran çocuk işçiliği ile mücadele gününe vurgu yaparak dilencilik yapmak zorunda kalan çocuklara para verilmemesi, çocuk işçiliği yapan kişilerden alışveriş yapılmaması gerektiği konular üzerinde durulduğunu açıkladı.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Gününe dikkat çekmek isteyen İŞKUR Müdürlüğü Bakanlık ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) işbirliğinde hazırlanan “Herkes İçin Sosyal Adalet! Çocuk İşçiliğine Son” temalı afişler il genelinde ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştı.

İŞKUR Müdürlüğü 2023 yılında çocuk işçiliğine maruz kalma potansiyeli olan çocukların aile bireylerinin “Toplum Yararına Program” kapsamında işe yerleştirilmesine ağırlık verdi. Geçici mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu bulundukları bölgelere ziyaret gerçekleştirdi. Burada İŞKUR Müdürlüğü ekipleri, çocuk işçiliği konusunda uyarıda bulundu.

Çocuk işçiliği konusuyla ilgili muhtarla ile görüşme yaparak Mobil ekip uygulaması çerçevesinde ŞKUR personelleri ve ilgili kurum personelleri ile birlikte ziyaretler düzelendi. Çocuk İşçiler ve aileleri ile irtibat kurularak gerekli uyarılarda bulunan ekipler,  çocukların ailelerindeki çalışma çağındaki bireylerin işe yönlendirerek takiplerini gerçekleştirdi.

Çocuk İşçiliği ile Mücadele kapsamında “81 ilde Çocuk İşçiliği ile Mücadele Birimlerinin Oluşturulması ve Gönül Elçilerinin de mücadele sürecine desteğinin sağlanması” eylemiyle  İŞKUR Müdürlüğü Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Aksaray Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü personellerinden oluşan Çocuk İşçiliği ile Mücadele birimi oluşturularak düzenli bir şekilde toplantılar gerçekleştiriliyor.

Aksaray Valiliği önderliğinde Aksaray Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ve diğer kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen Mobil Ekip çalışmaları neticesinde 2023 yılında 17’si kız ve 23’ü erkek çocuk olmak üzere toplamda 40 çocuk (21’i yabancı uyruklu) sokaklarda ve camii avlularında; dilendirilirken, mendil ve su satarken tespit edildi.  Çocuklar ailelerine teslim edilerek, çocukların aileleri çocuk işçiliği konusu üzerinden bilgilendirildi.

Bununla birlikte, “Gönül Elçiliği” çalışmaları kapsamında 50 civarı işveren, işveren yetkilisi, okul müdürü, muhtar, imam ve buna benzer kamu görevlisi gönül elçisi olmayı kabul etti.

İŞKUR Müdürlüğü 02 Mayıs 2023 tarihinde Çocuk evleri sitesinde kalan 13-18 yaş arasındaki 10 çocuğa mesleki ilgi, yetenek ve becerilerini tespiti ve meslek seçimini önemi hakkında eğitim verdi. ÇEKOM’ da 25-27 Temmuz 2023 tarihleri arasında yer alan 10 kişilik gruba Kendini tanıma, hedef belirleme, özgeçmiş hazırlama, etkili iletişim, mülakat teknikleri konuları dâhilinde 3 günlük iş kulübü eğitimi verildi.

Haber: Fatma Altınok