Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da gecenin felaketi gündüz drone ile görüntülendi!

Aksaray’da çöken ağılda 45 küçükbaş öldü; ilk açıklama Aksaray Valisinden geldi.

Aksaray’da çöken ağılda 45

Aksaray’da dün akşam saatlerinde yaşanan olayda aşırı yağış nedeniyle bir ağıl çöktü. Aksaray Merkeze bağlı Yeşilova beldesinde gerçekleşen olayda aşırı yağış nedeniyle bir ağıl çöktü. 750 koyundan 200’ü geçkin hayvan çöken ağılın  altında kaldı.

 

Akşam saatlerinde yaşanan acı olayda AFAD, Jandarma, itfaiye  ve kurum personelleri geniş çaplı arama kurtarma çalışması başlattı. Dün akşam 21.40 sıralarında meydana gelen olaya yönelik ilk açıklama Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu’ndan geldi.

Sabah erken saatlerinde Yeşilova Kasabasına giderek olay yerinde incelemelerde bulunan Vali Kumbuzoğlu yetkililerden bilgiler alarak açıklamalarda bulundu. Vali Kumbuzoğlu’na, Vali Yardımcısı ve Özel İdare Genel Sekreteri Hakan Kılınçkaya, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Müdürü Murat Yılmaz, Tarım İl Müdürü Nejdet Demir, AFAD müdürü Kadir Çelik, Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ali Bayer, Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Yeşilova Belediye Başkanı Adnan Bayraktar eşlik etti.

Vali Kumbuzoğlu açıklamasında,” Malumunuz dün gece 21.40 civarında Aksaray’da yoğun yağmur ve fırtına yaşanmıştır.  Bu yağmur ve fırtınadan Merkez beldemiz olan Yeşilova beldesinde bir sel felaketi oluştu. Tabi ki bu aşırı yağış dolayısıyla bir mandıra çökmesi söz konusu. Ağır yağmur yağması neticesinde ağırlaşan mandıranın çatısı ve duvarlarında yıkım oluştu. Bu yıkım neticesinde 45 küçükbaş hayvan telefi söz konusu. Dün gece 21.40 civarından ibaren başta AFAD olmak üzere; Jandarma, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği personelimiz dün geceden itibaren kurtarma çalışmalarını şartlar ağır olmasına rağmen yürüttüler. Bütün araç ve edevatımızla gönüllü vatandaşlarımızın da katkılarıyla bu kurtarma çalışmalarını yürüttüler. Hasar tespit çalışmalarımızda devam ediyor. Tabi ki can kaybı olmaması en büyük teselli kaynağımız. Devletimiz her zaman olduğu gibi bu durumda da yine vatandaşlımızın, çiftçilerimiz yanında. Hayvancılık yapan tüm vatandaşlarımızın yanında. Bundan kaynaklanan zararları da devletimizin imkânlar çerçevesinde katkılarını yapacağını tüm vatandaşlarımızın bilmesini diliyorum. Ben tekrar çok geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum.  Cenab-ı Hak beter durumlardan bizleri korusun. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. Dün geceden bu yana bayağı bir efor sarf ettiler. Gönüllü katılan vatandaşlarımıza yürekten teşekkürlerimi arz ediyorum. Ben tekrar zarar gören tüm vatandaşlarımıza ve Aksaraylılarımıza geçmiş olsun dileklerimi arz ediyorum” dedi.

Yeşilova Kabasında yaşanan olayda aşırı yağmurun yağmasından ötürü mandıra çöktü. Üç gündür yağmur yağdığını dile getiren Mehmet Dinç, mandıranın çöktüğünü koyunlara bakan çobanın arayarak haber verdiğini belirtti. Toplamda 750 tane koyunu olan Mehmet Dinç yaptığı açıklamasında, “üç gündür burada yağışın bol olmasından ötürü mandıramız göçmüş. Çobanda bize telefon açarak mandıranın göçtüğü, içerisinde 200 ‘e yakın koyun olduğunu söyledi. Normalde 750 koyun var ama 200 koyun mandıranın içinde girmiş. 44 tane şuan da zayiat var 20 tanede beli kırık, ayağı kırık hayvanlar var ve 44 tanede ölü var” dedi.

Mandıranın çökmesiyle yaşanan acı verici olayda yaşadıklarını anlatan Çoban Sefer Kerter, “Akşam oldu koyunu mandıraya getirdim.  Yarısı girdi 250 tanesi geri kalanı girerken beraberinde mandıra içine göçtü.  Burada 750 tane koyun vardı. 250 tanesi girmişti.  Yeşilova’ya telefon açtım akşam, arkadaşlar geldi kepçelerle beraber 150 tanesini kurtardık.  45 tane ölü var. 60 tane zayiat var.  Üç gündür buraya yağmur yağıyor. Yağmuru aşırı yağmasından dolayı mandıra göçtü” şeklinde konuştu.

Fatma Altınok