Aksaray’da temel ihtiyaç maddelerinden biri olan ekmeğe zam geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) onayıyla Aksaray Fırıncılar Odası tarafından belirlenen yeni fiyat tarifesine göre, 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı 12 TL, 200 gramlık pidenin fiyatı ise 15 TL olarak güncellendi.
Yeni fiyat tarifesi fırınlara asılırken, zamma gerekçe olarak artan un, maya, elektrik, su ve işçilik maliyetleri gösterildi. Fırıncılar Odası yetkilileri, uzun süredir zararına satış yaptıklarını ve bu fiyat güncellemesinin kaçınılmaz hale geldiğini savundu.
Ancak zamma vatandaş cephesinden tepki gecikmedi. Özellikle dar gelirli aileler, ekmek gibi temel bir gıdaya gelen zammın mutfak bütçesini daha da daralttığını ifade etti. Mahalle sakini Ayşe Y., “Eskiden dört ekmek alabiliyordum, şimdi iki tanesi bile lüks oldu. Bu gidişle soframıza ekmek koymak bile zorlaşacak,” diyerek tepkisini dile getirdi.
Zam sonrası bazı fırınların önünde vatandaşların fiyat tarifesine dikkatlice baktıkları, bazı yerlerde ise alışveriş miktarlarının azaldığı gözlemlendi.
Aksaray’daki bu yeni tarife, ülke genelinde artan gıda enflasyonunun yereldeki yansıması olarak değerlendiriliyor. Fırıncılar ise yeni fiyatın bir süre geçerli olduğunu bu fiyat ve maliyet artışları ile bu yıl içerisinde 15 TL’yi bulacağını belirtti.
Fatma Altınok

